Na sklonku roka 1999 vydalo vydavateľstvo Universal druhý album Jany Kirschner V cudzom meste. Nahrávka, ktorá vznikla v dnes už neexistujúcom nahrávacom štúdiu Ebony, sa stala prelomovou nielen pre samotnú speváčku, ale aj pre jednu hudobnú generáciu. Takmer 20 rokov od vydania sa teraz dostáva na trh aj v podobe vinylovej LP platne.

Debutový eponymný album Jany Kirschner z roku 1996, ktorý vytvorila spoločne s Andrejom Šebanom, sa v čase jeho vydania nestretol s veľkým záujmom, no práve jej druhá štúdiovka V cudzom meste všetko zmenila. Album z roku 1999 (niekde sa uvádza rok vydania 2000) znamenal skutočný zlom a obrat v Janinej kariére. Zožala s ním obrovský úspech, získala niekoľko cien hudobnej akadémie Aurel a štyrikrát po sebe - práve od roku 1999 do roku 2002, kedy nasledoval jej tretí album Pelikán - ovládla kategóriu Speváčka roka v ankete Slávik.

Na rozdiel od debutu sa Jana Kirschner na druhom albume ešte výraznejšie prejavila aj ako skladateľka. Pod väčšinou skladieb je podpísaná ako autorka či spoluautorka textov a hudby. Na tvorbe albumu spolupracovali aj ďalší známi hudobníci ako Ivan Tásler z IMT Smile, Ondřej Hejma, Maroš HečkoOskar Rózsa, textár Daniel Hevier a ďalší.


Z trinástich skladieb albumu vzišlo niekoľko hitov, ktoré dlho tvorili základ koncertného repertoáru Jany Kirschner. Všetko je naničŽienka domácaV cudzom meste, Posledná, Líška či Modrá sú hity, ktoré nezostarli a najmä posledné dve menované hráva speváčka pravidelne naživo aj po tom, ako sa jej tvorba za ostatných desať rokov posunula úplne iným smerom.

Pôvodnú nahrávku tvorí šesť slovenských a sedem anglických piesní. Slovenská časť je kolekciou jasných hitov, anglická zase prezentuje zadumanejšiu stránku Jany Kirschner. V novej vinylovej edícii, ktorá vychádza prvýkrát v podobe 2xLP, sa nachádzajú aj štyri bonusové skladby - live verzie piesní Don't Worry, Líška a Modrá a spoločná skladba s Mirom Žbirkom Oh Me, Oh My.


Informácie a foto pre Hudba.sk poskytol Tomáš Karpel. Tlačovú správu sme upravili a doplnili.

Súvisiaci interpreti: Jana Kirschner