Násťročné aj o niečo staršie, začínajúce, ale aj známe - skladbu Hello speváčky Adele, ktorá sa ňou vracia na scénu po trojročnej odmlke, si mnoho jej kolegýň zobralo na mušku. Niektoré sa chcú zviditeľniť, iné možno preukázať, že je v nich viac ako len povrchné texty o sexe a imidž dračíc. Z množstva prerábok sme vybrali päť, ktoré vás ohormia alebo dokonca prekvapia.

Hoci Britka Adele skladbou Hello neinovovala svoju tvorbu a stále sa drží sebe vlastnej melodramatickosti siahajúcej do výšin svojho hlasu, spôsobila dostatočný prievan na medzinárodnej hudobnej scéne. Singel nielenže láme rekordy v počte stiahnutí a predajnosti, čím de facto zachraňuje tento rok hudobný priemysel z červených čísel oproti vlaňajšku, ale stáva sa aj inšpiráciou pre mnohé ďalšie interpretky. Vo výbere vám prinášame mladšie ročníky snažiace sa pri všetkej skromnosti ukázať svoje vokálne schopnosti, ale aj dobre známe mená ako Demi Lovato či Rita Ora. Ich cieľom je snáď iba dokázať, že nie sú na očiach verejnosti len pre imidž a sexepíl.

Chloe Paige

Je častým fenoménom, že sa neúspešní súťažiaci speváckych reality šou vrátia v oveľa väčšej sile než počas súťaže. Podobne na tom je aj 21-ročná Chloe Paige z britského Brightonu, ktorá neoslovila speváčku Ritu Oru natoľko, aby ju dostala v rámci ostatného ročníka britského X Factoru do najlepšej trojice speváčok. Pred bránami k sláve trvajúcej aspoň jednu televíznu sezónu tak sľúbila aspoň silný návrat. Jej proroctvo sa naplnilo, keď na videoportáli Youtube zverejnila svoju verziu skladby Hello od Adele. K videu, ktoré malo na jej čerstvo vytvorenom kanáli premiéru 7. novembra, napísala jasne a stručne: "Povedala som, že sa vrátim."


Rita Ora

Britská porotkyňa 12. série tamojšieho X Factoru je doteraz považovaná za najvernejšiu kópiu Rihanny, a to už od začiatku svojej kariéry. Možno to má na svedomí manažment Roc Nation, pod ktorý obe spadajú alebo je to len prílišné nasledovanie dobre vybratého vzoru. V každom prípade speváčke v poslednej dobe akoby zázrakom "išla karta" a okrem mentorovania nových talentov si tiež "strihla" rolu v klipe samotnej Kráľovnej popu či sa objavila v reklame na známy nealkoholický nápoj alebo spodné prádlo, v ktorých na nás vyskakuje aj na Slovensku. Aktuálne najrýchlejšie sa predávajúci digitálny singel všetkých čias Rita Ora prerobila vo vlastnom jazyku vo vysielaní komerčnej rozhlasovej stanice Capitol FM. Od svojej predlohy sa tak výrazne odklonila.


Demi Lovato

Nádejné spevácke hviezdy mala na starosti aj Demi Lovato v oboch sériách amerického X Factoru. Niekdajšia Disney hviezdička v začiatkoch svojej kariéry nespôsobovala pochybnosti o svojich speváckych kvalitách, no špeciálne nevynikala. Až po tom, ako sa dostala zo svojich psychických problémov súvisiacich s bulímiou, resp. po naspievaní skladby Skyscraper a vydaní albumu Unbroken (2011), začínala jej hudobná kariéra naozaj vzrastať. Teraz predstavuje nahrávku Confident, ktorá vyšla v októbri tohto roku. Chce ňou povedať, že už dávno nie je tou nesebavedomou tínedžerskou hviezdou ako kedysi. Dokazuje to aj nahrávka z vystúpenia, kde sa do Hello naozaj poriadne oprela. Dvadsaťtriročnú speváčku momentálne naozaj oblieha jedna veľká záhada - prečo deklaruje svoju odvahu sexizmom v textoch, keď spieva takto?


VeronikaS

"Sú piesne, ktoré napísal niekto, s kým ste sa nikdy nevideli, a predsa máte pocit, akoby vás poznal celý život. Adele napísala skladbu Hello. A ja som veľmi túžila zaspievať si ju, aj keď som sa toho spočiatku bála. Napokon som sa rozhodla podeliť sa s Vami o výsledok. Tu je. Môj cover Hello pre vás všetkých, čo mi fandíte a podporujete. Ďakujem vám a ďakujem za takéto krásne piesne..." napísala na svojej oficiálnej facebookovej stránke speváčka Veronika Strapková, momentálne už len ako VeronikaS. Mladá speváčka je jedinou nežnejšou časťou Spirit Music, hudobnej značky Majka Spirita, ktorý ju mentoroval v súťaži Hlas Česko Slovenska. "Svoju Adele" zverejnila včera (16. novembra).


Connie Talbot

Päticu najzaujímavejších coververzií prvého singla zo štúdiovky 25 vychádzajúcej už tento piatok uzatvára len 14-ročná Connie Talbot. Mnohým z vás sa môže zdať známa. Rozruch okolo svojej osoby vyvolala, keď sa zúčastnila súťaže Britain's Got Talent v roku 2007. Vtedy ešte sedemročné dievča oslovilo porotu na čele s obávaným Simonom Cowellom, keď zaspievalo Somewhere Over The Rainbow z filmu Čarodejník z krajiny Oz. Talbot sa tešila vysokej popularite no na prvého víťaza tejto reality šou Paula Pottsa nestačila a skončila druhá. Vydavateľstvo Sony BMG síce s dievčaťom vtedy nahralo dva single, no napokon od nahrávacej zmluvy odstúpilo. Zaujímavosťou je, že práve v deň vydania tretej štúdiovky 27-ročnej Adele dovŕši jej mladšia kolegyňa pätnásty rok života.


Bonus - nová Adele!

Iba tri dni delia fanúšikov od toho, aby sa dozvedeli, čo pre nich Adele prichystala. Už začiatkom týždňa začal internetom kolovať teaser na nedeľňajší špeciál relácie 60 Minutes Australia, v ktorom by mala speváčka úprimne a otvorene rozprávať nielen o tom, ako zažívala neustále sa zväčšujúci prísun popularity, ale vyjadrí sa aj k tomu, čo robila počas troch rokov, kedy nebola na očiach verejnosti. Diváci tejto upútavky mohli byť svedkami útržku novej skladby When We Were Young. Okrem interpretky pochádza aj z pera Kanaďana Tobiasa Jessa Jr., produkoval ju Ariel Rechtshaid (HAIM, Tobias Jesso Jr.). Teraz vám ju prinášame v plnom znení prostredníctvom videa z londýnskych The Church Studios a dúfame, že sa spolu s nami tešíte na zvyšok tracklistu.

 
Autor: Marek Majzon (zdroje: Metro.co.uk, Billboard.com)
Foto: Youtube

Súvisiaci interpreti: Adele