Jednou z najväčších udalostí tohto roka na hudobnej scéne je novinka americkej kapely Foo Fighters s názvom Sonic Highways. Včera sa fanúšikovia konečne dočkali prvej zverejnenej skladby, ktorá síce nie je takou hymnou ako najväčšie hity kapely, ale rozhodne nesklamala. A ak niekoho áno, tak je veľká šanca, že ho zaujmú iné kúsky.

Pestrý album má totiž reprezentovať osem rôznych amerických rockových metropol, pričom na každej zo skladieb sa podieľali aj významné osobnosti miestnej hudobnej scény. Singel s názvom Something From Nothing nahrali Foo Fighters v Chicagu, odkiaľ pochádzajú napríklad The Smashing Pumpkins.

Novinka je ideálnou úvodnou skladbou rockového albumu - od prekvapujúco pokojného začiatku postupne vygraduje k typickému energickému vyvrcholeniu. V štúdiu Electrical Audio sa na vzniku piesne podieľal jeho zakladateľ Steve Albini. Hudobník a producent, ktorý je žijúcou legendou chicagskej scény, spolupracoval so stovkami interpretov, vrátane Nirvany, Pixies, Roberta Planta, The Stooges, PJ Harvey, Manic Street Preachers, Bush či Joanny Newsom. Hosťom v novinke je Rick Nielsen, gitarista a hlavný skladateľ chicagskej kapely Cheap Trick.


Album Sonic Highways plánuje kapela uviesť na trh už 10. novembra. Vznik unikátnej nahrávky kapela zaznamenala v podobe rovnomenného dokumentárneho osemdielneho seriálu, ktorý režíroval líder formácie Dave Grohl.

Prvú časť už dnes odvysiela americká HBO, ktorá potom na svojej oficiálnej facebookovej stránke odvysiela aj živý prenos z koncertu v Chicagu. Prenos začína o 23:59 newyorského času, necelú hodinu po premiére dokumentu. Žiaľ, sledovanie koncertu HBO na Facebooku umožní iba užívateľom z USA.

Pozrite si trailer k dokumentu:


Tracklist albumu Sonic Highways:

(názov skladby - štúdio, mesto - hudobný hosť)

1. Something From Nothing - Electrical Audio, Chicago - Rick Nielsen
2. The Feast and the Famine - Inner Ear Studios, Arlington - Pete Stahl a Skeeter Thompson z kapely Scream
3. Congregation - Southern Ground Studios, Nashville - Zac Brown
4. What Did I Do? / God as My Witness - KLRU-TV Studio 6A, Austin - Gary Clark, Jr.
5. Outside - Rando De La Luna, Los Angeles - Joe Walsh
6. In the Clear - Preservation Hall, New Orleans - Preservation Hall Jazz Band
7. Subterranean - Robert Lang Studios, Seattle - Ben Gibbard
8. I Am a River - The Magic Shop, New York City - Tony Visconti, Kristeen Young

(Legenda: názov skladby - štúdio, mesto - hudobní hostia)


Prečítajte si viac o unikátnom koncepte a obale albumu Sonic Highways

Tajomný odkaz od Foo Fighters Zdroj: Twitter.com/CaptSarcastic

Kapelu Foo Fighters založil multiinštrumentalista Dave Grohl v roku 1994. Urobil tak po tom, ako zomrel Kurt Cobain - frontman legendárnej Nirvany, kde Grohl pôsobil ako bubeník. Skupina má na konte zatiaľ sedem štúdiových albumov - Foo Fighters (1995), The Colour And The Shape (1997), There Is Nothing Left To Lose (1999), One By One (2002), In Your Honor (2005), Echoes, Silence, Patience & Grace (2007) a Wasting Light (2011). Foo Fighters doteraz 25 ráz nominovali na prestížne hudobné ceny Grammy, pričom jedenásť nominácií sa im podarilo premeniť na sošky.

Text: Hudba.sk (zdroj: SITA - Digitalspy.co.uk, archív; Fuse.tv)
Foto: Andy Kropa/Invision/AP

Súvisiaci interpreti: Foo Fighters