Ruské úrady v posledných týždňoch čelili kritike kvôli zrušeným koncertom raperov. Teraz sa na stranu "básnikov ľudu" svojím spôsobom postavil Vladimir Putin - vyzval vyhýbať sa krajnostiam so zákazmi v kultúre vrátane rapu, ktorý je u časti mladej generácie v Rusku mimoriadne populárny. Výhra pre slobodu slova to však nie je.

Vladimir Putin reagoval na nedávne prípady, keď úrady viacerých ruských miest v uplynulých týždňoch zrušili vystúpenia najmenej dvanástich raperov. Ich organizátori predtým dostali od úradov daných miest upozornenie, že hudba týchto raperov "propaguje nesprávne hodnoty". Najmenej traja hudobníci boli zadržaní. V Rusku táto situácia vyvoláva obavy z návratu cenzúry v umení ako za sovietskych čias.

Ombudsmanka pre práva detí a mládeže Anna Kuznecovová na sobotňajšom rokovaní v Kremli vyhlásila, že nie je nutné rušiť rapové koncerty. Uviedla, že v Rusku "netreba vytvárať nové zákazy a bariéry, ale treba deti a mládež zaujať". 
Putin v diskusii so svojimi poradcami pre oblasť kultúry vyzval na opatrnosť so zákazmi alebo ich úplným odstránením v oblasti kultúry, čo sa týka aj rapu. Zdôraznil, že ak popularitu podobnej hudby ako rap nie je možné zastaviť, "treba viesť a usmerňovať", pričom spôsob, akým k tomu dôjde, musia zvoliť príslušní pracovníci rezortu kultúry. Pripomenul, že "aj valčík bol voľakedy neslušným tancom a potom sa stal klasikou".
      
Ruský prezident počas rokovania zopakoval výrok jedného z prítomných kritikov rapu, že "rap a podobná pop-kultúra stojí na troch pilieroch: sex, drogy a protest". Uviedol, že jeho osobne obzvlášť znepokojuje najmä fakt, že v rape dominuje téma drog, čo je podľa jeho názoru neprípustné a je to "cesta k degradácii národa".


Kontrolovaná sloboda prejavu?

Pred pár dňami Štátna duma, dolná komora ruského parlamentu, vypísala súťaž pre raperov pod názvom Bezhraničný rap, ktorá mala byť po spomínanom rušení koncertov akýmsi "gestom zmierenia". Aj bezhraničný rap však v Rusku má svoje hranice, keďže súťaž o najlepšiu rapovú skladbu oklieštili témou cestovanie po Rusku. Podľa rozhlasovej stanice Echo Moskvy bude musieť každý súťažiaci predstaviť rapové skladby a videá o svojom meste, aby divákov a poslucháčov nalákal, aby tam zavítali. Súťaž je určená pre raperov do 30 rokov.
     
Podľa poslanca
Michaila Degťariova, predsedu parlamentného výboru pre šport, turistický ruch a mládež, víťaz súťaže vyhrá cestu po ruských mestách. Rap sa pritom stal v Rusku jedným z najpopulárnejších hudobných žánrov medzi mladými ľuďmi nie kvôli podobne bezzubým textom, aké chce podporovať Kremeľ, ale, práve naopak, vďaka vecnému zobrazovaniu každodenných reálií a kritickému pohľadu na činnosť vlády.


Časť verejnosti podporuje tresty pre umelcov

Výsledkom ruskej propagandy je, že až 15 percent občanov Ruska sa domnieva, že je potrebné potrestať umelcov, ktorí verejne kritizujú vedenie krajiny alebo úrady. Vyplýva to z výsledkov prieskumu verejnej mienky, o ktorom v stredu informovala rozhlasová stanica Echo MoskvyKaždý štvrtý respondent uviedol, že v súkromnom rozhovore by podporil interpreta, ktorý kritizuje vládu. Takmer rovnaký počet opýtaných však uviedol, že by takéhoto interpreta naopak odsúdil. Veľavravné o pomeroch v krajine v rámci slobody slova je aj to, že verejnú podporu kritickému umelcovi by sa odvážilo vysloviť len päť percent opýtaných.

Agentúra TASS vo svojej správe konštatovala, že názory na to, ako by štát a spoločnosť mali reagovať na kritické výroky o vláde a štáte, sú rozdielne. 36 percent respondentov tvrdí, že takéto vyhlásenia treba schvaľovať a podporovať. Ďalších 35 percent opýtaných by preferovalo absenciu reakcie štátu a spoločnosti na tento druh kritiky, keďže podobné vyhlásenia sú osobnou vecou toho-ktorého človeka. A spomínaných 15 percent účastníkov prieskumu si myslí, že takéto kritické vyhlásenia by mali byť odsúdené a trestané.
 
    

Generálny riaditeľ ruského Celoštátneho centra pre výskum verejnej mienky (VCIOM) Valerij Fedotov podľa Echa Moskvy v komentári k týmto výsledkom prieskumu uviedol, že tolerancia voči kritickým vyhláseniam na adresu úradov zo strany verejnosti vzrástla aj v súvislosti s poklesom popularity súčasného vedenia krajiny. 
Jedna z otázok prieskumu sa týkala aj informovanosti respondentov o zadržaní ruského rapera Huskyho, ktorý je známym kritikom súčasného ruského vedenia.
     
Huskyho čierno-biele klipy sa vysmievajú z politického režimu, ktorý od občanov očakáva, že budú za každých okolností a zmierení s osudom mlčať. Mladí Rusi však Huskyho uznávajú, pretože dokáže vyjadriť ich frustráciu z politického systému a obmedzených ekonomických perspektív. 
V októbri Husky na sociálnych sieťach zverejnil video, v ktorom vyhlásil, že viaceré mestá vytvárajú tlak na zrušenie jeho koncertov, pretože jeho piesne údajne urážajú kresťanov a propagujú promiskuitu. O mesiac neskôr za krátke vystúpenie na ulici, ktoré odohral po tom, ako mu úrady zrušili koncert, dostal 12-dňový trest odňatia slobody.


Text: TASR + Hudba.sk
Foto: Alexei Druzhinin, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP