Album Spev tebe je hudobnou poctou básňam amerického poeta Walta Whitmana a trojica slovenských hudobníkov Pospiš/Nikitin/Sillay ho spolu s elitnými americkými muzikantmi tvorila a nahrala priamo v New Yorku. Pospiš/Nikitin/Sillay s unikátnou hudobnou novinkou absolvovali svoje americké turné.

V elitnej zostave sa hudobníci predstavili na viacerých amerických miestach. 9. októbra zahrali na Embassy of Slovakia vo Washingtone, 11. októbra v newyorskom Residence of Pernament Representative a 12. októbra v Holy Trinitiy Slovak Lutheran Church v New Yorku.

V svetovej premiére tak úspešne uviedli nový album Spev tebe, ktorý vznikol na voľnom motívy básni amerického básnika Walta Whitmana v spolupráci so špičkovými zaoceánskymi hudobníkmi, z ktorých každý priniesol dielu iný hudobný vplyv. Basgitarista Stanley Banks, klavirista a organista John Peters a bubeník Taru Alexander, patria k výrazným menám americkej hudobnej scény. Okrem iných hrali s umelcami ako Alicia Keys, Etta James, Aretha Franklin alebo George Benson. Súčasťou zoskupenia je aj slovenská rodáčka s výnimočným soulovým hlasom, Hanka Gregušová, alias Hanka G, ktorá už niekoľko rokov žije a tvorí v New Yorku.   

Spev tebe na ceste k poslucháčom

"Asi pred dvoma rokmi sa mi dostala do rúk kniha Walt Whitman – Spev o mne. Ohromila ma hudobnosť jeho poézie. Bez toho, aby sme sa vybrali do New Yorku, by to bola úplne iná nahrávka. Chceli sme zachytiť vzduch, ktorý dýchal aj Walt Whitman, komentuje vznik konceptu novinky Spev tebe spevák, textár a producent Robert Pospiš.

Kompletný výsledok nahrávania si budú môcť vypočuť fanúšikovia už 19. októbra, keď oficiálne vychádza nahrávka Spev tebe vo vydavateľstve Real Music House s podporou Fondu na podporu umenia. V novembri sa potom dočkajú aj slovenskej koncertnej šnúry v špeciálnej hudobnej zostave.



Výnimočný zahraničný prínos na albume Spev tebe má aj svetoznámy autor komiksov a jeden z priekopníkov grafického románu, nemecký výtvarník Reinhard Kleist, ktorý zhotovil obal albumu.

"S Reinhardom sme sa stretli v Bratislave na literárnom festivale, kde sme naším vlastným štýlom performovali vybrané skladby Nicka Cavea a Bad Seeds, do ktorých Kleist naživo kreslil svoje komiksové maľby. Bol to úžasný večer a naša hudobná šou ho zrejme oslovila natoľko, že prejavil záujem s nami pokračovať v spolupráci. Odtiaľ bol len krok k tomu, aby vytvoril obal k nášmu pripravovanému albumu Spev tebe, vysvetľuje Róbert Pospiš.                    

Reihnard Kleist je autor svetovo oceňovaných komiksov, medzi ktorými svietia najmä jeho hudobné portréty Nicka Cavea v knihe Mercy on me a Johnyho Casha – I see a Darkness, ale aj mnohé ďalšie knihy, ktoré ho zaraďujú k špičke tohto žánru. "Je pre nás poctou, že sa stal súčasťou nášho albumu," hovoria hudobníci.           

           
Súčasťou výnimočného americko-slovenského projektu bude aj dokument o nahrávaní albumu v New Yorku pod režisérskou taktovkou kameramana a dokumentaristu Petra Javora a kniha básní Walta Whitmana, ktoré preložil slovenský básnik a prekladateľ Martin Solotruk. Ten do slovenčiny preložil aj texty – poéziu amerického velikána.

Album Spev tebe vyniká spojením hudobných žánrov: americký folk, soul, R´n´B, blues, či gospel, príťažlivá rytmika a nádherné texty. Spev tebe je plný energie, lásky k hudbe, hĺbky a samozrejme poézie, ktorá sa otvára širokému publiku.  

Redakciu Hudba.sk informovala PR manažérka Zuzana Golianová z bARSdobrýchýr. Tlačovú správu sme upravili. 

Foto: Reinhard Kleist

Súvisiaci interpreti: Nikolaj Nikitin, Robert Pospiš/Martin Sillay