Veľké krviprelievanie udeje sa v decembri na území Prahy a Viedne. Predvianočná metalová apokalypsa hlási štyri mená silného cvengu, ktoré sa stretnú vo Fóre Karlín a v Gasometri a lákajú do svojich osídiel každého, komu metal nie je cudzí. Paradoxne menom najmenším je to najbrutálnejšie – Bloodbath. S novým singlom nás teda nakrájali pekne nahrubo.

Magnet týždňa

Už samotní Bloodbath nemajú zrovna chudobný line-up, keďže kapela je poskladaná z členov Opeth, Katatonia a Paradise Lost. Keď ale ohlasovali nový album, sľúbili, že tam budú samé hviezdy. Vtedy som naozaj spozornel. Odpálili ma hneď prvou skladbou z pripravovaného albumu The Arrow of Satan is Drawn. V Bloodicide vokály Nicka Holmesa dopĺňa hneď trojica – Jeff Walker z Carcass, Karl Willetts z Bolt Thrower a John Walker z Cancer. Treba vám viac? Treba – pripraviť sa na pražský či viedenský koncert týchto pánov. V rámci európskeho turné The European Apocalypse budú Bloodbath sučasťou silného line-upu spoločne s Kreator, Dimmu BorgirHatebreed. Takže Praha 9. decembra a Viedeň 12. decembra. (pm)


Novinky

Ľudí, ktorí stále čakajú na nový album Tool, je stále dosť. A vyzerá to tak, že väčšina z nich sa ho aj dožije. Frontman Maynard James Keenan v pondelok na Twitteri prezradil, že na nečisto dokončil, aktuálne riešia gitary, následne finálne vokály, a potom už album pôjde na mix a mastering. Smelo použil aj hešteg 2019. Čakáme teda. Ešte stále. (pm)

Do štúdia vraj už čoskoro zavítajú aj Lamb of God. Teda aspoň podľa gitaristu Marka Mortona. Ak by som sa mal staviť, tak nový LoG vyjde skôr, ako Tool. (pm)

Určite by ste ale neuhádli, kto ďalší je v štúdiu. Motley Crue! Áno, tí, ktorí v roku 2015 ukončili svoju kariéru a Nikki Sixx povedal, že neexistuje žiadna šanca, že ešte nahrajú novú hudbu. Zdá sa, že nejaká šanca tam asi predsa je. Oficiálne informáciu potvrdil Vince Neil, keď napísal, že MC nahrávajú 4 nové skladby. Zrejme nie je náhoda, že tohto roku vyjde o nich film na Netflixe. A keď môžeš čosi vyryžovať, prečo by si to nespravil? Potvrdili piati z piatich Jožov Rážov. (pm)

Keď už som spomenul to ryžovanie... Začiatkom novembra vydá Metallica reedíciu ...And Justice for All a obsahovať bude aj zatiaľ nezverejnenú live nahrávku Blackened z roku 1989, keď bola kapela na svojom vrchole. (pm)


V polovici októbra vyjde nový Soulfly. Album Ritual sme už avizovali, aj titulná skladba je už vonku. Tentokrát sa kapela rozhodla navnadiť nás poctivou thrashovicou Dead Behind the Eyes, na ktorej si zaškriekal aj Randy Blythe z Lamb of God. Fandov skladba určite poteší. Ak sa vám ale Soulfly nikdy nepáčil, Dead Behind the Eyes vás nepresvedčí. (pm)


Členom slávnych Black Sabbath bol kedysi istý Osbourne a členom ešte slávnejších Melvins je rovnako jeden Osborne (bez u). Náhoda? Nemyslím si. A preto sa americká kapela rozhodla tej anglickej vzdať hold a nahrať cover verziu Sabbath Bloody Sabbath spoločne s vokalistom Sleep a OM Alanom Cisnerosom. Na originál sa to veru, veru nechytá, no je prinajmenšom zaujímavé počuť druhý pohľad na legendárnu skladbu. Pomalšie tempo už beztak pomalej piesni však neprospelo. (ak)


A ešte jeden cover legendárnej skladby. Americké vydavateľstvo Magnetic Eye Records oslovilo množstvo súčasných kapiel aby nahrali song pre projekt The Wall. Presne tak, ide o legendárny album Pink Floyd kompletne odetý do metalového hábu. Na kompilácii sa podieľali (samozrejme) Melvins, Mark Lanegan, ASG, Mos Generator, alebo Worshipper. Vypočujte si skladbu od uznávaných doom metalistov PallbearerRun Like Hell. (ak)


Americkí hipster-black-indie-rock-metalisti Deafheaven nahrali zvukovo vypiplaný živý záznam skladby Worthless Animal z poslednej dosky. Sála v Chicagu, z ktorej sa nám kapela prihovára je síce prázdna a svetlá svietia naplno, energia tohto vystúpenia je však strhujúca. Ten unikátny mix post rockového snenia a jemne-metalovej agresivity kapele neskutočne svedčí. Ak máte podobný názor, určite si nenechajte ujsť ich nadchádzajúci koncert vo Viedni v spoločnosti ďalšieho klenotu modernej tvrdej muziky – stoner metalistov Inter Arma. (ak)


