V slovníku Nárečie banskoštiavnické od Jozefa Vášáryho sa píše, že almázia je slovo, ktoré používajú, keď chcú vyjadriť, že niečo bolo dobré, ale bolo toho málo. Preto tento výraz prispel k názvu Almázia Banská Štiavnica Mesto kultúry 2019. Pomyselné dvere roku naplneného kultúrou sa oficiálne otvoria už túto sobotu, 19.januára, aj s trojicou Pospiš/Sillay/Nikitin.

Bohatý poobedný program v rôznych častiach mesta zakončí afterparty v populárnej kaviarni Art Cafe. Album Spev tebe je postavený na silnej generácii slovenských hudobníkov Roberta Pospiša, Nikolaja Nikitina a Martina Sillaya a tiež slovenských prekladoch básní Walta Whitmana. Trojica hudobníkov nahrávala album v New Yorku s výnimočnými zaoceánskymi hosťami a slovenskou speváčkou Hankou Gregušovou (alias Hankou G.). Aj publikum v Banskej Štiavnici sa tak bude môcť nadýchnuť vzduchu, ktorý dýchal veľký americký básnik Walt Whitman. Písal o skutočných ľuďoch a o reálnom živote. Jeho texty zafungovali ako brána k silným piesňam. 

Zostavu špeciálneho koncertu v Banskej Štiavnici budú tvoriť okrem ústrednej trojice aj špičkoví hudobníci domácej scény. Klavirista Ľuboš Šrámek, basgitarista Juraj Griglák a bubeník Peter Raitl. Koncert prebehne v rámci projektu Real Music (in the) House, ktorý je súčasťou Almázia Banská Štiavnica Mesto kultúry 2019. Projekt z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia.


Redakciu Hudba.sk informoval Robert Pospiš z Real Music House. Tlačovú správu sme upravili. 

Foto: Boris Németh

Súvisiaci interpreti: Nikolaj Nikitin, Robert Pospiš/Martin Sillay