Speváčka a skladateľka Katarína Knechtová zverejnila netradičnú vianočnú pieseň, ktorou reaguje na koronakrízu a trpkú atmosféru, ktorá na Slovensku vládne pred blížiacimi sa sviatkami. V novinke s výstižným názvom Nákazlivé Vianoce sa spojila s hudobníkmi z kapely Labirsky Beťare, ktorá sa už tento víkend predstaví vo finále obľúbenej folklórnej šou Zem spieva.

Text k skladbe napísal jej dvorný textár Vlado Krausz po tom, čo mu Katarína Knechtová opísala, ako prežíva obdobie s pandémiou a chorobou COVID-19, ktorú počas jesene sama prekonala.

"Bolo to úplne spontánne. Napísala som mu dlhý email, kde som sa mu vyrozprávala a zdôverila, ako prežívam toto obdobie a svoju chorobu. Zároveň som ho poprosila, že ak by dostal nápad na nejaký text, ktorý by s nadhľadom a pozitívne opísal, čo cítim, že by ma to veľmi potešilo. Prešli dva týždne a text prišiel. Mala som neskutočnú radosť. Pri tvorbe hudby som chcela, aby to nebola bežná popová vianočná pieseň, chcela som sa vyhnúť vianočnému klišé. Preto som sa rozhodla, že pieseň bude acapella," prezradila Katka Knechtová. 

Skladba Nákazlivé Vianoce sa nahrávala v štúdiu u Randyho Gnepu v Prešove. Speváčka a skladateľka si na pomoc pozvala hudobníkov z formácie Labirsky Beťare, ktorú tvoria Roland Guba a bratia Denis a Peter Zjatikovci. "Spoznali sme sa počas nakrúcania Zem spieva (Knechtová tam účinkovala v pozícii lokalpatriotky, pozn. red.). Neskutočne ma zaujali, nielen hudbou, ale aj ako osobnosti, majú skvelý zmysel pre humor. Ozvala som sa im a nápad sa im hneď zapáčil, takže bolo rozhodnuté. Nahrávanie prebiehalo vo veľmi uvoľnenej a príjemnej atmosfére, veľa sme sa nasmiali. Jeden z členov kapely tiež prekonal Covid, takže okrem iných vecí aj toto sme mali spoločné," hovorí speváčka.

Fanúšikom zároveň odkazuje, aby pieseň brali s nadhľadom a želá im, aby zostali zdraví a nakazili sa jedine láskou a porozumením. 


Pieseň pripomínajúca žalm má melancholickú až smútočnú atmosféru, no jej text je v podstate pozitívny. Akurát sa, na rozdiel od autorov väčšiny tohtoročných vianočných noviniek, Katarína Knechtová a Vlado Krausz netvária, že tieto Vianoce budú úplne bežné a plné šťastia a pohody pre všetkých. Po zverejnení opatrení (či skôr odporúčaní) je jasné, že ak budú ľudia zodpovední, tak ich prežijú inak - skromnejšie a v menšej spoločnosti než obyčajne.

Myšlienku a náladu skladby dokonale vystihuje videoklip, v ktorom sú za slávnostným vianočným stolom všetci v ochranných odevoch. O réžiu a kameru sa postaral Majo Martaus zo štúdia Imagine Vision, ktorý s Knechtovou spolupracoval aj na jej videoklipe V modlitbách. "Klip sme nakrúcali v Plaza Beach Resorte v Prešove. Veľmi pekne ďakujem za ochotu a poskytnutie priestoru, lebo bez nich by môj zámer nevyšiel. Rovnako aj Majovi Martausovi z Imagine Vision za nakrútenie a Mirovi Hruškovi za 'styling' v podobe ochranného oblečenia," uzatvára Katarína Knechtová.

Prečítajte si tiež: Katka Knechtová: Nemôžeme sa baviť iba o veciach, ktoré sú krásne a ľahkovážne (rozhovor, november 2020)

PS: Ak vás Labirsky Beťare zaujali, už v sobotu 19. decembra o 20:30 ich uvidíte vo finále folklórnej šou Zem spieva.

Informácie a fotografie redakcii Hudba.sk poskytla PR manažérka Nora Krchňáková. Tlačovú správu sme upravili a doplnili.