Natrieskaný Ateliér Babylon a na pódiu dve hudobné legendy! Spevák Richard Müller a gitarista Andrej Šeban po rokoch spolu odohrali veľký klubový koncert a ladilo im to spolu ako za starých čias. Jedinečné spojenie hudobných velikánov v predvianočnej atmosfére zažijú dnes večer aj návštevníci Piano Clubu v Trenčíne.

Známi hudobníci sú dlhoročnými spolupracovníkmi, stretli sa v skupine Banket a na konte majú niekoľko albumov a stovky koncertov. Po niekoľkoročnom "rozchode" sa prvýkrát na pódiu stretli v lete v Pezinku, no až dva decembrové koncerty ponúkajú plnohodnotný spoločný program. Včerajšie vystúpenie v Bratislave ukázalo, že spojenie Müller - Šeban stále funguje geniálne. Prispeli k tomu aj fanúšikovia, ktorí v Ateliéri Babylon vytvorili doslova elektrizujúcu atmosféru. Spolu s kapelou odspievali hity Nebude to také ľahké, Štěstí je krásna věc, Nočná optika či Po schodoch a hudobníkov nechceli pustiť z pódia.

"S Andrejom sa vždy hralo výborne aj v časoch, kedy sme si to nemysleli. Dnes to bolo senzačné, lebo Andrej je fantastický muzikant. Sledoval som ho pozorne, to znamená, že som bol jedným z divákov. S tým malým rozdielom, že som nebol v hľadisku, ale na javisku. Sledoval som každý jeho krok po gitare smerom nahor a nadol," neskrýval svoj obdiv Richard Müller. "Hralo sa mi veľmi dobre, bol to taký zvláštny pocit po rokoch, ale veľmi dobrý. Richard bol dnes vo výnimočne dobrej forme, čím mi urobil veľkú radosť," teší sa Andrej Šeban.

Richard Müller a Andrej Šeban, Ateliér Babylon Zdroj: René Miko

Spomienky na Banket aj cover IMT Smile

Počas koncertu okrem notoricky známych hitov prišlo aj na skladby, ktoré Richard nehráva často. Koncert odštartoval skladbami 2 líšky, Plesový marš a Požičovňa tvárí. Na pódiu ho sprevádzala kapela v zložení Juraj Kuchárek (bicie), Peter Markuljak (gitara), Matej Benko (klávesy) a Viktor Hidvéghy (basgitara). Hity Prečo ľudia 20. storočia a Nebude to také ľahké odspievali za Richarda fanúšikovia, atmosférické skladby Milovanie v daždi a Tlaková níž zase spôsobovali zimomriavky. Veľký úspech zožala coververzia hitu skupiny IMT Smile Tajné milovanie, ktorou spevák s kapelou roztancoval celý Babylon. Potom už na scénu nastúpil Andrej Šeban.

"Myslím si, že to je niečo, čo máme tak zažité za tie roky, toľkokrát sme stáli spolu na pódiu... Domnievam sa, že ja som človek, ktorý s Richardom odohral najviac koncertov v jeho kariére, takže je to už navždy dané a funguje to okamžite," skonštatoval Šeban na margo muzikantskej chémie, ktorá medzi nimi stále funguje. Fenomenálny gitarista predviedol na koncerte svoje inštrumentálne majstrovstvo, no aj si zaspieval. Richard svojmu kolegovi miesto pri mikrofóne prenechal pri piesni Koniec sveta, ktorú preňho napísal práve Andrej Šeban.

"Cítil som sa veľmi dobre, lebo tá pesnička je jeho, podobne ako pesnička Aspoň plakať. Tú považujem za jednu z najlepších pesničiek, ktorú vo svojom repertoári mám, a tá je zhodou okolností takisto Andrejova. Andrej prišiel s nápadom, že by bolo možno fajn, keby to zaspieval on a ja som, samozrejme, nebol proti," prezradil Richard Müller. Fanúsikovia si mohli vychutnať aj skladby Cigaretka na dva ťahy či Srdce jako kníže Rohan. Jedným z vrcholov bol hit Nočná optika, ktorý má v spojení Müller - Šeban najväčšiu silu. Prídavky Po schodoch a Štěstí je krásna věc priviedli publikum doslova do extázy, o ďalší žiadali aplauzom a krikom dlhé minúty, no napokon sa kapela prišla už len po niekoľkýkrát ukloniť.

"Dnes máme ďalší koncert, určite nie takýto istý, lebo každý koncert je iný. Rád by som s Andrejom v budúcnosti niečo urobil, ale na to máme, myslím si, ešte dosť času. Aj keď teda, neberte ma radšej za slovo, lebo času nikdy nie je dosť," dodal Richard Müller. Špičkových hudobníkov a najväčšie spevákove hity môžete zažiť dnes v Piano Clube v Trenčíne.

Vstupenky:  Predpredaj.sk

Informácie a fotografie pre Hudba.sk poskytla Nora Krchňáková z agentúry Propaganda House. Článok bol upravený a doplnený redakciou.

Foto: René Miko

TIP na vianočný darček: Potešte svojich blízkych albumom HLASY 2. Kupujte unikátny troj-album za bezkonkurenčnú cenu na iPark.sk!

Súvisiaci interpreti: Andrej Šeban, Richard Müller