Pravidelný výber nových skladieb a klipov na konci týždňa sa už stal takou malou tradíciou, keďže nie všetko zaujímavé sa dá spracovať v samostatných článkoch. Tento týždeň je selekcia prevažne rocková a trochu vleziem do kapusty aj kolegom z rubriky Týždeň v hard & heavy. Ale naozaj len trochu, nový Mastodon im prenechám...

Hneď na úvod je tu lahôdka od alternatívnych metalistov Deftones, o ktorej bude určite v noci z nedele na pondelok písať aj Pavol Magic v spomínanom týždenníku. Ale o dobrých veciach kľudne aj viackrát a skladba Smile si pozornosť určite zaslúži. Vzhľadom na to, že bola zverejnená len pred pár dňami, ide v podstate pre fanúšikov o novinku, no technicky novinkou nie je. Pochádza totiž z nevydaného albumu Eros, na ktorom kapela pracovala ešte pred šiestimi rokmi.

Členovia skupiny emotívnu pieseň zverejnili v nedeľu (13.4.) pri príležitosti prvého výročia úmrtia basgitaristu Chi Chenga, ktorý sa v roku 2008, práve v čase nahrávania albumu Eros, vážne zranil pri automobilovej nehode a následne upadol do kómy. Po tejto nehode skupina nahrávanie prerušila a album nakoniec nikdy nevyšiel. Smile je vôbec prvou zverejnenou piesňou z tejto nahrávky, pričom kapela sa zatiaľ nerozhodla, či niekedy predstaví aj nejaké ďalšie skladby. Pokiaľ sú však rovnako silné ako Smile, určite by sme neboli proti.


The Black Keys zverejnili titulnú skladbu z očakávaného albumu Turn Blue, ktorý duo plánuje vydať 13. mája. Z nahrávky, na ktorej rockeri prvýkrát vo svojej oficiálnej diskografii experimentujú so samplovaním a elektronikou, už v marci zverejnili prvý singel s názvom Fever. Ôsma štúdiovka ponúkne celkovo 11 skladieb, ktoré Dan Auerbach a Patrick Carney nahrali v Los Angeles, Nashville a Benton Harbor v štáte Michigan, pričom na produkcii sa podieľal aj Danger Mouse.


Novú pieseň zverejnili pred pár dňami aj britskí indie rockeri The Kooks. Pieseň s názvom Hold On pochádza z EP nahrávky s názvom Down, ktorú kapela plánuje vydať už v pondelok 21. apríla. Pod skladbu sa podpísali líder skupiny Luke Pritchard a hip-hopový producent Inflo. Novinku nahrávali v Londýne a tiež v Los Angeles.

Kvarteto z Brightonu z nahrávky už zverejnilo aj titulnú pieseň Down, pričom obe predstavujú výrazný posun k zvuku inšpirovanému beatovou scénou a starým funkom. "Pred nahrávaním tohto EP sme príliš neskúšali. Napísal som skladby buď sám, alebo s Inflom a jednoducho sme si ich zahrali. Bol to naozaj voľný proces," uviedol nedávno Pritchard. Výsledkom je poriadna divočina, posúďte sami.

The Kooks - Hold On

Staršiu generáciu by mohla potešiť novinka liverpoolskej stálice Echo and the Bunnymen. Kapela plánuje 26. mája vydať svoj prvý album po piatich rokoch. Jeho názov je Meteorites a frontman Ian McCulloch ho opísal neskromne slovami: "Je tým, čím Echo and the Bunnymen sú a majú byť - hore v nebi - nedotknuteľný, božský, nádherný a skutočný. Zmenil mi život." Viac asi hovoriť netreba, prvou ochutnávkou je pieseň Lovers On The Run.

Echo and the Bunnymen - Lovers On The Run

Bolo to na váš vkus príliš mäkké a uhľadené, príliš "nebeské"? V tom prípade sa presuňte do temnejších sfér s legendou experimentálneho rocku Swans, ktorá tento týždeň predstavila divokú novinku s názvom Oxygen. Po piesni A Little God In My Hands ide už o druhú zverejnenú pieseň z pripravovanej štúdiovky To Be Kind, ktorá vyjde 12. mája. Album, ktorého minutáž presiahne dve hodiny, produkoval samotný líder kapely Michael Gira. Hosťami sú hudobníčka a speváčka St. Vincent, ktorá naspievala sprievodné vokály na celú nahrávku, a tiež Cold Specks, Little Annie a Bill Rieflin.


Snáď odpustíte, že nasledujúca skladba nie je žiadnou novinkou - prvýkrát vyšla pred takmer 20 rokmi. Ide o jeden z najväčších hitov grungeovej éry Black Hole Sun, ktorý Soundgarden tento týždeň zverejnili v pôvodnej demo verzii. Spravili tak pri príležitosti nedávneho 20. výročia vydania svojho najzásadnejšieho a prelomového albumu Superunknown. V júni sa fanúšikovia dočkajú reedície, ktorá zrejme ponúkne aj ďalšie doposiaľ nevydané rarity.

Soundgarden - Black Hole Sun (demo)

Na záver došlo aj na videoklipy k už dávnejšie zverejneným singlom, ktoré potešia hlavne fanúšikov ostrovného indie rocku. Prvým je video So Now You Know britskej kapely The Horrors. Skladba sa bude nachádzať na novom albume Luminous, ktorý vyjde už 5. mája.


Druhým oficiálnym videom a zároveň posledným kúskom dnešného výberu noviniek je klip Money od nováčikov Peace. Skladba je prvým singlom z nového albumu, ktorý je nasledovníkom úspešného debutu In Love (2013). Druhá štúdiovka by mala vyjsť 9. júna.


Autor: Patrik Marflák (zdroje: SITA, Gigwise.com, Nme.com, Digitalspy.co.uk)

Súvisiaci interpreti: The Black Keys, Deftones