Single z ostatných rokov Sa to tu natrása (2015), Zinedine Zidane (2018), Chlapec vandrovný (2019) a Paleo (2020), ale aj ďalších sedem doposiaľ nevydaných skladieb tvorí obsah albumu La3no Deluxe. Oficiálne vyšiel 23. decembra 2021, no do digitálnej distribúcie sa dostal až vo februári tohto roka.


Od vydania debutového albumu skupiny La3no Cubano ubehlo už 10 rokov a jeho názov Rodina bol v niečom prorocký. Za ten čas sa totiž v kapele narodilo 15 detí a reči hudobných publicistov o plodnom albume boli rozhodne na mieste. Nový album má názov La3no Deluxe, na CD vyšiel ako vianočný darček pre skalných fanúšikov 23. decembra a prináša nový zvuk, experimentálne fúzie a zaujímavých hostí.

Od debutu sa formácia od živelnej kombinácie rôznych hudobných nástrojov presunula aj k elektronike, akustickým nástrojom však zostala verná aj naďalej. Okrem svojej klasickej výbavy, ktorú ste mohli vidieť na koncertoch, obohatila nové skladby o didgeridoo, handpan, kaval, šalmaj alebo talking drum, vďaka prizvaným muzikantom. Vokálne na album prispel pestrý zoznam hostí, medzi ktorými sú Štefan Štec, Simona Hulejová, Samuel Hošek, Lara Abou Hamdan, Nina Rosa a raperi Boy Wonder a Vec.


Cesta okolo sveta a známe skladby v novej podobe

Je to akoby hudobná cesta okolo sveta - známy singel Chlapec vandrovný dýcha slovenským folklórom, Gamelan Glow nás zavedie na ďaleký východ, v Sa to tu natrása cítiť Istanbul, v My sme tu blízky východ a v skladbe Paleo zas Afriku. Šamanizácia je ovplyvnená šamanskými kultúrami, ktoré nás prevedú pralesom. V Zajtrajšej sa stretáva cumbia s balkánom, zatiaľ čo Fragmentz predstavuje koncept hudobnej koláže/dadaizmu. Ukáž Hu! je zase vtipná svadobná balkánska pesnička. 

Zopár skladieb z La3no Deluxe už vyšlo ako single aj s videoklipmi. Úplne prvým bol Sa to tu natrása, avšak na albume je v novom prevedení s talentovaným mladým bubeníkom Mattiom Müllerom, momentálne študujúcim na Berklee College of Music. Ďalším singlom, ktorý má novú tvár je Chlapec vandrovný, ktorý pre La3no naspieval spomínaný Štefan Štec. A minulý rok na začiatku pandémie vyšiel singel a klip Paleo.

Čo sa dialo od debutu? 

"Prvý album Rodina sme nahrávali a doklepávali tak, že časť kapely bola ešte vo svete. Keď sme sa zišli doma, mali sme konečne možnosť hrať tie skladby naplno a každým koncertom sa vyvíjali a menili. Podarilo sa nám ich odohrať na rôznych festivaloch v Dánsku, Taliansku, Maďarsku, Poľsku, dokonca sme mali päť koncertov na Kube. Počas toho prišla do kapely nová krv v podaní Petra Kunza na klávesy, vznikali námety na nové veci a tie potom začali dostávať nový zvuk a ešte sme k tomu vytvorili aj naše vlastné rodiny," vraví Tono Gúth, jeden zo zakladateľov skupiny.

"La3no Cubano sa neustále vyvíja, po hráčskej a estetickej stránke. Už pred niekoľkými rokmi sme začali v našej hudbe používať aj najrôznejšie etnické prvky z celého sveta - rytmy či melodiku balkánu, rómskej hudby, orientu, či afrobeat, ale aj modernej elektronickej hudby a kombinovať ich s jazzovou harmóniou a slovenskými ľudovými piesňami. Takže, kubánske a latinsko-americké rytmy, na ktoré poukazuje náš názov, tvoria v súčasnosti už len jednu z mnohých príchutí nášho hudobného kokteilu. Spájanie takýchto štýlov si vyžaduje viacročné skúsenosti, odvahu improvizovať a chuť hľadať tie najlepšie možné kombinácie," dodáva hudobník, ktorý spolu so svojimi kolegami rozprával o albume aj v tohtotýždňovom vydaní relácie Hudba sveta na Rádiu_FM.

Album La3no Deluxe od La3no Cubano z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia. Nahrávku si môžete vypočuť a stiahnuť na stránke deluxe.rytmika.sk, CD sa bude dať kúpiť na koncertoch alebo si ho môžete objednať cez stránku www.la3nocubano.sk. Kapela album pokrstí v júni, viac sa o novinkách a koncertných plánoch kapely dozviete na jej profiloch na sociálnych sieťach Facebook a Instagram.

Album môžete počúvať aj na Deezeri:



Zdroj: Music Press Production (Hudba.sk edit)

Súvisiaci interpreti: La3no Cubano