Jedna z prvých rapových kapiel na Slovensku JSS prekvapuje po osemnástich rokoch ticha novou skladbou Zas ti píšem. Lyrik H a Džuva ňou nadväzujú na svoj nadčasový track z deväťdesiatych rokov Tak ti píšem. Autorom dobovo znejúceho beatu je A.D., kontrabas nahral Michal Šelep a ženský vokál v refréne patrí tentokrát Veronike Strapkovej.

Hip-hopovú formáciu JSS (Jednotka slovenskej starostlivosti) tvorili traja kamoši z Prievidze – Lyrik H (neskôr Zlokot, Modré Hory), DžuvaDJ Mega. Vďaka TV relácii Roba Grigorova RG Tip sa im v roku 1997 podarilo vydať pod labelom SQ Music prvý, na svoju dobu prevratný album Kompromis, ktorým potvrdili fakt, že dobrý rap je možné robiť aj v slovenčine. V roku 2003 nadviazali na debut albumom Rap, čo má reč, na ktorom dídžeja Megu nahradil raper a producent A.D.

"Keď som mal trinásť, Džuva a Karol Lakatoš alias DJ Mega mi boli ako starší bratia. Behali sme stále po vonku, hrali basket, sedeli v pivnici, písali texty a rapovali ich doblba do beatov z kazeťáku, ktoré spravil DJ Mega. Potom prišiel A.D., talentovaný jak šľak, s beatmi z roku 2001, ktoré predbehli dobu. Chlapci ma pomáhali formovať, boli sme nadšení, že sa snažíme robiť slovenský rap," spomína Pavol Remiaš mladší alias Lyrik H.

Keď Lyrik odišiel študovať na vysokú školu do Bratislavy, Džuva (Edo Karvay) ostal v Prievidzi a na diaľku vznikla skladba Tak ti píšem ako dialóg medzi nimi formou rýmovaného listu. "Track Tak ti píšem bol postavený na výpovedi dvoch ľudí, ktorí neboli len kamaráti. Boli sme v rape ako jin a jang, niečo, čo spolu vyjadruje energiu a pasuje k sebe, i keď sme rozdielni. Track Tak ti píšem vznikol oddelene, stretli sme sa až v štúdiu," opisuje staré časy Džuva. Skladba vyšla v roku 2003 na albume Rap, čo má reč a kapitola JSS sa ním uzatvorila.

Zas ti píšem

Roky plynuli, svety Lyrika a Džuvu sa oddelili a stali sa z nich otcovia rodín. "Raz mi Edo zavolal, ja na pieskovisku s našimi chalošmi, reku brácho, nespravíme Tak ti píšem po dvadsiatich rokoch? Ja reku ok. A tak približne do roka sme spravili tento track," hovorí Lyrik.

Začali tvoriť, zase na diaľku medzi Prievidzou a Bratislavou, skladbu Zas ti píšem. Hlavnou motiváciou, prečo Džuva do tvorby novej veci išiel, bol jeho syn. "Po osemnástich rokoch prišiel impulz, vlastne ich bolo viac. Jedným z nich bol aj rozhovor s mojím synom Davidom. Keď som počul z jeho izby ťažké kalibre amerického rapu, ostal som prekvapený. Sedemnásťročný človek má takéto ocenenie pre starú školu? Ako je to so slovenským rapom? Keď mi vlastný syn povedal, že to nie je pre neho, vysvetľoval som mu, že sú veľmi dobré dôvody vypočuť si aj slovenskú produkciu."

Lyrik HDžuva sú aj po rokoch na jednej vlne. "S Edom máme rovnaké názory ako kedysi, v podstate sa toho až tak veľa nezmenilo. Ľuďom stále šibe, rasizmus je stále tu, akurát dancefloor vystriedal tiež rap. Rap je všade a má milión podôb, scéna neexistuje, sú rôzne planéty rapu a my chceme v Zas ti píšem oživiť ten náš. Exhumovať oldschool tak, že Roland tomu dá v mixe moderný nádych. Chceme ho oprášiť, tú pachuť prachu, v ktorom sme sa váľali ako niktoši z okresného mesta, keď to muselo na majk tlačiť z hrude priamo na membránu. Rap, čo má reč a čo je pravdivý, aj keď neni možno sexi a neflexí a nerozvibrováva chtíč po novom oblečení," dodáva Lyrik.

V čom je nový text podobný a v čom iný ako pred osemnástimi rokmi? Džuva za svoju časť hovorí: "Napísať text po takom čase bol priestor obzrieť sa späť. To, čo sa nezmenilo, je malosť ľudí, ich vnútorný rozmer, tá istá rovnica o dvoch neznámych – peniaze a postavenie, ich deštruktívne budovanie vlastného priestoru. Čo je pre mňa iné, je fakt, že to hovorím aj synovi ako odkaz. Samotný text vznikal ako víno – pomaly. Postaviť sa po toľkých rokoch do búdky s mikrofónom bolo ťažké, veď osemnásť rokov som sa nepočul. Ďakujem za obrovskú trpezlivosť Vladovi (A.D., pozn. red.) a majstrovi za mixom, veď postaviť Babetu (mňa) vedľa japonského rýchlovlaku (Lyrik) je výzva. Text vystihuje i fakt, že som naozaj prešiel istým procesom. Skutočne, od montérok po inžiniera a popri tom sa smejem na názoroch: 'Ten je niekto!'. Všetko je o tvrdej práci."

"Som nadšený, že Edo sa do toho v roku 2021 oprel. Blázon, do búdky si to ani nepriniesol na papieri, celé to mal natlačené v hlave, a preto aj chvíľu musel loviť čo a ako. Edo zásadne nerešpektuje štvorveršia, a tak jeho texty majú 21, 35, hocikoľko riadkov. Kráľ. Edo to naložil, má to gule, verím tomu, som z toho dojatý. Možno ešte niečo niekedy spravíme," dáva nádej fanúšikom Lyrik H.


Vypočujte si aj prvý diel rapového "listového dialógu" Tak ti píšem z konca 90. rokov:


Text: Dagmar Lauková Petrášová
Foto: Pavol Remiaš, st.