Začiatkom roka 2020 vydá slovenská speváčka a muzikantka Eniesa album Jablko. Skladby na ňom sú zafarbené folklórom a vznikol ako spolupráca s dlhoročným muzikantským kolegom Pavlom Jeňom a spevákom kapely Čechomor Frantou Černým, ktorý je zároveň producentom albumu.

"V roku 2017 sa nám otvorila spolupráca s Frantou Černým, keď sme sa objavili na jeho sólovom albume. Okamžite vzniklo priateľstvo, súlad a túžba tvoriť ďalšie veci. Začali sme teda nahrávať prvú pieseň, ktorá odštartovala príval nápadov, z ktorých vznikol materiál na celý album," hovorí o spolupráci Eniesa.

Album Jablko sa nahrával dva roky, a to na dvoch frontoch. Základy piesní vznikali v košickom štúdiu UnderGroove Records pod rukami Pavla Jeňa, v Čechách pokračoval ich vývoj v štúdiu Lukáša Chromeka. Napokon vzniklo 6 piesní, medzi ktorými okrem autorských nápadov nájdu poslucháči aj ľudové motívy odeté do modernejšieho šatu. Každá skladba v sebe nesie silný príbeh, preto vznikla myšlienka natočiť ku každej z nich samostatný klip. "Napokon sme zistili, že celý album je jednou veľkou rozprávkou z čoho vznikol nápad slová a hudbu obohatiť aj obrazom. Výsledkom bude séria videoklipov. Prvý z nich k piesni Jablko vyšiel 12. decembra. Na ďalší sa môžete tešiť v januári," dodáva speváčka.


Úlohy režiséra videí sa zhostil prešovský režisér Jaroslav "Jaris" Vaľko, ktorý spolupracuje s kapelami ako Hrdza, Komajota či IMT Smile alebo speváčkou Katkou Knechtovou. Na obraze spoznáte krásne slovenské, ale aj moravské a české miesta, ktoré sú práve Eniese veľmi blízke. Projekt Videoklipy k albumu (Eniesa & PJ´s LAB & Franta Černý) sa objavil aj na crowdfundingovom portáli HitHit, kde ho môžu priaznivci speváčky podporiť za zaujímavé odmeny.

Informácie a foto redakcii Hudba.sk poskytla Sandra E. Urbančíková. Text správy sme upravili.

Foto: Jaroslav "Jaris" Vaľko