Medzinárodný festival komornej hudby Konvergencie otvoril 5. septembra netradične koncert v zrekonštruovanej priemyselnej pamiatke Elektrárni Piešťany. S brnianskym orchestrom Ensemble Opera Diversa pod taktovkou Gabriely Tardonovej sa ako sólista predstavil umelecký riaditeľ Konvergencií, violončelista Jozef Lupták.

Následne sa program festivalu presunul do Bratislavy, kde nad podujatím prevzal záštitu primátor hlavného mesta Matúš Vallo. Konvergencie až do 26. septembra ponúkajú hudbu včerajška i dneška s vynikajúcimi domácimi i zahraničnými interpretmi. 

V priebehu predchádzajúcich dní festivalové  publikum mohlo na Konvergenciách zažiť koncert fenomenálneho gitaristu Dominica Millera (reportáž). Pre deti a ich rodičov zahral na klavíri Ivan Šiller skladby Mariána Vargu z jeho nedávno vydanej detskej tvorby O chlapcovi, ktorý krotil čertov a našiel krásu. Spoločnosť mu robil spoluautor knihy Daniel Hevier. V Cremone pôsobiaci Fernando Salvatore Lima mal seminár o výrobe majstrovských sláčikových nástrojov. Nástroje z jeho dielne na festivale predstavili Peter Biely, Martin Ruman, Jozef Lupták a svetoznámy britský violončelista Robert Cohen. 

Hudba bez hraníc

Vo štvrtok večer (16.9.) vo Veľkom štúdiu Slovenského rozhlasu vystúpilo fínske sláčikové kvarteto Meta4 so sviežim a nekonvenčným prístupom ku komornej hudbe. Dych vyrážajúca virtuozita a objavné dramaturgie, ktoré spájajú klasické i súčasné diela, priniesli telesu uznanie na celom svete. Členov Meta4 Quartet spája nielen blízke priateľstvo, ale aj hudobná otvorenosť, zvedavosť, všestrannosť a zmysel pre humor. Pravidelne vystupujú v hudobných metropolách a koncertných sálach po celom svete, vrátane Wiener Konzerthaus, King’s Place v Londýne, Auditorio Nacional v Madride, Cité de la Musique v Paríži, či Stockholms Konserthus.

"S Meta4 Quartet sme sa stretli pred dvoma rokmi na festivale v Kuhmo. Ich hra a esprit nás okamžite očarili. Sú to vynikajúci hráči a skvelí ľudia," povedal riaditeľ Konvergencií Jozef Lupták. V interpretácii fínskych umelcov zazneli v Bratislave diela Josepha Haydna a fínskych autorov Kaije Saariaho a Jeana Sibelia.

Na pódiu Veľkého koncertného štúdia Slovenského rozhlasu bude festival pokračovať aj dnes večer (17.9.). Stretne sa tam elita domácich interpretov: vynikajúca klaviristka Nora Skuta, hráč na viole Martin Ruman a violončelista Jozef Lupták. V obrátenej pyramíde sa predstavia spoločne s Rupertom Struberom, ktorý je považovaný za jedného z najzaujímavejších multiperkusionistov mladej generácie v Rakúsku. V rozhovore klavíra, bicích a sláčikových nástrojov umelci spoja hudbu minulosti a súčasnosti - zaznejú diela súčasnej americkej skladateľky Hannah Lash, Philippa Hurela, Mikiho Skutu a Johannesa Brahmsa. 

Bratislavská noc komornej hudby

Tradičnou súčasťou festivalu je Bratislavská noc komornej hudby. Uskutoční sa v sobotu 18. septembra a počas jedného večera bude možné zažiť niekoľko koncertov. Priestor dostanú aj mladí skladatelia, ktorí zaujali v prvom ročníku skladateľskej súťaže Konvergencií. Premiérovo bude uvedených päť diel: Michal Blažek The Fallout, Ľuboš Kubizna Štruktúry, Richard Grimm Sláčikové kvarteto č. 1, Barbora Tomášková Saojas, Sebastián Buch Akt. 

Chýbať, samozrejme, nebudú ani diela hudobných osobností spätých s dejinami Bratislavy. Milovníci klasickej hudby sa môžu tešiť na brilantné Septeto d mol,  Mozartovho žiaka, Haydnovho protežanta a Beethovenovho priateľa, Johanna Nepomuka Hummela, a romantické Klavírne kvinteto č. 2 významného bratislavského rodáka, klaviristu, dirigenta a skladateľa Ernő Dohnányiho.

Bratislavská noc komornej hudby, v rámci ktorej sa predstavia klaviristi Jordana Palovičová a Miki Skuta, sa uskutoční v Klariskách a v nádhernom Dome Albrechtovcov, kde okrem hudby bude znieť aj slovo. Ako prezradil riaditeľ festivalu Jozef Lupták, v tento deň mal byť na Konvergenciách Milan Lasica. "Naposledy na festivale účinkoval 12. júna 2021 a boli to nezabudnuteľné momenty na pódiu i v zákulisí. Odišiel spôsobom, ktorý akoby bol pointou toho, čo nám celý život dával. My si jeho texty pripomenieme výberom Tomáša Hudáka na čítaní s Borisom Farkašom."

Záver Konvergencií bude patriť dielam romantikov

Koncertom symbolicky nazvanom Soli Deo Gloria vo Veľkom evanjelickom kostole si Konvergencie pripomenú jubileum významného slovenského organistu a pedagóga Jána Vladimíra Michalka. V nedeľu 19. septembra tu zaznejú diela Johanna Sebastiana Bacha, Johanna Christiana Heinricha Rincka, Oliviera Messiaena a improvizácie Juraja Bartoša, Borisa Lenka, Jozefa Luptáka a Jána Vladimíra Michalka. 

Veľké klasické diela budú aj súčasťou programu záverečného koncertu festivalu (26.9.), kde si bude možné vypočuť Sláčikové sexteto B dur Johannesa Brahmsa, ale i zriedkavejšie uvádzané neskoré Sláčikové okteto B dur Maxa Brucha. Koncert sa bude niesť v duchu sýteho zvuku sláčikov, dialógov nástrojov, dramatických gest, silných emócií, okamihov intimity i introspekcie. Koncert pre sláčikové nástroje z diel romantikov pre festival naštudoval vo Švajčiarsku pôsobiaci huslista Igor Karško.

Organizátor podujatia sa riadi aktuálnymi protipandemickými opatreniami. Pre bližšie informácie sledujte webstránku www.konvergencie.sk. Zmena programu a účinkujúcich je vyhradená. 

Videopozvánka na festival:


Podujatie z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia.

Partneri festivalu: Hlavné mesto Bratislava, Západoslovenská energetika a.s., Slovenská sporiteľňa, a.s., Bratislavské kultúrne a informačné stredisko.

Informácie a fotografie redakcii Hudba.sk poskytla PR manažérka podujatia Mária Hejtmánková. Tlačovú správu sme upravili.

Foto: Martina Šimkovičová