Kapela Smola a Hrušky sa vie vynájsť v každej situácii. Bežne reaguje svojou údernou tvorbou na dianie v spoločnosti, preto asi nikoho neprekvapí, že chalani už stihli nahrať song k aktuálne najfrekventovanejšej celosvetovej téme, ktorou je nový koronavírus.

"Moja hruška chráni teba. Tvoja hruška chráni mňa," spieva Jozef "Spoko" Kramár v novinke, ktorá prináša odľahčený (nie znevažujúci) pohľad na situáciu, ktorá sa dotýka každého z nás. V období, počas ktorého denne sledujeme rastúce čísla potvrdených prípadov u nás i vo svete a valia sa na nás možno až katastrofické scenáre, je skladba vítanou vtipnou reakciou spišskonovoveskej formácie na "nový svet s koronou, kde aj Boris už chodí s ochranou". Zároveň v texte piesne nechýba poďakovanie skutočným hrdinom týchto dní, ktorými sú lekári a všetci ľudia pracujúci v nemocniciach, ale aj predavačky v obchodoch, ktoré "stoja za nás v prvej línii".

O vzniku skladby nám viac prezradil jej autor Jozef "Spoko" Kramár. "Sledoval som, čo sa deje v Číne a v Taliansku a bolo mi jasné, že je len otázka času kedy a v akej intenzite to bude aj u nás. Jedna kamoška mi napísala, že by som nemal stresovať a strašiť ľudí, že to je len chrípka, a že mám aspoň námet na pesničku. Nemal som vôbec chuť písať skladbu o víruse, keďže mi to prišlo nevhodné a morbídne. Za dva týždne sa zmenilo veľa zásadných vecí, aj to, že sa zrušili všetky koncerty, podujatia, zavreli školy či kultúrne inštitúcie. Minulý týždeň som začal nosiť rúško a v sobotu som prvýkrát videl reportáž o rúškach, kde pani Gizela Mižigárová žiadala reportéra, aby im doniesli 'hrušky', tak som sa zabavil, no zároveň spozornel. Chýbajú 'hrušky'. Ihneď som začal rozmýšľať nad skladbou," porozprával o prvotnom impulze na skladbu spevák, textár a hlavný skladateľ skupiny Smola a Hrušky.


Skladba aj videoklip vznikali v karanténe

Novinku nahral Spoko len pred pár dňami v karanténe na rodinnej chate. "Počas víkendu sme sa presťahovali s rodinou z paneláku na chalupu a skladba sa vlastne vývojom situácie písala sama. Na dedine som si zariadil provizórne karanténne štúdio, kde som nahral všetky nástroje aj spev, skladbu zmixoval aj keď som chápal, že to nie je úplne dokonalé, chcel som zachytiť atmosféru a ten kúzelný okamih, keď to všetko vzniká," priblížil vznik skladby.

K novinke pripravili chalani spolu s režisérom Pavlom Vargom, aj napriek provizórnym podmienkam, videoklip. "Napísal som správu celej kapele a manažérovi nech mi čím skôr pošlú videá ako trávia čas a čo robia, keď sú doma alebo vonku s rúškami, proste ako sa zžili s aktuálnou krízovou situáciou. S našim dvorným kameramanom a video-producentom sme si telefonicky vymysleli scenár na klip, naposielal som mu domáce zábery od kolegov, a tak za tri dni vznikla celá skladba aj klip úplne bez to, aby sme sa stretli a zároveň sa mohli nakaziť. Aj to prináša táto doba."

Popri odľahčení situácie zároveň kapela prostredníctvom skladby šíri dôležité posolstvo. Vzdáva hold lekárom a ďalším hrdinom týchto dní a vyzýva ľudí, aby sa správali zodpovedne a naozaj nosili rúška. "Hrdinovia nosia rúško," zverejnili chalani v popise pod videom. "Vážime si prácu všetkých lekárov, zdravotníkov a pracovníkov v zdravotníckych zariadeniach, preto ušetrené peniaze za štúdio a videoklip posielame na ich podporu a vyzývame aj ostatných na pomoc pre slovenské zdravotnícke zariadenia ktopomozeslovensku.sk," dodáva Spoko

Youtube nám v týchto dňoch skladieb reagujúcich na pandémiu nového koronavírusu ponúka omnoho viac. Ide predovšetkým o zahraničné, ale aj domáce pokusy o vtipné zachytenie nevtipnej reality, ktoré zaváňajú trápnosťou. Tie vám sem však pridávať nebudeme. Kto má odvahu, nájde si ich aj sám. 

Autorka: Miroslava Rabčanová
Foto: Facebook.com/smolaahrusky

Súvisiaci interpreti: Smola a Hrušky