Naše obľúbené heslo „metal nikdy nespí“ je pravdivejšie v predvianočnom období možno viac, ako sme dúfali. Nové skladby, kapely i ohlásenia koncertov stále prichádzajú a dávajú nám námety na darčeky pod stromček, ale i pozitívnu energiu do nového roku, v ktorom vyjde množstvo fantastickej hudby.

Magnety týždňa

Basák Black Sabbath nehádže svoj nástroj do starého železa, ale pokračuje v plnení svojho poslania na tejto Zemi. Geezer Butler má novú kapelu s ex-bubeníkom Guns N Roses, gitaristom Billyho Idola a spevákom Apokalyptiky. Deadland Ritual hrajú zemitý hard rock reznutý bluesom a ide o príjemné počúvanie napríklad do auta. Jasné, druhý Paranoid už nepríde, ale i tak je skvelé od týchto veteránov počuť niečo čerstvé. (ak)


Alice Cooper príde do Bratislavy! Hororový spevák a šoumen drie pódiové dosky už polstoročie a energie má stále na rozdávanie. Na Novarocku 2016 odohral zábavnú šou, ktorú si budete môcť pozrieť aj vy. Zariadila to agentúra Octopus, ktorá krstného otca shock rocku privábila do Bratislavskej Incheby. Na dátum 15. septembra 2019 si teda nič neplánujte, aj keď bude začiatok školského roku. Ako však sám Alice spieva, „school's out forever“. (ak)


Šrot týždňa

Gitarista Cannibal Corpse, Pat O'Brien, minulý týždeň prišiel o dom, ktorý v podstate zhorel do tla. Hasičom trvalo vyše hodinu, kým požiar uhasili. A tu začína bizarná stránka celého prípadu. Oheň totiž zapálil muníciu, ktorá v dome bola. Vrátane dvoch vojenských plameňometov. (Ich držba je vraj na Floride legálna. Lebo Florida...) A kde bol vtedy samotný O'Brien? Zhruba pol míle od svojho domova vnikol do cudzieho domu a odmietal ho opustiť. Domácim tvrdil, že „po ňom niekto ide“ a vyzeral byť vystrašený. Privolaná hliadka ho nakoniec našla schovaného za domom pri plote. Pri pokuse o zadržanie chcel jedného policajta napadnúť nožom. Ako už tušíte, veľmi dobré vyhliadky nemá. Je obžalovaný z napadnutia policajta smrtiacou zbraňou a vlámanie. Kaucia bola stanovená na 50 tisíc dolárov, ale najprv musí absolvovať drogový test. (pm)

S blížiacimi sa Vianocami toho Santovia majú na práci veľa. Preto si občas odbehnú na miestny koncert deathcoreovej kapely vypustiť paru. Asi tak nejak vyzerá scénka z vystúpenia Smack'd Up v americkom Sacramente. Jej frontman chcel trochu vybudiť publikum blbými rečami o ich meste. Santovi sa to ale očividne nepáčilo, a tak pribehol k pódiu a spevákovi trochu naložil. (pm)

Novinky

Festival Gothoom pomaly ale isto uzavrie súpisku na svoj budúci ročník. Pred koncom roka ešte stihli ohlásiť ďalšie zaujímavé mená, ktoré potešia (nielen) priaznivcov deathu. A to menovite Gorgasm, Just Before Dawn, 1914, Womb of MaggotsBloodphemy. Pre doomovejšie zameraných fanúšikov je tu ešte posledné meno – Abigail. 2019 teda zatiaľ vyzerá veľmi sľubne. A to ešte jedna séria kapiel pribudne. Preto kupujte vstupenky, kým ešte sú! (pm)


Agilná agentúra Thunder Art Booking nám 18. apríla prinesie do Bratislavy koncert švédskych bohorúhačov Marduk. Black metalisti prídu odpromovať aktuálnu štúdiovku Viktoria, ktorá vyšla uprostred leta. Zostavu doplnia ich krajania Valkyrja a ešte dve kapely, ktoré budú ohlásené neskôr. Viac info vo vtipnom oznámení agentúry na Facebooku. (ak)


Uplynulý týždeň však priniesol viac fantastických koncertných oznámení. Okrem spomenutých akcií sa pekne vyfarbil náš obľúbený Brutal Assault. Organizátori sa rozhodli splniť môj post-metalový sen a zavolali neprekonateľných Cult of Luna. Obrovskými ťahákmi však budú i Dimmu Borgir, Thy Art is Murder, Anthrax či Sacred Reich. O tanečnú afterparty sa postará Perturbatorov bratranec Carpenter Brut, prídu proggeri After the Burial, či The Ocean, experimentátori Manes alebo Anneke Van Giersbergen so svojou novou kapelou VUUR. Obsiahly facebookový status vám naservíruje celú súpisku. Kúpa lístka na Brutal je v tejto chvíli to najsprávnejšie rozhodnutie. (ak)


