V piatok 14. októbra vyšiel nový album hip-hopovej formácie Modré hory, prvý s novým materiálom po piatich rokoch od štúdiovky Luxus clan. Krátko pred vydaním platne Čudne slávni však Bene, Lyrik H, Roland Kánik a Peko ponúkli aj album Akustik - výber starších skladieb "modrohorskej" tvorby bez samplov a elektroniky, nahraný so živou kapelou.


Prečo Čudne slávni? "Keď sa napríklad s niekým z Modrých hôr stretnú dvaja ľudia, pokojne kamaráti, jeden môže byť veľký fanúšik a poznať všetky skladby a ten druhý nás nemusí poznať vôbec. Takéto situácie pre nás nie sú výnimočné. Na rozdiel od najznámejších mien popkultúry, ktoré poznajú všetci na Slovensku, my sme takí čudne slávni," vysvetľuje názov albumu aj rovnomenného singla Lyrik H.

Titulnú skladbu Modré hory v piatok zverejnili s DIY videoklipom, do ktorého zábery z mobilov postrihal Lukáš Kodoň.


Zatiaľ čo na predošlom albume Luxus Clan (2017, Hustle and Fitness) bola každá skladba zároveň spoluprácou s americkými rapermi a speváčkou, britským interpretom alebo českým pesničkárom, novinka Čudne slávni je bez podobných spoluprác. Všetky skladby napísali a zarapovali Lyrik H a Bene, jediným autorským textom prispel spisovateľ a publicista Martin M. Šimečka, ktorý v skladbe Beh všemohúci číta úryvky zo svojej knihy Telesná výchova (2020, N Press).

"Závidím všetkým, ktorí hovoria, že tvorba je zábava a že si ju užívajú. Pre mňa je totiž písanie predovšetkým drina. Ale po prvý raz v živote môžem s čistým svedomím vyhlásiť, že spolupráca na tejto skladbe bola veľká zábava a že som si ju užil," spomína Šimečka na nahrávanie skladby, ktorej videoklip nakrútil Braňo Špaček.

Okrem Šimečku na albume hosťuje aj herečka Zuzana Fialová, ktorej hlas znie v skladbe Vek MCs. "Zavolali mi, že majú takú pieseň a potrebujú do nej sudičku a podľa nich som to ja. To ešte netušili, že prídem do štúdia v šuštiacej bunde, ktorá sa zrovna nekamaráti s mikrofónom. Nakoniec sme to zvládli a ja som dvom novorodeniatkam Paľkovi a Mariánkovi mohla predpovedať osud čudne slávnych," opisuje Zuzana nahrávanie skladby. 


Reakcia na spoločenské dianie aj ľahšie skladby 

Od vydania Luxus Clanu ubehlo päť rokov, počas ktorých sa svet zmenil. Modré hory vnímali pandémiu, nepríjemné precitnutie, že mnohí nedôverujú vede, napadnutie Ukrajiny a desivé zistenie, že nie všetci jasne vidia agresora v Rusku. 

"Na druhej strane bolo obiehanie klubov a festivalov, radosť z fandov na každom jednom koncerte. V tomto všetkom sme tvorili nové skladby. Muselo sa to viac či menej odraziť na našej tvorbe. Ale nemyslím si, že sme nahrali smutný album, i keď samozrejme je pre nás nemožné vyhnúť sa smutným spoločenským témam. A možno aj práve preto sme dokázali vytvoriť aj pár vyslovene, ak nie veselých, tak aspoň ľahkých skladieb ako Čudne slávni, Neskoro večer alebo S5 do dní. Album je hotový a nám zostáva už iba čakať na reakcie poslucháčov, lebo toto dielo sa už nedá zmeniť a už nám viac nepatrí," dodáva Bene.


Beaty, sample a klávesy

Skladby, ktoré sa štýlovo radia ku klasickému hip-hopu, skomponovali spoločne Peko a Roland Kánik. "Aj keď ma Bene nazýva šedivou eminenciou Modrých hôr, tou ozajstnou šedou eminenciou Modrých hôr je Peko. Jeho beaty sú fundamentom modrohorskej tvorby, majú zásadný vplyv na to, aké texty Bene a Lyrik napíšu, ako aj na celkový zvuk Modrých hôr. Pekove beaty pre mňa stelesňujú to, čo je a naďalej zostane esenciou hip-hopu, aj keď sa jeho dnešný mainstream vyvinul úplne iným smerom. Tou esenciou myslím napríklad poctivý sampling a offbeatové posuny v groove. Vzhľadom k tomu, že skladieb sme mali pripravených viacej, kritériom finálneho výberu na album bola hudobná a zvuková pestrosť, čo sa myslím celkom podarilo," hovorí Roland Kánik.

"Beatmacher" Peko s Modrými horami spolupracuje od úplného začiatku. "Pamätám si, ako mi pred 15 rokmi Bene vravel, že ide robiť pár skladieb s Lyrikom a bol by rád, keby v nich rapujú cez moje beaty. Samozrejme, že som súhlasil a odvtedy z tých pár skladieb je už pekných pár desiatok a som rád, že môžem byť stále súčasťou modrohorského sveta. Roland Kánik je schopný nájsť v mojom beate aj to, o čom som netušil, že tam je a posunúť ho ešte ďalej. Aj po tých rokoch spolupráce furt nedočkavo s Lyrikom a Benem čakáme na novú verziu skladby od Rolanda, že kam sa mu zas podarilo rozvinúť to pôvodné demo," dodáva Peko.


