Pieseň Ako motýľ autorov Pavla Kusého a Štefana Svetského získala v roku 2015 v podaní Ely Martinčekovej druhé miesto v Košickom zlatom poklade. Ihneď sa dostala do rotácie Rádia Slovensko a dodnes ju hráva sedem slovenských rádií. Doteraz ju naspievali tri speváčky - Lilly Maničková, Ela Martinčeková a Michaela Martykanová.


Z iniciatívy nezávislej Platformy S4S Music, pôsobiacej na hudobne sieti Soundcloud, sa postupne podarilo nájsť zahraničné speváčky Deli Rowe a Jule a Szelmu, vďaka čomu je dnes k dispozícii už aj anglická, francúzska a poľská verzia.

Pár dní pred začiatkom vojny na Ukrajine začala Platforma spolupracovať s ukrajinskou speváčkou Liliiou Kysil na piesni Forever to be together a zdalo sa, že kontakt sa preruší. Po čase však Liliia dodala zvukové stopy a navyše spracovala aj ukrajinskú verziu textu. Pieseň Metelik (Motýlik) mala najskôr predpremiéru na Soundcloude . Následne bola pieseň umiestnená na ďalších hudobných platformách.

Skladba Ako motýľ je jediná slovenská pieseň, ktorá má toľko zahraničných verzií, ktoré sa podľa štatistiky Soundcloudu hrajú vo viac než päťdesiatich krajinách. V ukrajinskej verzii ju do svojho vysielania opäť zaradilo Rádio Slovensko.


Informácie redakcii Hudba.sk poskytol Štefan Svetský. Text správy sme upravili.