Slovenská speváčka Zuzana Homolová pokrstí v piatok, 18. januára, svoj najnovší album Keď vojačik narukoval. Námet na novinku začal v hlave talentovanej interpretky vznikať zhruba pred dvoma rokmi a približne od jari minulého roka Homolová s priateľmi postupne nahrávala.

"Špekulovala som nad tým už niekoľko rokov a čím viac som sa dostávala k materiálom týkajúcim sa hlavne prvej svetovej vojny, tak mi napadalo, že tohto roku bude sté výročie jej konca - aj keď oficiálne sa koncu prvej svetovej prisudzuje rok 1918, reálne na našom území skončila až niekedy na jar 1919, tak som mojim partnerom navrhla, aby sme sa albumu začali venovať v takom časovom predstihu, aby sme ho do jari 2019 stihli vydať. Podarilo sa," uviedla speváčka v rozhovore pre agentúru SITA.

Na štúdiovke, ktorá prináša spolu pätnásť piesní, spolupracovala predovšetkým so spevákom, huslistom a po prvý raz nečakane i violistom Samom Smetanom a multiinštrumentalistom Milošom Železňákom, ktorý okrem toho, že sa do tvorby novinky zapojil ako hudobník, jednotlivé piesne aj zaranžoval a zastrešil aj produkciu celého albumu.

Nahrávka s rôznorodým zložením nástrojov

V niekoľkých pesničkách zazneli tiež gajdy a píšťala Lukáša Lacka či perkusie a snare Jána Oriška, ktorý sa postaral aj o celkový zvuk nahrávky. Dve pesničky napokon svojím jedinečným hlasom okrášlila Iva Bittová. Železňák pri nahrávaní a produkcii piesní stavil najmä na prvé pokusy.

"Chcel som, aby to malo farby a špecifickú atmosféru, pripravil som teda podklady a do toho vstupoval vždy sólový nástroj. Preferoval som pritom skôr prvé nahrávky, prvý dojem, prvý pocit. To sa mi zdalo, že tam sedí najlepšie," povedal hudobník.

Zuzana Homolová sa pri výbere piesní odrazila sprvu od autentickej poézie priamo z obdobia prvej svetovej vojny. "To sa mi však nezdalo vzhľadom na súčasný jazyk adekvátne. Zaujímavejšie mi prišlo využiť potenciál, ktorý ponúka ľudová slovesnosť a zozbierané piesne tohto typu. Schválne som pritom nevyberala veci týkajúce sa vojny ako takej, napríklad pochodové záležitosti a ani balady, ktorých sa vojna dotkla len okrajovo. Sú tam skôr lapačky, verbunkové piesne, ten materiál je rôznorodejší. A tým, že téma vojny je viac chlapská, prišlo mi vhodné do toho zaangažovať aj Sama s jeho vojenským hlasom," pousmiala sa Homolová.


Smútok slovenských ľudových piesní

Na albume poslucháč nájde aj pár pozitívne ladených piesní, prevažujú však tie smutné. "Slovenské ľudové piesne reflektujú vojnu zvyčajne veľmi emotívne a nejde tam príliš o oslavu či zobrazenie vojenského života v pozitívnom svetle. Väčšinou sú to, naopak, veľmi emotívne výpovede o tom, ako negatívne ľudia tú vojnu vnímali, takže na albume prevažujú piesne, kde žena alebo matka plače nad vecami, ktoré sa dejú s tým vojačikom alebo sa v pesničkách odrážajú zlé pocity a otrasné zážitky toho samotného vojaka na vojne. To bolo naším zámerom, vyzdvihnúť práve túto emóciu," ozrejmil Smetana.

Novinku, ktorá vyšla koncom decembra vo vydavateľstve Slnko records, uvedie Homolová s kolegami do života na koncerte v bratislavskom divadle Ticho a spol. "Ticho a spol. je naše obľúbené klubové miesto. Naším hosťom a sudičom bude Vlasta Redl, náš starý kamarát a môj dávny spolupracovník, ktorý v roku 1995 zaranžoval môj prvý album balád Slovenské balady. Dúfam, že všetko dobre dopadne a Vlastík príde a zahrá si s nami tiež a pozvala som aj gajdoša Lukáša Lacka," uzavrela speváčka.

Zdroj: SITA
Foto: Archív Zuzany Homolovej