Na bratislavskej Novej scéne sa 25. a 26. januára uskutočnia premiéry tanečného predstavenia s názvom Queen alebo príbehy tých, čo chcú žiť naveky. Pôjde o prvé samostatné dielo Tanečného súboru Divadla Nová scéna, ktorého členmi sú tanečníci zo Slovenska, Kanady, Filipín, Rumunska, Španielska, Maďarska a Luxemburska.

Predstavenie divákov zavedie na konkurz na tanečnú rolu frontmana legendárnej kapely Queen Freddieho Mercuryho, ktorá má byť súčasťou pripravovanej choreografie na skladbu Bohemian Rhapsody. Na konkurze sa zúčastní niekoľko tanečníkov, vyhrať však môže len jeden.

Choreografom nového počinu divadla je Mário Radačovský, ktorý tvrdí, že predstavenie je určené pre všetkých ľudí, ktorí majú radi Queen. "Myslím si, že hudba skupiny Queen je blízka ľuďom a Freddie Mercury bol spevákom storočia, mal nádherný hlas a bol úžasnou osobnosťou, ktorá dokázala uviesť masy do varu, bol absolútny profesionál vo všetkých smeroch a mal niekoľko tisíc osobností v jednom tele," vyjadril sa Radačovský. "Som si istý, že Queen bude skvelé predstavenie. Nie preto, že som ho vytvoril ja, ale preto, že tá energia, ktorú sme do toho vložili, je predurčená na to, aby to bol úspech," uviedol v stredu na tlačovej konferencii v Bratislave choreograf, ktorý má dlhoročné skúsenosti doma aj v zahraničí.

Lučenič predstaví vlastné verzie legendárnych hitov

Hudobným producentom a zároveň dídžejom, ktorý priamo na pódiu vytvorí nečakané verzie piesní legendárnej kapely, je hudobník Laco Lučenič. "Aby som sa vyjadril trochu literárne, Queen nie sú u mňa priamo v jadre tých najväčších srdcoviek, čo však slúži pre dobro celej veci. Umožňuje mi to totiž bez tej posvätnej fanúšikovskej hrôzy a bázne narábať s materiálom bez nejakých emotívnych limitov," povedal Lučenič. Zároveň sa vyjadril, že kapela Queen znie oproti dnešnej agresívnejšej hudbe matne, potlačene, a teda ako dídžej je rád, že jej skladby môže sprístupniť aj súčasným poslucháčom. "Koniec koncov, v tomto predstavení hrám dídžeja, je to moje hobby a preto budem k tejto hudbe pristupovať ako dídžej. A to ako skutočný dídžej – nie taký svadbový," dodal hudobník.

Autorom libreta je Peter Pavlac, ktorého pri práci inšpirovala hudba skupiny, ale aj život jej frontmana. "Išlo o to, aby sme v Queene, hudbe a príbehu Freddieho Mercuryho objavili nejaký prienik medzi jeho osobnou hĺbkou a tým, čo sme chceli povedať my," vyjadril sa. "Bol to fascinujúci umelec s veľkým gestom a zaujímavým životným príbehom. Vyhranenosť jeho osobnosti, snaha vyrovnať sa so strachom zo smrti tým, že vytváral stále nové a nové verzie seba, valcujúca energia nezastaviteľnej snahy objavovať a reflektovať... Tam kdesi sme začali objavovať naše spojenie s jeho hudbou," dodal Pavlac o spevákovi.

Za dramaturgiu zodpovedá Miroslava Kovářová, podľa ktorej majú v predstavení významné miesto aj tanečníci. "Tak, ako je Laco Lučenič na javisku Lacom Lučeničom, aj tanečníci tam nie sú len preto, že niečo interpretujú, ale sú tam sami za seba. Myslím, že je to veľmi podstatné a súvisí to s celkovou ideou tohto predstavenia. Freddie Mercury na javisku žil a zomieral, bol individuálny, dával zo seba všetko a na každom koncerte sa akoby znovuzrodil. To je to niečo, o čo sme sa snažili. Tanečníci sú individuality, ktorých energia sa, dúfam, na konci spojí do niečoho, čo by nás malo očistiť," povedala Kovářová.

Okrem spomínaných autorov dopĺňajú tvorivý tím aj kostymérka Katarína Holková a scénograf Marek Hollý. Ako tanečníci sa predstavia Daniel Corbeil, Andrej Szabo, Artur Abram, Natália Némethová, Barbora Bláhová či Tamas Csizmadia.

Plán predstavení tanečnej šou Queen alebo príbehy tých, čo chcú žiť naveky:

24. 1. 2013, 11:00 - verejná generálka (vypredané)
24. 1. 2013, 19:00 - predpremiéra
25. 1. 2013, 19:00 - I. premiéra
26. 1. 2013, 19:00 - II. premiéra
29. 1.2013, 19:00
3. 2. 2013, 19:00
13. 2. 2013, 19:00
22. 2. 2013, 19:00 

Zdroj: SITA, Nova-scena.sk
Foto: AP Photo/Gill Allen

Súvisiaci interpreti: Laco Lučenič, Queen