Britská polícia na základe nálezu telesných pozostatkov potvrdila úmrtie dídžeja Dereka. "Najstarší anglický dídžej" bol vyhlásený za nezvestného minulé leto.

Príslušníci polície potvrdili, že ľudské telesné ostatky, nájdené minulý týždeň v zalesnenej oblasti neďaleko Bristolu, patria Derekovi Serpell-Morrisovi, známemu ako DJ Derek. Podľa spravodajského kanálu BBC News identitu pozostatkov preukázali až testy DNA, pretože na základe obhliadky tela nebolo možné s istotou určiť, o koho sa jedná.

Telo objavili 10. marca neďaleko nákupného centra The Mall ležiaceho pri bristolskej výpadovke Cribbs Causeway. Polícia z okresu Avon a Somerset predpokladá, že k úmrtiu došlo prirodzenou cestou. Sedemdesiattriročný Serpell-Morris bol obľúbeným členom miestnej komunity a bol považovaný za "najstaršieho anglického dídžeja". Stratil sa vlani v júli. Jeho rodina po ňom vyhlásila pátranie, ktoré bolo však až do marca tohto roku neúspešné. "Včera sme dostali správu, že nášho milovaného Dereka našli. Sme paralyzovaní myšlienkou, že bol tam vonku celý čas sám," napísali členovia rodiny na sociálnej sieti po objavení pozostatkov. 


Morris "zavesil gramce na klinec" v roku 2013, na Silvestra 2014 však ešte odohral svoje posledné vystúpenie. Počas kariéry, v rámci ktorej vystúpil aj na známych britských hudobných festivaloch Glastonbury a The Big Chill, vo svojich setoch miešal žánre ako rocksteady, reggae, ska, dancehall a soul. Počas viac ako 40-ročného pôsobenia na scéne si vybudoval povesť veterána bristolskej klubovej scény a stal sa lokálnou celebritou. Starosta mesta mu v roku 2012 udelil ocenenie za "výnimočný" prínos k hudobnej scéne Bristolu. 

Hrávať začal niečo po dvadsiatke, predtým pracoval ako účtovník pre potravinársku spoločnosť Cadbury. V rozhovore pre vysielaciu spoločnosť BBC v roku 2006 uviedol, že z Cadbury odišiel po rokoch "rodinného pekla", druhýkrát sa rozviedol a v roku 1977 začal pracovať ako DJ v jednom z bristolských pubov.

Daddy G z trip-hopovej formácie Masive Attack v jednom z rozhovorov tri týždne po Serpell-Morrisovom zmiznutí uviedol, že bristolská legenda ovplyvnila jeho aj život jeho rodičov, pretože v čase, keď prišli do Anglicka, bol to "jediný biely dídžej, ktorý hrával reggae". Do pátrania po dídžejovi Derekovi sa zapojili mnohí známi bristolskí hudobníci i starosta mesta

Pozrite si, čo o Derekovi v čase jeho nezvestnosti povedal Daddy G:
Text: Hudba.sk (NME.com, Theguardian.com)
Foto: Facebook.com/pages/DJ-Derek