Christina Aguilera má už zrejme svoj kariérny vrchol za sebou. Napriek tomu, že sa v posledných rokoch snaží opäť naskočiť na rozbehnutý vlak, modernou produkciou pre masy sa jej už zaujať nedarí. O to lepšie znie, keď sa vykašle na elektronický zvuk a staví na to, čo je ide najlepšie - spev. Silu svojho hlasu tentokrát zužitkovala v piesni k novej disneyovke Mulan.

Už tento mesiac sa malo do kín po celom svete dostať filmové spracovanie známej rozprávky od spoločnosti Disney z 90-tych rokov. Legenda o Mulan patrí medzi najúspešnejšie filmové rozprávky vôbec a už od svojho vzniku je spojená práve s talentovanou Christinou Aguilerou, ktorej pieseň Reflection zo soundtracku pôvodnej animovanej verzie z roku 1998 v podstate odštartovala jej kariéru. Mala vtedy len 17 rokov a bol to jej úplne prvý singel - až o rok neskôr vydala prelomový hit Genie In a Bottle a debutový eponymný album.


Novinku naspievala v angličtine aj španielčine

Pri filmových remakeoch sa často po rokoch oprašujú aj osvedčené skladby, ktoré na striebornom plátne už raz zabodovali. V tomto prípade sa však tvorcovia filmu Mulan rozhodli priniesť divákom úplne novú titulnú pieseň. Jej názov je Loyal Brave True a naspievala ju práve Christina Aguilera. Aby však boli spokojní aj fanúšikovia animáku z roku 1998, nahrala tiež novú verziu spomínanej skladby Reflection.

 
Občas sa síce aj pri filmových skladbách stane, že zabodujú v celosvetových hudobných rebríčkoch a stanú sa globálnymi hitmi, no rozhodne to nie je pravidlom. V tomto prípade by som Christine doprial, aby sa zaradila medzi tie úspešné výnimky. Napriek tomu, že nie je ani len spoluautorkou tejto nahrávky, sadla jej ako keby si ju písala sama. Autorstvo skladby patrí štvorici Jamie Hartman, Harry Gregson-Williams, Billy Crabtree a Rosi Golan.

Skladba si u hudobných kritikov vyslúžila skvelé recenzie. Speváčkin nezameniteľný vokál v piesni reprezentuje "silu ženského hlasu", ktorý na filmovom plátne predstavuje hlavná hrdinka príbehu Mulan. Je obrovská škoda, že hudbe v takomto duchu sa 39-ročná speváčka nevenuje aj vo svojej vlastnej tvorbe aspoň tak, ako to v posledných rokoch skúša s elektronickou hudbou. Práve toto je totiž to, v čom je excelentná aj bez zbytočnej snahy "odrovnať" mladšie kolegyne. Spolu s anglickým originálom Christina filmovú novinku naspievala tiež v španielskom jazyku pod názvom El Mejor Guerrero.


Ešte lepšia naživo

V rámci propagácie nového filmu Christina Aguilera pred pár dňami navštívila aj populárnu šou Jimmyho Kimmela, kde skladbu Loyal Brave True zaspievala v živej televíznej premiére. Málokedy sa deje, že skutočný spev znie ešte lepšie, než v štúdiovej verzii, no v tomto prípade sa to stalo. Okrem toho, že speváčka konečne našla stylistu a vizážistu, ktorí sa z nej nesnažia urobiť transvestitu, podala výkon, ktorý si skutočne zaslúži pozornosť. Je dosť možné, že budete mať zimomriavky, pieseň totiž podala s takou istotou, ako keby tou Mulan bola ona sama.


Autor: Dušan Marko
Foto: Facebook.com/christinaaguilera

Súvisiaci interpreti: Christina Aguilera