Len pár týždňov zostáva do očakávaného návratu IAMX na Slovensko. V utorok 8. marca vystúpi projekt Chrisa Cornera v Majestic Music Clube, preto sa manažment excentrického hudobníka rozhodol nový videoklip oficiálne uviesť aj na Slovensku. Vybraným médiom sa stala práve Hudba.sk, pozrite si ho v exkluzívnej premiére.

"Stáva sa z vás blázon... Ste zaseknutý v čiernej diere. Šaliete, trpíte psychickou bolesťou a driapete sa von z tejto priepasti," - takto predstavuje svoj nový videoklip North Star ústredná osobnosť medzinárodne uznávaného projektu IAMX, Chris Corner. Skladba pochádza zo šiesteho štúdiového albumu Metanoia, ktorý vyšiel v októbri minulého roku. "Príroda napomáha zmierneniu každodenného stresu, dokáže rozohnať vlastný príbeh, ktorý nemá konca a vedie vás späť k stavu pokojnej mysle. North Star (Polárka/Severka) je tým vodcom."

Izolácia a hviezdna obloha otvárajú cestu do duše

Klip, pre ktorý je obrazovka počítača primalá (oplatilo by sa ho vidieť na veľkom plátne), sa nakrúcal na púšti vo Wonder Valley neďaleko Fresna v Kalifornii. Práve tam Chris Corner napísal aj samotný text piesne. "Mám malú chatku uprostred púšte," vysvetľuje. "Je to krásne, zvláštne pokojné miesto plné domácich usadlostí. Očarujúce, no na druhej strane pusté."

Vizuálne pútavý videoklip, v ktorom sa snúbi znepokojivá atmosféra skladby s krásou drsnej prírody, má podľa neho reprezentovať potrebu prejsť z fyzického do duchovného stavu. "Neznečistená temnota nocí odkrýva hviezdnu oblohu, čo vo mne zanechalo hlboký dojem. Nepamätám si, žeby som sa takto niekedy pozeral na oblohu," spomína na miesto nakrúcania. "Moju predstavivosť to uspokojilo. Tento nepoznaný svet zanechal stopy na celkovej nálade tohto songu a celého albumu. Vraciam sa sem, keď chcem vypadnúť z mesta."


Singel North Star oficiálne vychádza už v piatok (19.2.) spolu s dvoma remixami. "Vybral som si dvoch úplne rozličných ľudí. Boli nadšení, že sa na tom môžu podieľať. Mám rád ich prácu," hovorí Chris o producentoch, ktorí skladbu pretvorili podľa svojho vkusu.

Future Funk Squad z Londýna sa rozhodol podčiarknuť dynamiku skladby a údernosť jej beatu, aby tak dosiahol dramatický efekt. Vytvoril remix, ktorý prechádza bombastickými výbuchmi aj zvonivým tichom. "Glen Nicholls alias Future Funk Squad je významný britský producent, ktorý má na konte niekoľko ocenení. Pracoval so všetkými od Massive Attack až po Nine Inch Nails," približuje zakladateľ projektu IAMX.

Mr. Kitty, synthpopový umelec pochádzajúci z Austinu v Texase, sa naopak sústredil na štruktúru skladby a jej emócie. Jeho remix dotvára originál skvelou atmosférou a polnočnými tanečnými bítmi. "Mr. Kitty s nami koncertoval v rámci minuloročného turné po Amerike a bol jednoducho úžasný. Je pre nás česť, že s nimi môžeme spolupracovať," dodal Corner.

Do Bratislavy príde šťastnejší Chris Corner

Na albume Metanoia hudobník reflektuje svoje osobné trápenia a viac než dva roky trvajúce ťažkosti s chronickou nespavosťou, ktorá ho poznačila tak po mentálnej, emocionálnej ako aj tvorivej stránke. Spevák sa preto presťahoval z nemeckého Berlína do teplého a slnečného Los Angeles v Kalifornii. "Tým, že som sa presťahoval, sa mi naskytla nová a jedinečná perspektíva," hovorí. Písanie a tvorba na novom mieste mu poskytli svieži pohľad na životné ciele a udali jeho hudbe nový smer. "Čistejším a elektronickejším zvukom na novej nahrávke som sa dostal späť k podstate IAMX - jeden človek, jedna miestnosť, jeden počítač. Takto to celé začalo. Čistotou a ľahkosťou."

Pár mesiacov po vydaní albumu o ňom hovorí ako o novej kapitole svojho života. "Moja myseľ je na oveľa lepšom mieste. Cítim akési znovuzrodenie s bystrejšou, pokojnejšou a viac realistickou perspektívou seba samého a svojho miesta na tomto svete. Makal som, zbavil sa ľudí, ktorí mi sali energiu a hodil sa naspäť do vôd umenia a môžem povedať, že sa po dlhom čase cítim najšťastnejší."

Koncert v bratislavskom MMC sa koná už v utorok 8. marcaSlovenskí fanúšikovia si mohli jeho koncert naposledy vychutnať v apríli 2013, kedy v tom istom klube predstavil piaty štúdiový album The Unified Field a taktiež v máji 2011 na turné k albumu Volatile Times. Oba koncerty boli beznádejne vypredané a zdá sa, že tomu tak bude aj tentokrát. "Od strachu, že už nikdy nebudem hrať naživo, som prešiel do návratu v plnej sile. Život s IAMX ma neprestáva prekvapovať v tom najlepšom zmysle slova," teší sa z návratu na pódiá Chris Corner. Ak si jeden z top koncertov tohtoročnej jari nechcete nechať ujsť, kúpte si včas vstupenky na Predpredaj.sk.


Text: Hudba.sk (v spolupráci s agentúrou Soul for Show)
Foto: Saryn Christina

Súvisiaci interpreti: IAMX