Klasický hip-hopový prístup je zjavný napríklad v skladbe S5 do dní, v ktorej skrečujú a wordcutujú dídžeji 3ck a Spinhandz. Sample a beaty tiež väčšinou dopĺňajú živé nástroje. V skladbe Epochal nahral trúbku Michal Cálik, Vek MCs nahrali hráči z projektu Modré hory Akustik: Roland Kánik, ktorý dotvoril klávesové linky do väčšiny skladieb, basgitarista Michal Šelep, ktorý zahral aj v singli Čudne slávni a Zdravas, a Luboš Ežo Ambrozai za bicími. Na singli Beh všemohúci spolupracoval Idea z Českej republiky a úvodnú Neskoro večer skomponoval Jureš Líška (Fallgrapp). 

Album nahrával a mixoval Roland Kánik v Sonic Cat Studio v Bratislave, mastroval ho Jeremy Lubsey v štúdiu Vlado Meller Mastering (Charleston, SC). Autorom dizajnu je Jakub Otčenáš zo spoločnosti diorama, ktorá je zároveň aj vydavateľom albumu. Na obale spolupracovali s umelcom Romanom Ondakom, použité boli detaily dvoch jeho diel nazvaných "Mailbox" z roku 2013 (zadná strana) a 2014 (predná strana).

Album Čudne slávni nájdete vo všetkých streamovacích službách a vo vinylovej verzii si ho môžete objednať priamo na oficiálnej stránke kapely modrehory.com.


Modré hory Akustik - tri dni a "desať koncertov" v Štiavnici

Album Akustik, ktorý vyšiel v septembri, nahrala koncertná zostava Modrých hôr v júni 2021 v Art Cafe v Banskej Štiavnici, kam Roland Kánik presťahoval svoje štúdio.

"Tri dni sme od rána nahrávali skladby, aby sme z nich vybrali najlepšie verzie. Asi desať koncertov pre ľudí, ktorí si to budú môcť vypočuť až o rok. Jediným pravidlom bolo, že všetko pôjde na jeden tejk. Live album, hoc bez publika, ale nič sa nemôže opravovať a dohrávať, veď ani na pódiu na takéto pánske huncúctva nie je priestor," predstavili Modré hory svoj prvý live album, ktorá nahrali v zostave Lyrik H, Bene, Roland Kánik, Michal ŠelepLuboš Ežo Ambrozai.

"Popri nahrávaní sme vypili veľa káv, po nociach pár pív a zažili veľa srandy. Bolo to krásne! Viac ako pracovné stretnutie to pripomínalo kamarátsku chatu, kde sa len tak mimochodom nahráva nový album," dodáva kapela.


Zoznam skladieb na albume Akustik:

1. Energia sa musí hýbať
2. Čau ty tam
3. Nový svet
4. Zdravas
5. Teta Viki
6. Gangsta shit
7. Absint / Beat Generation / 10:00
8. Hranica / Momenty
9. Urbanlúzer

Zoznam skladieb na albume Čudne slávni:
(2022, diorama)

1. Neskoro večer
2. Čudne slávni
3. Najlepší deň na tejto planéte
4. Beh všemohúci
5. Nám zostáva iba žiť
6. S5 do dní
7. Vek MCs
8. Epochal
9. Zdravas 
10. Skoro ráno

Credits:

Neskoro večer
Texty, rapy: Bene, Lyrik
Beat: Jureš Fallgrapp

Čudne slávni
Texty, rapy: Lyrik, Bene
Beat: Peko
Klávesy, koprodukcia: Roland Kánik
Basgitara: Michal Šelep

Najlepší deň na tejto planéte
Texty, rapy: Lyrik, Bene
Beat: Peko
Klávesy, koprodukcia, spev: Roland Kánik

Beh všemohúci
Texty: Martin Milan Šimečka, Lyrik, Bene
Prednes: Martin Milan Šimečka
Rapy: Lyrik, Bene
Beat: Idea
Klávesy, koprodukcia: Roland Kánik

Nám zostáva iba žiť
Texty, rapy: Lyrik, Bene
Beat: Peko
Klávesy, koprodukcia: Roland Kánik

S5 do dní
Texty, rapy: Bene, Lyrik
Beat: Peko
Klávesy, koprodukcia: Roland Kánik
Skreče: 3ck, Dj Spinhandz

Vek MCs 
Texty, rapy: Lyrik, Bene
Beat: Modré hory akustik
Hlas: Zuzka Fialová
Produkcia, klávesy: Roland Kánik
Basgitara: Michal Šelep
Bicie: Ľuboš Ežo Ambrozai

Epochal
Texty, rapy: Bene, Lyrik
Beat: Peko
Trúbka, efekty: Michal Cálik
Klávesy, koprodukcia: Roland Kánik

Zdravas
Texty, rapy: Lyrik, Bene
Beat: Peko
Basa: Michal Šelep
Koprodukcia: Roland Kánik

Skoro ráno
Texty, rapy: Bene, Lyrik
Beat: Peko
Klávesy, koprodukcia: Roland Kánik

Text: Hudba.sk (zdroj: Marián "Bene" Benkovič - Modré hory)