Nevšedný slovenský hudobný projekt Story vydáva ďalší singel z nedávno vydaného albumu Potlesk v stoji. Ide o skladbu s názvom "Pesnička o tom, ako to v skutočnosti je" a po piesňach s hosťami ako Peter Lipa, Pavol Hammel či Milan Kňažko sa tentoraz za mikrofón postavila slovenská folková legenda Zuzana Homolová.

"Zuzana Homolová dokáže narábať s krásami slovenčiny ako nikto iný, a má dar 'zohriať' svojím hlasom každú skladbu. Jej albumy s Jiřím Stivínom či Vlastom Redlom sú dodnes v rámci žánru ťažko prekonateľné. Bola mojou voľbou už pri skladaní a teším sa, ako to dopadlo," uviedol autor skladby a líder projektu Story Marian Zima.

Prečítajte si: Marian Zima o projekte Story: Keď vyjadruješ názor, polovici ľudí nevyhovieš


"Aj keď som predtým už mala česť prispieť na projekty Jablkoňu, Janovi Burianovi, Jiřímu Pavlicovi, Ondřejovi Škochovi, či Martinovi Chrobákovi, ponuka naspievať Pesničku o tom, ako to v skutočnosti je sa trochu vymykala z okruhu žánru, v ktorom sa pohybujem. Napriek prázdnu z lockdownu, ktorého sme mali všetci po krk, som bola opatrná a vyžiadala som si čas na prežutie závažného textu aj melódie. Súhlasila som a nahrávanie u Petra Preložníka bolo príjemné aj vzrušujúce. Výsledok je, zdá sa, perličkou v pestrom náhrdelníku skladieb albumu Story. Kiežby sa album Potlesk v stoji dostal k mnohým ušiam," hovorí Zuzana Homolová.

Polyrytmickej, moderne znejúcej skladbe s folklórnymi motívmi a sarkastickým textom parafrázujúcom slovenské príslovia a porekadlá dominuje dialóg Homolovej a flugelhornu významného slovenského jazzmana Ondreja Jurašiho. Na skladbe sa okrem jej autora, basgitaristu Mariana Zimu, výrazne podieľal aj gitarista Gustáv Čech. O zvuk sa postaral tradičný Zimov spolupracovník Peter Preložník. Skladba vychádza vo forme lyric videa s fotografiami z nakrúcania v štúdiu Garage vo Viničnom. Ich autorom je známy fotograf a hudobník Peter Konečný.

Informácie a fotografie redakcii Hudba.sk za projekt Story poskytol Vlado Pisár. Správu sme upravili.

Foto: Peter Konečný