Marko Anton Kováč nie je len mladý herec, ktorého môžu poznať televízni diváci zo seriálu Nový život ako učiteľa angličtiny. Pod pseudonymom Marko Damian sa venuje tiež hudbe, konkrétne hip-hopu, v ktorom kombinuje rap so spevom. V týchto dňoch vychádza jeho nová EP nahrávka s názvom P.O.P!, na ktorej ponúka päť skladieb.

Marko Damian nie je typickým slovenským raperom. Má veľmi pestrý a zároveň osobitý štýl, ktorý budí kontroverziu pre jeho ťažšie zrozumiteľný prejav, v Amerike pejoratívne nazývaný mumble rap (mumlavý rap). Od začiatku mal preto na svoju tvorbu veľmi protichodné reakcie, od nadšených až po "hejterské" či posmešné komentáre. Jeho tvorba je však zvláštnym spôsobom chytľavá a fanúšikovia, ktorí si na jeho prejav zvykli, naňho nedajú dopustiť.

Marko Damian Zdroj: archív umelca

Hoci spočiatku jeho tvorbu mnohí nechápali a zaznávali, nenechal sa odradiť a minulý rok svojím debutovým EP 50 Westside dokázal, že patrí medzi najzaujímavejších raperov novej generácie, ktorý sa nielen sonicky ale aj vizuálne odlišuje od ostatných. T
exty si píše sám, hudbu majú pod palcom producenti Yun Crystal, Melano, NuriMasker Muzzik. Vždy pritom ide o spoluprácu, pri ktorej sú všetci spolu v štúdiu a tvoria, vďaka čomu vedia v skladbách lepšie zachytiť momentálnu emóciu a zachovať autentickosť.

Prienik medzi herectvom a hudbou nachádza Marko vo videoklipoch so silnou vizuálnou stránkou. Minulý rok za videoklip k skladbe Byť?, ktorý nakrúcal v Londýne pod taktovkou zahraničných režisérov, získal 3. miesto v odbornej ankete austrálskej filmárskej organizácie Australian Cinematography Society v kategórii hudobných videoklipov.

 
Pilotným videosinglom jeho druhej EP nahrávky P.O.P!, ktorá vyšla v piatok 13. marca, je skladba Link. Je to skladba, v ktorej opäť vzbudzuje pozornosť zvláštna artikulácia, najmä v prípade backing vokálu. Je však veľká šanca (ak máte radi rap), že to, čo sa vám na prvé počutie zdá čudné až smiešne, si po niekoľkých vypočutiach zamilujete, pretože Marko Damian to robí naozaj dobre.

Zvyšné štyri kúsky nahrávky navyše ukazujú, že vie rapovať veľmi presvedčivo aj bez "mumlania" a rovnako blízky je mu aj spev či rôzne hudobné žánre. Najmä záverečná skladba Whoa je od jeho doterajšej tvorby úplne odlišná - začína akustickým introm a krátkou spoveďou, po ktorej nasleduje inštrumentálna metalová pasáž s gitarovým sólom a opäť akustické outro. Možno teda Marko v budúcnosti prekvapí úplnou zmenou hudobného štýlu, ktorá by jeho tvorbu mohla spraviť ešte originálnejšou.


Vypočujte si celé EP P.O.P! na Deezeri:



Kto je Marko Damian?

Marko Anton Kováč sa v detstve intenzívne venoval futbalu, no po zranení si musel nájsť niečo iné, čo by ho bavilo. Začal sa zaujímať o umenie a hudbu, a tak sa rozhodol pre štúdium herectva. Študoval na prestížnej londýnskej škole Royal Central School of Speech & Drama a je držiteľom hereckého štipendia od známej britskej herečky a držiteľky Radu britského impéria Judi Dench, ktorá túto hereckú školu tiež absolvovala. Neskôr nastúpil na vysokoškolské štúdium herectva na University of Worchester.

Diváci televízie Joj ho môžu poznať ako učiteľa angličtiny na gymnáziu v seriáli Nový život, kde zamotal hlavu
 nielen mladej študentke Lee (Simona Kollárová) ale aj jej seriálovej mame Vande (Henrieta Mičkovicová). Mimochodom, učeniu angličtiny sa venoval aj vo svojom reálnom živote vo forme súkromných doučovaní. Na stránke Doučma.sk vo svojom profile uvádza, že "anglicky som vedel skôr ako slovensky, keďže jedna strana rodiny pochádza z USA".

Redakciu Hudba.sk informovala Renáta Tomášová, PR manažérka vydavateľstiev Warner Music a Opus. Tlačovú správu sme upravili a doplnili.

Foto: Facebook.com/markodamiann