Posledná tohtoročná Noc s ikonami džezu sa rozlúči so starým rokom už dnes večer. Z komorného prostredia v bratislavskom Nu Spirite, ktoré vzhľadom na veľký záujem nebolo práve najšťastnejším riešením, sa sťahuje o ulicu ďalej do Ateliéru Babylon na Námestí SNP.

Návštevníkov dnes o 20:00 čaká bohatý program zameraný na brazílsky džez a bossanovu. "Spolu s Petrom Lipom vyrozprávame príbeh jedného z najvýznamnejších brazílskych skladateľov, Antonia Carlosa Jobima. Večer sa bude niesť v štýle bossanova a rovnako zaznejú i známe Jobimove štandardy spievané v angličtine a brazílskej portugalčine," hovorí o najväčších lákadlách večera organizátorka a dramaturgička, Janka Gavačová.

Medzi najznámejšie Jobimove skladby patrí jednoznačne romantická Girl from Ipanema, ktorá bola dodnes naspievaná stovkami interpretov a v rôznych variáciách. V originálnej verzii prispel v tejto skladbe svojím partom aj legendárny saxofonista Stan Getz.

Astrud Gilberto & Stan Getz - The Girl from Ipanema

Stretnutie mladých nadšencov džezu a ostrieľaných džezmenov bude tentokrát v inej zostave. Trio Gabriela Jonáša vystrieda kapela nemenej zaujímavého zloženia. Na saxofón bude hrať Milo Suchomel a klavírista Peter Preložník s gitaristom Pavlom Berezom sa postarajú o harmonické nástroje. Rytmická sekcia bude tvorená basgitaristom a kontrabasistom Jurajom Griglákom spolu s pekusionistom Petrom Raitlom. Stabilnú spevácku zložku, kde nebude chýbať Peter Lipa, Adriena Bartošová, Andrea Bučková, Jana Gavačová či Samuel Hošek, doplní spevák Peter Adamov, ktorý sa nedávno vrátil z Brazílie.
  
Hoci je Džez v príbehoch posledným v tomto roku, stretnutia ani zďaleka nekončia a vo veľkom budú pokračovať i v novom roku 2013. A ako hodnotí starý dobrý jazzový rok 2012 mama projektu, Jana Gavačová, ktorá si na ňom i zaspieva? "Džez v príbehoch je pre mňa krst ohňom. Hľadala som spôsob, ako urobiť tento projekt príjemným a navštevovaným. Zároveň pri tvorbe scenára hľadám, čo je dôležité. Spevácka úloha prichádza na rad posledná, a tak by to nemalo byť. Jediné šťastie je, že som žila veľa nocí s ikonami džezu, to znamená, že som počúvala veľa hudby a veľa toho prečítala..."

Zdroj: PR
Foto: Stanislava Karellová - archív Hudba.sk

Súvisiaci interpreti: Peter Lipa