Legendárny spevák Karel Gott, ktorý musel pred rokom prerušiť svoju kariéru kvôli nádorovému ochoreniu lymfatických uzlín, sa v sobotu večer triumfálne vrátil na veľké koncertné scény. Stalo sa tak na podujatí Český mejdan s Rádiem Impuls, ktorého dejiskom bola vypredaná O2 aréna v Prahe.

Umelec prezývaný Božský Kája pár dní predtým absolvoval komornú generálku v Malostranskej besede v Prahe. "Na podobných malých scénach som v Prahe začínal pred 55 rokmi. Po prvých veľkých hitoch som pozvoľna klubovú scénu opúšťal a začal som koncertovať vo veľkých sálach, potom aj v športových halách. A napriek tomu ma i po tých rokoch klubová scéna stále priťahuje," priznal Karel Gott

"Predstavoval som si, že malý komorný koncert bude mojím tichým návratom na pódiá. Presne to sa včera večer stalo. Nádherná atmosféra Malostranskej besedy ma doslova uchvátila a zaliala nepopísateľnou energiou. Teším sa, že čoskoro ju na vás prenesiem aj ja," napísal na svojom Facebooku po koncerte, ktorý sa konal 10. októbra a vystúpili na ňom aj Michal David, Miro Žbirka či Ilona Csáková.

Karel Gott, Ilona Csáková, Žbirka, Michal David Zdroj: Facebook.com/gottkarelGenerálkou pred najväčšou pražskou halou bol komorný koncert s hosťami

Ešte pred dlho očakávaným vystúpením v O2 aréne stihol spevák 12. októbra aj pokrstiť svoje nové výberové CD 40 Slavíků. Album mapuje 40 najdôležitejších piesní, ktoré mu pomohli zvíťaziť v najvýznamnejšej tuzemskej ankete populárnej hudby. Okrem toho na ňom nájdete aj dve tohtoročné novinky Perfektní den a Země vstává.

"Je pre mňa nesmiernou cťou, že tento komplet pokrstil pán Jiří Suchý, bez ktorého by som dnes zrejme nebol tam, kde som. Spoločne s Jiřím Šlitrom pre mňa v roku 1963 zložil pesničku Oči sněhem zaváté, ktorá bola pre moju kariéru doslova kľúčová. V druhom ročníku ankety Zlatý slavík ma totiž katapultovala zo 49. miesta rovno na prvé," uviedol spevák po krste, na ktorom si zároveň prevzal zlatú platňu za predaj v septembri vydanej kompilácie.

Karel Gott v O2 aréne, 16.10.2016 Zdroj: Facebook.com/gottkarelKarel Gott v O2 aréne zavŕšil svoj veľký návrat na scénu

Najväčší koncert má za sebou, prekonal jeho očakávania

Jednu zo spomínaných noviniek, pesničku Země vstává, zaspieval v sprievode tanečnej dvojice prvýkrát naživo v O2 aréne. Michal David ju totiž napísal práve pre túto príležitosť. Ešte predtým nadšenému publiku ponúkol piesne Zůstanu svůj a Noční král (česká verzia songu I Drove All Night). Ako informoval internetový server iDnes.cz, populárny spevák neskrýval slzy dojatia. "Je to nenahraditeľný pocit. Celý rok som sa tešil, že sa v tejto hale stretneme a zaspievame si," povedal médiám.

Na svojom Facebooku neskôr fanúšikom odkázal: "Predpokladal som, že Český mejdan s Impulsem bude veľký. Ale že ma do stropu naplnená O2 aréna privíta s tak obrovským potleskom a jasotom, to vám musím povedať, že ma skutočne dostalo. Slovami sa nedá ani popísať, aké nádherné emócie som pri vstupe na pódium prežíval. Ďakujem za ten výnimočný zážitok!"

Popri "Zlatom hlase z Prahy" potešili fanúšikov na najväčšej českej oslave domácej hudby aj vystúpenia skupín Jelen, No Name a Chinaski, Dalibora Jandu, Miroslava Žbirku, Janka Ledeckého, Ilony Csákovej, Vaša Patejdla, ale aj Michala Davida, Leony Machálkovej či Sagvana Tofiho.


Na oslavu 50 rokov Bratislavskej lýry príde osobným lietadlom

Už zajtra sa očakáva účasť Karla Gotta aj na megakoncerte Lýra 50 - Mám rozprávkový dom v Bratislave. Bude to jeho prvý koncert na Slovensku od prekonania zákernej choroby. Organizátori podujatia, ktoré bude spomienkou na festival Bratislavská lýra pri príležitosti 50. výročia jeho vzniku, to potvrdili ešte na konci septembra, teraz pridávajú ďalšie podrobnosti.

"Plánuje zaspievať až tri pesničky. Môžem prezradiť, že priletí osobným lietadlom. Naproti tomu ďalšia megahviezda Helena Vondráčková pricestuje ako bežný smrteľník - vlakom. Na koncerte zaspieva spolu s majstrom Miroslavom Dvorským pieseň To se nikdo nedoví. A takýchto skvostov nás čaká niekoľko desiatok," hovorí Dušan Drobný z usporiadateľskej agentúry Topfest. 

Celkovo vystúpi vyše 70 účinkujúcich a techniku na zabezpečenie podujatia privezie päť kamiónov. "Na podujatí sa podieľa približne 120 ľudí, ktorí to od návrhu cez realizáciu scenárov, zmlúv, zvukovej, svetelnej a televíznej techniky až po produkčnú reklamu a ekonomickú podporu celé držia pohromade. Kým sme sa dopracovali až sem, absolvovali sme desiatky hodín hľadania v archívoch RTVS, strihania a dorábania grafiky, stovky hodín komunikácie s účinkujúcimi a ich manažérmi a museli sme slušne odmietať ďalších a ďalších záujemcovi o účinkovanie. A to všetko len na začiatku! Pokračovalo prehrávanie piesní, skúšky, generálka, zosúladenie s televíznym snímaním. Všetko musí byť riadne pripravené, ideme totiž live bez playbacku," približuje Drobný zákulisie príprav.

Viac informácií o hviezdami nabitom programe koncertu "Lýra 50 - Mám rozprávkový dom" priniesli organizátori začiatkom októbra na tlačovej konferencii.


Text: Hudba.sk (zdroj: TASR, Facebook.com/gottkarel, Propaganda House)
Foto: Facebook.com/gottkarel

Súvisiaci interpreti: Karel Gott