Ruská federácia sa nezúčastní 62. ročníka piesňovej súťaže Veľká cena Eurovízie - Eurovision Song Contest 2017, ktorá sa uskutoční v máji v ukrajinskom Kyjeve. Oznámil to na svojej webovej stránke hlavný organizátor súťaže, Európska vysielacia únia (European Broadcasting Union - EBU).

Rusko do súťaže nominovalo speváčku Juliu Samoilovú s piesňou Flame is Burning, súťažiť mala v druhom semifinále. Ukrajinská strana však 27-ročnej speváčke postihnutej svalovou artrofiou, kvôli ktorej je na invalidnom vozíčku, neudelila vstupné víza. Dôvodom je jej vystúpenie v roku 2015 na Kryme, ktorý rok predtým obsadilo Rusko a pripojilo si ho k svojmu územiu. Podľa prijatých ukrajinských zákonov pri nezákonnom pobyte na anektovanom území dostane osoba zákaz vstupu na Ukrajinu na tri roky. Ten aktuálne platí aj pre Samoilovú.


Politická Eurovízia už od roku 2014

EBU sa do poslednej chvíle snažila zachrániť situáciu. Moskve ponúkla dve riešenia - prezentovanie súťažnej piesne prostredníctvom satelitného prenosu alebo zmenu interpreta. Obe možnosti ruská strana zamietla a zo súťaže odstúpila. Z oficiálnej stránky Eurovision.tv následne zmazali všetky zmienky o Julii Samoilovej okrem oficiálneho vyhlásenia k odstúpeniu Ruska.

Veľká cena Eurovízie tak aj naďalej nežiadúco reflektuje politické napätie medzi Ruskou federáciou a zvyškom Európy, ktoré odštartovala práve ukrajinská kríza. Už v roku 2014, kedy došlo k anexii Krymu Ruskou federáciou, sprevádzal vystúpenie ruských reprezentantiek v Kodani piskot publika. O rok neskôr preto vo Viedni použili technológiu, ktorá mala v prípade podobných reakcií fanúšikov pískanie v televíznom prenose utlmiť. To sa síce podarilo, no keď v tom istom ročníku zvíťazil Švéd Måns Zelmerlöw práve pred reprezentantkou Ruska, veľa sa diskutovalo o tom, že viac než hudba pri rozhodovaní divákov zavážila politika.

Ešte hlasnejšie to Rusi tvrdili minulý rok, kedy sa v Štokholme z prvenstva tešila ukrajinská speváčka Džamala s kontroverznou piesňou 1944 o minulosti Krymu. Rusko skončilo na treťom mieste, druhá bola pri svojej prvej účasti Austrália, ktorá môže zamiešať karty aj tento rok. Zaradenie "protinožcov" do súťaže možno vnímať aj ako snahu o odvrátenie pozornosti od konfliktu Ruska s Európou. Akokoľvek sa však organizátori snažia zachovať súťaž apolitickou, v súčasnosti to nie je celkom možné a tohtoročné odstúpenie Ruska to iba definitívne potvrdilo.


Do 62. ročníka Eurosongu bolo prihlásených 43 krajín. Dva semifinálové a finálový večer sa uskutočnia 9., 11. a 13. mája v kyjevskom International Exhibition Centre s kapacitou 11-tisíc miest. V prvom semifinále 9. mája bude súťažiť 18 krajín, v druhom 11. mája po odstúpení Ruska rovnako 18 krajín. Z každého semifinále postúpi desať krajín.

Priamo do finále postúpilo šesť štátov, sú nimi Francúzsko, Nemecko, Spojené kráľovstvo, Španielsko, Taliansko a domáca Ukrajina. Tá organizuje finále Eurovízie po druhý raz, prvýkrát to bolo 21. mája 2005, keď rok predtým vyhrala v Turecku ukrajinská speváčka Ruslana so skladbou Wild Dances (Diki Tanci).

Zdroj: TASR + archív Hudba.sk
Foto: Facebook.com/JuliaSamoylovaOfficial