"Sme len herci, nie proroci, ale komu niet rady, tomu niet pomoci," tvrdí trojica zabávačov Traja z Raja vo svojom najnovšom songu s názvom Kloktadlo. Vtipný text a veselý videoklip sú reakciou na aktuálnu situáciu, ktorú Peter "Gedi" Gedeon, Ľubomír Juhás a Štefan Pálfi spracovali s humorom a nadsádzkou.

"Naše nové Kloktadlo je výsledkom kolektívnej spolupráce. Každý, kto si ho vypočuje, ľahko zistí, že skladbu nemožno datovať do minulosti. Vznikla len pred pár dňami, 'dištančne' - cez internet. Fungujeme v umeleckej branži, takže sa nás aktuálna situácia bytostne dotýka," konštatuje Peter "Gedi" Gedeon. "Štát nám isto prispeje aj za rok minulý, ešte nič neposlal, my sme to už minuli - na tom našom Slovensku je nám sveta žiť! Ešte pár mesiacov tohto povyku, ľud pôjde do ulíc, jak to má vo zvyku - a kto ho povedie, vieme si predstaviť," spievajú Traja z Raja.

K novinke plnej trefných narážok na aktuálne dianie vzniklo veselé video za pomoci kamarátov, ktorí priniesli rekvizity a asistovali pri nakrúcaní. Účinkuje v ňom Mikuláš, čert aj antigénová tyč. "Síce chápeme vážnosť situácie, ale práve vážne situácie si pýtajú, možno ešte viac ako inokedy, nadhľad," hovoria členovia zoskupenia. 


Traja z Raja sú spolu od svojich študentských čias od roku 2013. V ich hudobno-kabaretných predstaveniach môžete počuť overené diela Františka Kryštofa Veselého, Jozefa Kuchára či Karola Duchoňa, doplnené vlastnou tvorbou. Zatiaľ majú na konte jeden album s názvom Z rovnakého kraja, sme vaši traja z raja.

"Už počas štúdia herectva na štátnom konzervatóriu v Košiciach sme sa zamýšľali nad tým, ako si sami vytvoríme príležitosti. Tak sme založili herecko-spevácke teleso Traja z Raja, ktorým by sme kabaretnou formou vyjadrili všetky témy, ktoré sa ľudí dotýkajú, od lásky a vzťahov až po spoločenskú situáciu. Kabaret ako žáner mal na Slovensku silnú tradíciu, a preto chceme nadviazať na F. K. Veselého či Lasicu a Satinského. Máme za sebou československé turné s Anderom z Košíc, rôzne mestské či obecné slávnosti, vianočné trhy či firemné akcie. Nebyť korony, naše Kloktadlo by malo premiéru určite niekde na námestí. Autorsky sa na našej tvorbe podieľame najmä my sami,  no spolupracujeme aj s inými umelcami," uzatvára Ľubomír Juhás.

Informácie a fotografie redakcii Hudba.sk poskytla PR manažérka Nora Krchňáková. Tlačovú správu sme upravili. Viac sa o skupine dozviete na oficiálnej stránke www.trajazraja.sk, a sledovať jej novinky môžete na Facebooku, Instagrame a Youtube.