Košičania The Backwards sú už roky považovaní za jeden z najlepších Beatles revivalov na svete. Pre slovenských fanúšikov majú tento mesiac pripravený nabitý program, kde si príde na svoje každý fanúšik legendárnej liverpoolskej štvorice. Vyvrcholením je koncert v Košiciach, ktorý sa uskutoční 20. decembra v Spoločenskom pavilóne.

The Backwards už majú v rámci úspešného vianočného turné za sebou vystúpenia v Lučenci, Novom Meste nad Váhom, Svite, Prešove, dvakrát v Bratislave, Prievidzi, Bánovciach nad Bebravou, Martine a Trenčíne. Najbližšie ich čaká už dnes večer (17.12.) koncert v Žiline, vo štvrtok (18.12.) sa opäť vrátia do Bratislavy a v nedeľu (21.12.) pre veľký úspech aj do Nového Mesta nad Váhom.

Výnimočným pre kapelu však bude najmä domáci koncert v Košiciach, kde skupina zahrá v sobotu 20. decembra. "Pre nás je vystúpenie v Košiciach vyvrcholením turné. Chcel by som apelovať na našich košických fanúšikov, aby prišli na koncert. Hlavne kvôli tomu, že celý rok sa stretávam s ľuďmi, ktorí chcú, aby sme tam hrali a teraz je tá pravá príležitosť vidieť to najlepšie, čo sme za všetky tie roky dokázali nacvičiť a pripraviť. Oplatí sa to vidieť, takže odkazujem našej domovskej základni: Máte sa na čo tešiť!" pozýva Košičanov basgitarista Miro Džunko, ktorý Hudba.sk informoval o zmenách a novinkách na turné.

Nový člen a najdlhší program v histórii kapely


S kapelou sa predstaví aj piaty externý člen. "Máme hráča na perkusívne nástroje, ktorý hrá do úplného detailu a posledného úderu všetky tóny, ktoré majú v pesničkách Beatles byť. Ide o také drobnosti, ktoré v nich dotvárajú tú celkovú atmosféru," spresnil slovenský Paul McCartney. Oproti minulosti sa zmenila i dĺžka koncertov. "Terajšie vystúpenia trvajú až neuveriteľne dlho," smeje sa Miro. "Je to najdlhší koncert, aký som kedy hral. Celá šou spolu s polhodinovou prestávkou trvá do troch hodín.“ 

Drobné zmeny sa udiali i v programe. "Máme už zabehnutý stály program, no teraz k nemu pridávame niektoré pesničky navyše, čiže piesňami aj kostýmami pokrývame štyri obdobia The Beatles. Na tomto turné hrávame Beatlemániu, prostredné obdobie, potom éru Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band i záverečnú fázu, spojenú s platňami Abbey Road a Let It Be. Čiže oproti minulosti pribudlo minimálne jedno obdobie. Dá sa povedať, že teraz ide o takú veľkú 'americkú šou', kde máme svetlá, cirkus, je to oveľa dynamickejšie než bolo v roku 2012, z čoho máme obrovskú radosť, pretože to na ľudí zaujímavo pôsobí."

Ako by Beatles zneli v 21. storočí?

Radosť budú mať fanúšikovia oboch období Beatles – toho radostnejšieho, čiže raného, i experimentálneho, teda neskorého. "Koncert musí byť pre diváka zaujímavý. Z tohto hľadiska sa skôr venujeme jednoduchším pesničkám, lebo nie všetci diváci majú Beatles do detailu napočúvaných, 80 percent z nich pozná hlavne No.1 hity. No máme v programe aj ťažko hrateľné skladby z neskoršieho obdobia, pretože nám to umožňuje dnešná technika a rovnako to, že sme dostatočne zohraní a dlhodobo nacvičujeme, máme do toho pripravené zvuky, čiže možno tak nejako by to Beatles s technikou 21. storočia dnes hrali."

Doterajší priebeh turné by sa dal zhodnotiť pozitívne. "Zatiaľ sa nám darí celkom dobre. Všade sme mali vydarené vystúpenie, či už v Lučenci, v Bratislave alebo vo Svite. Bratislava je úplne úžasná, pretože keď zahlásime, že tam budeme hrať, tak vypredáme rovno tri za sebou nasledujúce predstavenia. Ľudia sa počas koncertu tešia a v závere zvykne vybuchnúť taký divoký cirkus a tancovačka, čiže jedným slovom fantázia. Oni sa bavia a my tým pádom tiež. Dostávame veľa emailov a odkazov, napríklad jeden fanúšik nám napísal, že sme ho vrátili v minulosti späť o 30-40 rokov, čo je výborný pocit."

Autor: Marek Danko
Foto: Facebook.com/thebackwards

Súvisiaci interpreti: The Beatles