Speváčka Celeste Buckingham sa v poslednej dobe popri pribúdajúcich úspechoch za "veľkou mlákou" čoraz častejšie prezentuje aj ako raperka. Najskôr sa v tejto polohe ukázala ako hostka v skladbe Primadonna na albume Lucie Bílej, teraz pre zmenu hosťuje v novinke rapera Vladisa, ktorú dvojica predstavuje spolu s videoklipom.

Novinka s názvom Taký nejsom (Hate song) ukazuje, že ani Celeste Buckingham nie sú ľahostajné nenávistné reči na internete. Rozhodla sa však na ne zareagovať s nadhľadom a jasným odkazom, že to, na čom u umelca záleží, nie sú zakomplexované názory anonymných jednotlivcov ale jeho celková reputácia na hudobnej scéne. Zároveň však uznáva, že pozerať sa na iných cez prsty je prirodzené.

"Každý z nás má svoje predsudky, aj keď sami sebe i ostatným tvrdíme, že nesúdime ľudí podľa výzoru. S Vladisom sme sa rozhodli, že je treba ukázať túto stránku, ktorá drieme v každom z nás," hovorí speváčka, ktorá má aktuálne mimoriadne plodné obdobie. Len minulý mesiac totiž vydala svoj najnovší sólový singel Hello a začiatkom apríla uzrela svetlo sveta aj jej spomínaný spolupráca s Luciou Bílou.

Celeste Buckingham a Filip Šebo Zdroj: Adam DilejCeleste Buckingham a Filip Šebo - viac fotiek z nakrúcania klipu

Výsmech predsudkom a výzva k tolerancii

Jej najnovší duet iniciovali producenti a spoluautori orientálne znejúceho beatu Martin "Maxo" Šrámek a Andrej Hruška zo štúdia Littlebeat, v ktorom aktuálne Celeste i Vladis nahrávajú svoje nové albumy. "Maxo a Vladis ma jedného dňa zavolali, že by som mohla prísť za nimi do štúdia. Začali sme spolu tvoriť a Hate Song bol na svete," hovorí 20-ročná speváčka. "Skladbu sme urobili hneď na prvom stretnutí v štúdiu. Celeste má profi prístup - tvorila veľmi rýchlo. Bolo to pre mňa veľmi inšpirujúce," prezrádza Vladis. Ten sa momentálne sústredí na dokončenie svojho ďalšieho videoklipu a finalizáciu albumu Generácia II Kalašnikov, ktorý vyjde už v máji.  

Po vydarenom štúdiovom stretnutí, na ktorom okamžite zafungovala umelecká chémia, si Celeste a Vladis spoločne vymysleli aj námet videoklipu. "Chceli sme ukázať náš nadhľad na škatuľkovanie a predsudky a trochu ironicky vyzvať k väčšej tolerancii. Táto téma je momentálna dosť aktuálna," vysvetľuje Vladis. Klipu sa ujal Michal Nemtuda, ktorý dynamickú pieseň doplnil vizuálom plným akcie, farieb, svetla a pohybu.

"S námetom prišli Celeste s Vladisom a potom sme ho už len spoločne doladili. Točili sme celý deň, od rána až do noci, na pľaci bola výborná atmosféra, takže sme sa popri práci po celý čas zabávali," spomína Michal na nedávne nakrúcanie, počas ktorého sa na pľaci vystriedalo množstvo umelcov, tanečníkov či známych tvárí na čele s futbalistom Filipom Šebom.


Majk Spirit v sukni

Hoci v minulosti spolupracovala na niekoľkých skladbách s Majkom Spiritom, novinka s Vladisom je prvá, na ktorej mužský rap nedopĺňa spevom, ale aj sama rapuje. "Cítila som sa ako Majk Spirit v sukni!" komentuje speváčka svojú novú hudobnú rolu, resp. prejav, v ktorom prekvapila karibským feelingom. Zároveň prezrádza, že pri nakrúcaní videoklipu k piesni si vyskúšala dvojrolu "obyčajné dievča versus hviezda s maniermi".

"Bola to zaujímavá skúsenosť. Musím priznať, že chvíľkami som sa cítila až nepríjemne - vtedy, keď som musela hrať namyslenú verziu seba samej. Necítila som sa vo svojej koži. Ale práve tým, že som musela byť vo svojej roli veľmi nepríjemná, sme ukázali to, čo sme skladbou chceli povedať," dodáva speváčka, ktorá o dva týždne opäť odletí kvôli pracovným povinnostiam do USA. Vstup jedného z jej starších singlov do prestížneho rebríčka magazínu Billboard bol totiž len začiatkom a už sa postupne nabaľujú ďalšie úspechy.

"Celestin singel Crushin' My Fairytale sa drží od marca v americkom rebríčku Billboard Mainstream Top 40 Indicator Chart, kde aktuálne stúpol na 31. priečku. Zároveň sa dostal do rotácie hudobnej televízie MTV. Okrem toho si tvorcovia hollywoodskej snímky Gods Of Egypt vybrali Celestinu ďalšiu skladbu ako titulnú pieseň k DVD a Blu-ray verzii tohto filmu. Celeste preto čaká v USA veľa práce v súvislosti s propagáciou týchto noviniek. Do Európy by sa mala vrátiť až na prelome mája a júna, kedy vydá nový album," dodáva speváčkin manažér Lumír Mati.


Informácie a fotografie redakcii Hudba.sk poskytla Adriána Čahojová z agentúry Soul for Show. Viac sa dozviete na oficiálnych stránkach www.celestebuckingham.com a www.facebook.com/CelesteBuckinghamOfficial.

Foto: Adam Dilej

Súvisiaci interpreti: Celeste Buckingham