Prešovská kapela Papyllon sa po niekoľkomesačnej odmlke pripomína s novým singlom a klipom. Pieseň What About Tonight so silným popovým nádychom je jasným signálom, že pôvodne indie-gitarová zostava na čele so spevákom Bohušom Hajduchom sa posúva smerom k prístupnejšiemu zvuku, avšak bez kompromisov z hľadiska kvality, ktorá má svetové parametre.

Svedčí o tom aj fakt, že singel vydáva holandský label s príznačným názvom This Could Be Your Music Label, s ktorým kapela len pred pár týždňami podpísala zmluvu. Vydavateľstvo so sídlom v Amsterdame sa zameriava najmä na súčasné žánre a svieže hudobné objavy, okrem iných vydáva napríklad tvorbu Nórov Kakkmaddafakka či Francúzov Caravan Palace.

K výslednému zvuku novej piesne z dielne kapely Papyllon, ktorá sa v roku 2017 zapísala výborným eponymným debutom, prispel aj producent Adrián Líška, člen kapely Ľudové Mladistvá, ktorý aktívne spolupracuje napríklad so speváčkou Emmou Drobnou a produkoval aj úspešný tohtoročný singel Petra Lipu Motýľ.


"Len ťažko uveriť tomu, že What About Tonight bola pôvodne reggae pesničkou, ktorá nabrala v jeden inšpiratívny večer diametrálne odlišný smer. Mnoho ľudí nám povedalo, že je to posun k prístupnejšiemu žánru, ale určite v tom nie je žiaden kalkul. Vznikla rovnako, ako všetky naše piesne predtým, a jej tvorba nás veľmi bavila tak isto, ako aj tvorba a práca na ďalších nadchádzajúcich singloch," hovorí bubeník Lukáš Lacko o skladbe, ktorá je komentárom patologického mileneckého vzťahu. "Text je drzý a prostoreký, myslím, že s hudbou sa dopĺňa veľmi dobre," dodáva Lukáš.

Zaujímavým kontrastom k textu piesne je humorne ladený klip, ktorý režíroval Michal Ďuriš a strihal "sused" kapely z vedľajšieho štúdia Július Demjanovič. Odohráva sa v technologicko-laboratórnom prostredí a členovia kapely si v ňom okrem spoločnej choreografie vyskúšali, aké je to byť výskumnou vzorkou, lietať vo vesmíre, či starať sa o vlastnú vesmírnu raketu. Aj keď iba kartónovú.

Papyllon, 2019 Zdroj: Mafin Laurincová

Druhý singel z pripravovaného albumu by mal vyjsť v druhej polovici novembra a spolu s ním aj video z produkcie ViewManiac. Papyllon sa teda v portfóliu tohto amerického kreatívneho domu ocitne popri menách ako Rita Ora, Nicki Minaj či Major Lazer.

Okrem hudobných noviniek prichádza kapela Papyllon aj s jednou personálnou. Po dobrodružnom medzinárodnom turné, v rámci ktorého Prešovčania pred rokom a pol precestovali východnú Európu a Pobaltie, oficiálne dopĺňa pôvodne štvorčlennú zostavu multiinštrumentalista Juraj Šoltis.

Kapela najbližšie vystúpi už túto sobotu 19. októbra v trenčianskom klube Lúč ako hosť kapely Walter Schnitzelsson v rámci jej turné, 25. októbra v košickom Kulturparku s kapelou Don't Trust Butterflies na akcii s vtipným názvom Košiclava a 14. novembra bude reprezentovať slovenskú scénu na budapeštianskom showcaseovom festivale BUSH.

Redakcii Hudba.sk informovala manažérka skupiny Lucia Vojtišková. Autorom tlačovej správy je Matej Kráľ. Novinky kapely Papyllon môžete sledovať na oficiálnych stránkach papyllonband.com a facebook.com/papyllonband.

Foto: Mafin Laurincová