Špeciálnym koncertom v rámci nedávno skončeného turné Katky Koščovej bolo domáce vystúpenie v Prešove (6.10.), ktorého súčasťou bol aj krst albumu Oknom. Do života ho uviedla Katka Knechtová, s ktorou si Koščovú v poslednej dobe mýlili predajcovia lístkov či nepozorní novinári. Okrem vtipných historiek bol veselý aj samotný krst.

Katka Koščová a Katka Knechtová patria medzi speváčky, ktoré pozná celé Slovensko, a majú spoločného viac než len rovnaká inicálky. Obe sú tiež rodáčkami z Prešova, a dokonca ešte aj ich sestry majú rovnaké meno – Veronika. V rámci svojho hudobného pôsobenia sa napriek tomu nestretávali často. To sa zmenilo na nedávnom Koščovej koncerte, kde sa Knechtová stala krstnou mamou jej nového albumu Oknom. Podľa jeho autorky k osloveniu menovkyne prispelo aj to, že sa posledné mesiace často stretávajú s tým, že si ich ľudia zamieňajú.

"Posledná zámena nastala dva dni pred našim prešovským koncertom, keď mi napísala Katkina (Knechtovej) manažérka, že zisťovala stav predaja lístkov na ich koncerty s Cigánskymi diablami, na čo dostala odpoveď, že koncert v Prešove je už týždeň vypredaný. Koncert v Prešove ale na ich zozname nebol, tak na chvíľu nastala panika, kým sa vyjasnilo, že ide o koncert Koščovej, a nie Knechtovej. Nuž som si teda povedala, že keď už má Katka vypredaný koncert, tak by bolo fajn, keby sa na ňom zúčastnila a požiadala som ju, či by sa nechcela stať krstnou mamou nášho nového albumu," hovorí Katka Koščová.

album Katky Koščovej pokrstila Katka Knechtová Zdroj: Vlastimil SlávikPozrite si viac fotiek z krstu v podaní dvoch Katiek K.

Katka Knechtová ponuku prijala a postarala sa počas krstu aj o chvíľku napätia. "Toto je úžasný večer, úplne nádherný koncert. Bola som veľmi dojatá, tie piesne sú nádherné a je to pre mňa naozaj veľká česť, že môžem tento album pokrstiť," pochválila svoju kolegyňu, no vzápätí ju začala spolu s publikom poriadne "naťahovať". Zvolený spôsob krstu totiž zahmlievala tak, aby sa zdalo, že album pokrstí "zakázanou rastlinkou", čo Koščovú napriek údajnej túžbe po článku v bulvárnych novinách na chvíľku vystrašilo.

Jej spontánnu reakciu si môžete pozrieť vo videu, v ktorom sa dozviete aj to, čím bola nahrávka napokon pokrstená. O vtipný hudobnícky moment sa na záver videa postaral klávesák Dano Špiner, ktorý namiesto ďalšej Koščovej piesne začal hrať známu melódiu z hitu od Knechtovej bývalej skupiny Peha.


Nový album Katky Koščovej s názvom Oknom vyšiel v septembri 2014 pod značkou Slnko Records. Nájdete na ňom 13 pesničiek, z ktorých jedenásť zložila speváčka spoločne klaviristom Danielom Špinerom. Jednu pieseň albumu hudobne pripravil Martin Husovský z kapely Komajota, rovnako jedno zhudobnenie má na albume Ján Knapík.

Autorkou väčšiny textov je Koščová, na albume sa ale objavia aj texty známeho českého textára Michala Horáčka, s ktorým Katka spolupracovala ako autor hudby a interpret aj na jeho ostatnom projekte Český kalendář (cena Anděl za najpredávanejší album roku 2013 v ČR). Ďalším už tradičným textárskym hosťom je Silvia Kaščáková.

TIP: Katka Koščová: "Vybrala som si ľahšiu cestu, už neklamem seba ani publikum"

Text: Hudba.sk (zdroj: K.K.)
Foto: Vlastimil Slávik

Súvisiaci interpreti: Katarína Knechtová, Katarína Koščová