Znie to až neuveriteľne, no nemecký nu jazzový projekt Jazzanova naposledy vydal album pred šiestimi rokmi. A ak hovoríme o kolekcii predtým nevydaných skladieb, tak je to už celá dekáda. Tento rok však do ich diskografie pribudne ďalšia - na leto ohlásili nový štúdiový album a v rámci turné prídu aj na Slovensko.

Za posledných desať rokov Jazzanova so svojou šou precestovala svet a viackrát vystúpila aj na Slovensku, kde má početnú fanúšikovskú základňu. Tú určite poteší nielen správa o tom, že začiatkom leta vyjde nový album s názvom The Pool, ale najmä to, že v rámci turné na jeho podporu skupina opäť nevynechá ani Bratislavu. Do kalendárov si zapíšte štvrtok 13. septembra, kedy sa kapela ukáže v Majestic Music Clube.

Vstupenky na koncert sa už predávajú v sieti Predpredaj.sk a ak sa poponáhľate, môžete ich mať za úvodnú cenu 16 eur (prvých 100 lístkov). Následne sa do predaja dostane séria vstupeniek za 19 eur, na mieste za vstup zaplatíte 23 eur. V slovenskej metropole sa môžete tešiť na plnohodnotnú live kapelu, ktorej bude v MMC plné pódium.


Jazzanova vznikla v roku 1995 v Berlíne, pôvodne ako zoskupenie producentov a dídžejov. O dva roky neskôr založili jeho členovia label Sonar Kollektiv a v tom istom roku sa im podarilo preraziť singlom Fedime's Flight, ktorý zaujal aj BBC. Producenti sa vo svojej tvorbe snažili ukázať novú, modernejšiu tvár jazzu, soulu a funku v kombinácii s elektronikou. Naplno sa im to podarilo na debutovom albumom In Between (2002).  

Po niekoľkých rokoch ale dospeli k zisteniu, že potrebujú nový, bohatší zvuk, a preto vytvorili projekt plnohodnotnej kapely so skvelými inštrumentalistami na pódiu. Výsledkom bol spomínaný druhý album Off All the Things (2008). V tom čase sa zásluhou festivalu Wilsonic Jazzanova konečne dostala aj na Slovensko. Po premiére v areáli bratislavskej Incheby v roku 2009 si projekt, s ktorým vtedy účinkoval americký soulový spevák Paul Randolph, mohli priaznivci nu jazzu na Slovensku vychutnať ešte päťkrát - na sólo koncerte v MMC (2010), pod holým nebom na Pláži pod Ufom (2013 a 2014) a tiež mimo Bratislavy - v amfiteátri v Banskej Štiavnici, kde v roku 2014 vystúpili na festivale BS City Beats, a naposledy pred dvoma rokmi v Trnave na festivale Trnavský jazzyk 2016.

Komplexný album s novým zvukom

Napriek intenzívnemu koncertovaniu Jazzanova za posledných desať rokov priniesla len jeden väčší albumový projekt. Bola ním v roku 2012 nahrávka Funkhaus Studio Sessions, kde kapela ponúkla novo nahraté staršie skladby s Paulom Randolphom a jeden nový singel I Human. A čo sa v Jazzanove udialo odvtedy? Je pravdou, že niekoľkí členovia si dali čiastočne od hudby pauzu a založili si rodiny, no naďalej boli v spojení s fanúšikmi a pozorne vnímali dianie na klubovej scéne, z ktorej sami vzišli. To všetko vyústilo do diela, ktoré sami označujú ako najkomplexnejší album Jazzanovy. 

"Špecifický spôsob, akým sme používali sample, no aj spôsob, ako sme v štúdiu pracovali s nástrojmi, sa podpísali pod to, že sme dosiahli veľmi kompaktný zvuk," povedal na margo chystanej nahrávky jeden z členov Stefen Leisering. Naznačil tak, že album bude skôr celistvou nahrávkou s jednotným zvukom ako kompilácia singlov, ktoré spolu majú len málo spoločného. 

V tejto chvíli je z albumu The Pool k dispozícii jediná ochutávka - singel Rain Makes The River, ktorú vokálne obohatila Rachel Sermanni. Prvé komentáre singla hovoria o podobnosti s Portishead a odklone od tanečných kúskov z predchádzajúceho albumu ako Let Me Show Ya alebo I Can See. Ako bude znieť zvyšok albumu sa dozvieme 29. júna. Oveľa viac sme však zvedaví na jeho živú podobu, ktorú nám kapela predstaví 13. septembra v MMC.

Vstupenky:  Predpredaj.sk


Informácie a fotografie redakcii Hudba.sk poskytol PR manažér koncertu Ján Papač. Tlačovú správu sme upravili a doplnili.

Foto: Georg Roske