Vo veľkom finále desiatej série britského X Factoru proti sebe stáli víťazka kategórie súťažiacich nad 25 rokov Sam Bailey a víťaz kategórie chlapcov Nicholas McDonald. Neprekonateľný počet diváckych hlasov a výhru doteraz nevídaných rozmerov si v závere speváckej šou odniesla Sam Bailey, ktorá bola od začiatku favoritkou.

Tridsaťšesťročnej Sam Bailey, teraz už oficiálne najslávnejšej väzenskej dozorkyni na svete, zaručilo víťazstvo viac ako milión hlasov, ktorými ju počas finálového večera zasypali televízni diváci. Vďaka masívnej podpore si tak finalistka okrúhlej série speváckej súťaže odniesla nielen titul víťazky, ale aj nahrávaciu zmluvu na vlastný album a možnosť vydať debutový singel. Už tradične pôjde o coververziu známeho hitu. Sam si zvolila za svoj debut song speváčky Demi Lovato Skyscraper, ktorú spievala aj počas finálového večera.

Sam Bailey Zdroj: Xfactor.itv.comSam Bailey bola favoritkou od začiatku do konca

Minuloročný víťaz James Arthur žije svojím debutovým singlom, ktorým bola cover verzia skladby Impossible z dielne barbadoskej speváčky Shontelle, dodnes. Sme zvedaví, či aj debutový singel aktuálnej víťazky vyvolá vo svete podobné ohlasy. Nahrávka od Sam Bailey, ktorá sa ešte v deň vydania stala jednotkou na britskej verzii iTunes, obsahuje aj tri ďalšie nahrávky. Tie takisto patria k tomu najlepšiemu, čo speváčka v súťaži predviedla - Power of Love (Jennifer Rush), Make You Feel My Love (Adele) a No More Tears (Enough Is Enough), ktorá je pôvodne duetom Barbry Streisand a Donny Summer.     

To však ani zďaleka nie je všetko. Veľkým úspechom začínajúcej speváčky je aj skutočnosť, že bude vo februári hosťovať na britskom turné jednej z najväčších hudobných hviezd súčasnosti - Beyoncé. Táto skutočnosť je pre Sam o to cennejšia, že práve jej hitom Listen odštartovala svoje pôsobenie v X Factore. "Som stále v šoku, všetky moje sny sa stali skutočnosťou. Dvadsať rokov som na niečo také čakala, získať uznanie, to som vždy chcela," reagovala na svoje víťazstvo Sam Bailey. Zároveň vzdala hold i svojej mentorke Sharon Osborune, ktorá pre ňu bola podľa jej vlastných slov inšpiratívnou osobou.   


Vo záverečnom boji sa stretli jednoznační divácki favoriti 

Po skončení súťaže boli zverejnené aj výsledky diváckych hlasovaní počas všetkých finálových kôl. Tie jasne ukázali, že Sam Bailey a Nicholas McDonald boli od začiatku bez konkurencie. Počas deviatich týždňov, kedy postupne vypadávali ostatní súťažiaci, boli v diváckom hlasovaní vždy na prvých dvoch miestach, kde sa striedali. Častejšie mala viac hlasov práve víťazka, ktorá od tretieho kola "prepustila" mladíkovi prvú priečku popularity len jedinýkrát.

Napriek tomu to bolo medzi nimi vždy veľmi tesné. Počas finálového večera obaja súťažiaci zabojovali o priazeň fanúšikov dvoma skladbami – svojím najobľúbenejším songom odspievaným v súťaži a piesňou, ktorá sa v prípade víťazstva mala stať debutovým singlom. Sam Bailey sa prvou piesňou vrátila k prvému živému prenosu, v ktorom zažiarila spomínanou skladbou Power of Love.


Nicholas McDonald si vo svojej prvej skladbe finálového večera zaspomínal na tretie finálové kolo, v ktorom, rovnako ako teraz, ponúkol televíznym divákom song Sarah McLachlan - Angel.   


Neskôr zabojovala Sam piesňou Skyscraper speváčky Demi Lovato, ktorá aktuálne sedí na porotcovskej stoličke americkej verzie X Factoru, ktorá už tento týždeň tiež spozná svojho víťaza.  


Nicholas mal v prípade víťazstva ako svoj debutový singel pripravenú skladbu Superman od Five for Fighting, no ani prehra mladého speváka nepoložila na lopatky. Po vyhlásení výsledkov vcelku vyrovnane vyhlásil, že toto určite nie je jeho koniec a svojim priaznivcom sľúbil vlastný album i turné.   


Autorka: Miroslava Rabčanová
Foto: Xfactor.itv.com

Súvisiaci interpreti: Beyoncé