Košická art-rocková formácia Universum Project predstavuje svoj debutový album Mimokozmos, ktorý vyšiel 9. októbra. Novinku chcela formácia pôvodne predstaviť na jesennom turné, ktoré sa však kvôli momentálnym okolnostiam presúva na jar.

Štrnásťskladbový tracklist je žánrovo netradičnou kombináciou inštrumentálnej a vokálnej hudby. Objavujú sa na ňom aj zverejnené single Diaľnica a V kroku rovní. Rovnako ako pri minulých počinoch si skupina album produkuje sama, bez zastrešenia hudobného vydavateľstva. "Väčšina piesní (10) bola nahratá v priebehu jedného týždňa začiatkom júla na relatívne opustenej chate neďaleko Nálepkova. Texty piesní sú zámerne rýdzo slovenské. Dalo by sa povedať, že Mimokozmos zjednocuje celé naše doterajšie hudobné pôsobenie a myslenie," tvrdia členovia kapely. Dátum krstu albumu skupina oznámi na sociálnych sieťach, hneď ako bude možné opäť organizovať hudobné podujatia.

Členovia skupiny Universum Project začínali tak ako väčšina mladých rockových kapiel - hraním coververzií rokmi overených svetových a domácich hitov. V súčasnosti sa však zameriavajú primárne na vlastnú tvorbu evokujúcu "staré dobré časy", v ktorej spájajú prvky rocku, jazzu či blues. Sami seba pritom charakterizujú ako art-rockovú kapelu. Aktuálnu zostavu tvoria bubeník Richard Hritz, gitarista a klavirista Filip Mischura, gitarista Benjamín Tóth a basgitarista Matej Kopunič.

Informácie a foto redackii Hudba.sk poskytol Filip Mischura.