Slovenská producentka a dídžejka žijúca v Berlíne, Nina Pixel, vydala 13. októbra svoj debutový dlhohrajúci dvojalbum na experimentálnom slovenskom labeli Weltschmerzen. Impozantne výpravná nahrávka originálne a vkusne spája pulzujúce techno s atmosférickými samplami hovoreného slova a ozvenami slovenského folklóru.

Nina Pixel je dobre známym menom pohybujúcim sa na poli elektronickej hudby viac než 10 rokov. Začínala ako techno dídžejka, no postupne sa prepracovala k vlastnej tvorbe a produkcii pohybujúcej sa na pomedzí subtílneho aj surovejšieho techna a temného doom ambientu, často s prvkami folklórnych a tradičných prvkov. 

Výpravný dvojalbum poslucháča prevádza mnohoznačnými a pestrými svetmi a kaleidoskopickým naratívom máme možnosť zažiť vhľad do sonických svetov vnímaných súčasným hudobným jazykom. Kto povedal, že ľudovky, trávnice a folklór sa môžu spracúvať len vo Východnej? O to zaujímavejší je producentkin nový pohľad, vnem, syntéza. Kdesi medzi starosvetskými bylinkárskymi receptami a Dobšinského povesťami duní vlhká čierna zem. Čosi o zvukovom charaktere nahrávky naznačila už singlová ochutnávka A Goddess Comes From Within The Earth, no nechať sa pohltiť hudobným príbehom albumu je úplne iný typ zážitku.


Na prvých verziách projektov, ktoré po rokoch vyústili v dielo Ancestral Archeology Nina pracovala od roku 2020 v spolupráci s Adriánom Kriškom, ktorý tieto zvláštne súčasno-tradičné svety dopĺňa vizuálnou krajinou. Ancestral Archeology je odhalením a cestou reimaginácie tradičnej slovenskej kultúry v najširšom možnom kontexte. Nina Pixel má k folklórnym motívom a estetike blízko dlhodobo a táto (spolu)práca nemohla vyústiť v menej epické dielo.

S dychtivosťou vnímavého archeologického bádateľstva Ancestral Archeology evokuje vždy prítomné ale často prehliadané prvky slovenskej folklórnej tradície: predkresťanské pohanské dedičstvo a rituálnosť či poverčivosť ako najvážnejšia túžba po balanse medzi rozumom a iracionalitou. Výsledkom sú skladby s naratívmi plnými krásnej a detailnej prapodivnosti, absolútne nesúznejúcej s tým, ako je folklór reprezentovaný v popkultúre.

Album Ancestral Archeology vychádza vo vydavateľstve Weltschmerzen, zameranom na emočne vyhrotenú, ľudsky prepojenú a zvukovo vyhranenú súčasnú hudbu. O nádherný a výnimočný dizajn nahrávky sa postarali Andrejovia z grafického štúdia Andrej&Andrej. Album tiež vychádza na všetkých streamovacích platformách. Dvojvinyl sa dá objednať sa dá cez Bandcamp. Viac sa o albume slovami samotnej autorky dočítate (v angličtine) na oficiálnej stránke ninapixel.com.

Tvorbu a vydanie albumu z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia.



Text: Weltschmerzen + Hudba.sk