Veronika Rabada stihla tento rok vydať debutový album Lúka, ponúkla z neho niekoľko singlov aj s videoklipmi a predstaviť nové skladby na koncertoch nielen na Slovensku, ale aj v zahraničí. Len nedávno sa vrátila z USA, kde so skupinou vyvolali u krajanov veľkú radosť a silné emócie. Ich energická hudba, ktorá čerpá zo slovenských tradícií potešila amerických Slovákov v USA.

"Do USA sme dostali pozvanie od Mareka Šoltísa, ktorý žije a prezentuje slovenskú kultúru v Štátoch už viac ako dvadsať rokov. Oslovilo ho naše vystúpenie na akcii Jánske ohne vo Vinnom. Pozval ma na známy festival Slovak Heritage v New Jersey, ktorého je hlavným organizátorom. A nakontaktoval ma na ďalšieho skvelého a šikovného Slováka v Chicagu, Ferka Tutokyho. On nám zorganizoval hranie v Bistre Grand v Chicagu," spomína na prípravy amerických koncertov Veronika Rabada.

Americkí Slováci prijali Veroniku a jej muzikantov veľmi srdečne a vytvorili pre nich za oceánom takmer domáce prostredie. "Úžasná atmosféra na koncertoch a to, ako nás prijali na festivale, je pre mňa veľmi príjemná skúsenosť. Cítila som sa tam ako doma a vôbec som nemala pocit, že som tak ďaleko. Organizátorom sa podarilo vytvoriť na festivale doslova rodinné prostredie. Divákov oslovila naša hudba a boli za ňu vďační. Dokonca hovorili, že sú pri nej šťastní, čo ma veľmi potešilo a verím, že som tam nebola poslednýkrát. Rada si tento výlet spojený s hraním, zopakujem a ďakujem všetkým, ktorí nám vytvorlili skvelý zážitok," priblížila pocity z hrania v Amerike Veronika.

Vianočné koncerty a album

Už začiatkom decembra sa rozbehne séria vianočných koncertov s názvom Koleda s Veronikou Rabada. V nej je naplánovaných dvanásť koncertov po celom Slovensku, ktoré potrvajú do 9. januára. Odznejú na nich hlavne koledy a vianočné piesne vo vlastných úpravách.

"Spolu s kapelou kapelu sme väčšiu časť vianočných skladieb pripravili ešte minulý rok. V lete sme to postupne nahrali, aby sme návštevníkom koncertov okrem promo CD, ktoré dostanú k lístkom, dali možnosť získať aj náš úplne nový vianočný album. Na koncerte okrem vianočných samozrejme nebudú chýbať naše už známe piesne Zabudni, Husičky, Lúka a ďalšie. Čaká ma ešte veľa príprav a aj dosť skúšania, ale veľmi sa na to teším. Je to totiž celé taký môj malý sen. Aj tie koncerty aj to CD. Plní mi ho hlavne môj manžel, ktorý je zároveň aj zvukárom a producentom. Je na tom kopec jeho roboty, za čo som mu veľmi vďačná. Verím, že túto moju radosť spolu prenesieme aj na divákov. Príďte sa pozrieť a uvidíte," pozýva na vianočné koncerty Veronika.

Na špeciálnom CD, ktoré bude vianočným darčekom pre všetkých návštevníkov každého z koncertov turné bude šesť piesní. Tri z debutového albumu Lúka a tri živé záznamy z minulých vianočných koncertov. Od začiatku turné bude na svete aj nový vianočný album Koleda s Veronikou Rabada.


Informácie pre Hudba.sk poskytol Rado Mešša. Text správy sme upravili.

Foto: archív speváčky