Speváčka pop rockových Sea + Air sa skamarátila s basgitaristom The Dillinger Escape Plan a dvomi členmi prog metalových Extol. Výsledok? Fantastický úlet plný dynamiky ale i pokrivených melódií, presne v štýle kapiel spomenutých (okrem Sea + Air – haha). Projekt Azusa vydal už dva single a 16. novembra sa prirúti s plnohodnotným debutom. (ak)



Mediálna masáž k novinke slávnych Voivod pokračuje. Druhý zverejnený singel z novinky The Wake bol ovenčený veselým kresleným videoklipom, ktorý akoby bol výsledkom dlhšej drogovej seansy. Lietajúce taniere, chobotničky a krikľavé farbičky. Hudba je však nemenej trippy a skvelo tie obrázky dopĺňa. Vydanie albumu už je naozaj na spadnutie. 21. september je ten deň. (ak)


Precízne klepačky ako zo zadného sedadla starej Karosy poskytnú v tejto neistej dobe azda len technici z Psycroptic. Tazmánski extrémisti sa v novembri prirútia so siedmou štúdiovkou As the Kingdom Drowns a ponúkajú ochutnávku v podobe We Were the Keepers. Dajte  si žuvinu, aby vám nevylámalo pri tých drtičkách zuby. (ak)


Po delikátnom predjedle od protinožcov servírujeme nenávisť krájanú nahrubo. Floridskí Hate Eternal znejú morbídne, odpudzujúco a skazene. Smradľavo, lepkavo a nechutne. Presne tak, ako by súčasný death metal mal znieť. Na pozitivite kapele nepridávajú ani názvy: teraz si milí čitatelia pustite skladbu Nothingness of Being z nového albumu Upon Desolate Sands. (ak)


Dáni Hatesphere tú nenávisť poňali viac hopsačkovo, no z výrazu speváka na novom singli (znovu pozitívne) nazvanom Corpse of Mankind usudzujem, že sa k nemu netreba približovať. Pesnička aj keď je o zlých ľuďoch, obsahuje fantastické groovy moment a nakopáva energiou. Nový album vyzerajte od 19. októbra. Díky, Hatesphere. (ak)


A teraz konečne niečo veselšie. Nemeckí inštrumentalisti Long Distance Calling sa z post rockových polôh presunuli do stráviteľnejších vôd a v súčasnosti robia len „príjemnú rockovú muzičku“. So života sa však treba radovať, najmä v pondelok ráno. Dajte si teda Like a River – a nedovoľte aby vám nový týždeň ubehol ako tá rieka. Kapela sa mimochodom 23. novembra predstaví naživo v pražskom klube Nová chmelnice. (ak)


Aby ste mali lepšiu predstavu o tom, čo vás čaká na februárovom koncerte Stevena Wilsona v Refinery Gallery, vydal pre vás tento prog rockový poloboh živý záznam skladby Pariah z nadchádzajúceho DVD/BluRay koncertu zvaného Home Invasion. Je to hudba prudko povznášajúca a návšteva tohto umelca u nás je v podstate historická udalosť. Nezmeškajte ju! (ak)



Vydavateľstvo Season of Mist zverejnilo celý nový album Angličanov Crippled Black Phoenix. Mnohočlenný projekt, ktorého zostava sa večne obmieňa, vydal uplynulý piatok už siedmu štúdiovku Great Escape. Je to vskutku kolosálne dielo so silnou pinkfloyďáckou atmosférou, vyžadujúce si sústredené počúvanie po dobu viac než 70 minút. Dajte mu šancu a zvýšte si tak tešenie na októbrový koncert v Kulturáku. Bude to veľmi fajn. (ak)


V piatok vychádza Overtures of Blasphemy. Očakávaná novinka legendárnych death metlákov Deicide zatiaľ dostáva samé dobré recenzie, aj keď ohlasy od fanúšikov sú zmiešané. Kapela cez týždeň zverejnila aj ďalšie video plné samých škaredých vecí s názvom Defying the Sacred. (pm)


Na záver ešte úplná temnota od Outer Heaven, ktorí už čochvíľa vydajú svoj debut Realms of Eternal Decay. Skladba Putrid Dwelling prichádza aj s animovaným videom. Z ich kombinácie vám neraz prebehne mráz po chrbte. (pm)


Haluz týždňa

Člen kapely futbalového klubu Baltimore Ravens si krátil chvíľu hraním na vzdušné bicie ku klasike Tom Sawyer od Rush. Išlo mu to tak dobre, že ho pochválila aj samotná kapela Rush. (pm)


Týždenný prehľad noviniek na hard & heavy scéne vychádza vždy v pondelok, sekundu po polnoci. Ak chcete prispieť svojimi tipmi na kvalitnú hudbu, kontaktujte nás na adrese redakcia@hudba.sk.

Autori: Pavol Magic (pm), Adrián Kozák (ak)
Foto: https://www.facebook.com/bloodbathband

Súvisiaci interpreti: Bloodbath, Rush