Novodubnická melodeathová úderka Morna je Vám určite dobre známa. Jasné, že ste sledovali ich cestu na festival Wacken 2017, kde odohrali hviezdnych 20 minút pre mnohopočetné publikum. Nepochybujem, že ste zahlasovali za ich album Nuisance v Radio_Head Awards 2015 a že ste hrdí, že na Slovensku takáto kapela vznikla. Viem, že netrpezlivo očakávate ich nový materiál, ktorý práve prišiel. Through the Pain I See Others je presne taká Morna, ako si ju pamätáte. Prvotriedny growl a zabijácka riffovačka pretkaná snovými akustickými pasážami. Chceme viac! (ak)


Tobias Sammet nám konečne predstavil novú hudbu. The Raven Child je jedenásťminútová epickosť, tváriaca sa ako slaďáčik, no je to skladba s fantastickým nábojom, ktorý sa odkrýva postupne. Fanúšikovia Avantasie určite ocenia. Tešíte sa na koncerty?


In Flames ohlásili vydanie nového albumu I, the Mask na 1. marca 2019. vydali hneď dve piesne prijaté rôzne. Zatiaľ čo z tvrdej melodeathovej vypaľovačky I am Above sa fanúšikovia tešia a hovoria o starých dobrých In Flames, skladba (This is Our) House nepotešila. Znie mäkko a nezaujímavo, podlieha aktuálnym trendom, keď boybandy dostávajú do rúk podladené gitary. Sekcia komentárov na YouTube doslova vybuchla ale pravdou je, že ich hudba si vždy svojich fandov nájde. (ak)



Americkú kapelu dredg považujem za jeden z najoriginálnejších zjavov na scéne alternatívneho rocku. Medzi rokmi 1999 a 2009 vydali štyri fantastické albumy naplnené silnými melódiami, pohybujúce sa na hrane tvrdého rocku a popovej alternatívy. ich posledná štúdiovka Chuckles and Mr. Squeezy z roku 2011 bola však sklamaním, keď z hrany spadli priamo do priepasti plnej nudnej elektroniky. Nasledovala dlhoročná pauza a potom minulotýždňový status ohlasujúci album na rok 2019. podrobnosti nie sú známe, no tešenie začína. Chcem viac inteligentného rocku, ktorý sa nebojí znieť popovo ako U2, no stále atraktívne a neotrepane. (ak)


Kapela A Pale Horse Named Death streamuje novú skladbu Vultures. Gothic rockový superprojekt členov Type O Negative a Life of Agony pripravil vydanie novej štúdiovky hneď v druhej polovici januára. Album When the World Becomes Undone prichádza po šiestich rokoch odmlky a my sa tešíme, že tieto legendy uvidíme i naživo na Brutal Assaulte 2019. (ak)


Gitarista Lamb of God Mark Morton si dal na chvíľu pauzu od svojej domovskej kapely, aby popracoval na sólovej nahrávke. Na debutovom tracku The Truth Is Dead mu vokály doplnil aj jeho stály kolega Randy Blythe, ktorému sekunduje Alyssa White-Gluz z Arch Enemy. Dobrá vec, čo vám poviem? Album Anesthetic vyjde v marci a okrem spomenutých interpretov sa na ňom objavia aj Chester Bennington (Linkin Park), Jacoby Shaddix (Papa Roach) a Myles Kennedy (Alter Bridge). (pm)


Veľmi solídna vec k nám doputovala od južných susedov. Maďari Apey & The Pea, ktorí sa sami radia medzi sludge a doom (ale podľa mňa majú aj veľmi dobrý groove), práve vydali video ku skladbe Black November z albumu Hex. Ten už je tiež dostupný, takže smelo do nich. (pm)


Pri Overkill však žiadne pochybnosti o žánri nie sú. Poctivý thrash, ktorí hrajú, poteší nejedno ucho. Podobne to bude aj s albumom The Wings of War. Vyjde na konci februára a máme tu aj ďalšie lyric video. Tentokrát ku skladbe Last Man Standing a má všetko, čo by ste u nej čakali. (pm)


Možno sa mi to len zdá, ale Whitechapel nám dozrievajú. Stále hrajú štandardný deathcore, ale mám pocit, že sem-tam cítiť snahu o nejakú inováciu a posun ďalej od väčšiny kapiel, ktoré tento žáner hrajú (a znejú navlas rovnako). Aj druhý singel z albumu The Valley ide v tomto trende. Vypočujte si skladbu Black Bear. (pm)


Haluz týždňa

Lars von Retriever si očividne našiel veľkú záľubu v minicykle Metal Trump. V ňom necháva aktuálneho amerického prezidenta „spievať“ rôzne songy. V minulosti ho už spojil so System of a Down, či Megadeth. Tentokrát tu máme SlayerRaining Blood. (pm)


Týždenný prehľad noviniek na hard & heavy scéne vychádza vždy v pondelok, sekundu po polnoci. Ak chcete prispieť svojimi tipmi na kvalitnú hudbu, kontaktujte nás na adrese redakcia@hudba.sk.

Autori: Pavol Magic (pm), Adrián Kozák (ak)
Foto: https://www.facebook.com/DeadlandRitual

Súvisiaci interpreti: Alice Cooper, Cannibal Corpse