Kultová post-punková kapela The Chameleons je znovu na cestách a v rámci svojho tohtoročného turné sa po druhýkrát predstaví aj v Bratislave. Tohtoročné turné sa nesie v znamení 35. výročia jej debutového albumu Script of the Bridge. Na aktuálnych koncertoch znie naživo v plnej dĺžke, spolu s výberom ďalších zásadných skladieb z rôznych období.

Album Script of the Bridge uzrel svetlo sveta v roku 1983 a je dodnes považovaný za jeden z míľnikov vo svojom žánri. Svojím zvukom výrazne ovplyvnil aj dnešné kapely ako Interpol či Editors. V čase jeho vydania však kapela nemala na hudobnej scéne "na ružiach ustlané". Hneď po prvom singli In Shreds ju pustil k vode veľký label CBS Records. Našťastie sa príležitosti chopilo nezavislé vydavaťeľstvo Statik Records a silná rotácia a obľúbenosť u vychýreného dídžeja Johna Peela urobili svoje.

Samotná skupina The Chameleons vznikla o dva roky skôr v meste Middleton na okraji Manchestru. Už od začiatku svojho pôsobenia na scéne robila predkapelu na koncertoch U2 a pravidelne hrávala aj s najslávnejšími skupinami manchesterskej scény 80-tych rokov ako The Smiths alebo New Order.


Úspešný rozbeh kapely však prerušila v roku 1987 smrť manažéra Tonyho Fletchera, ktorý držal nad mladíkmi ochrannú ruku. The Chameleons sa po tejto tragédii a troch vydaných albumoch rozpadli. Aj keď skupina nedosiahla úspech svojich predchodcov a súputníkov ako Joy Division, U2 či Echo and The Bunnymen, jej hudba priniesla výrazné obohatenie svetovej indie scény. 

V roku 2000 sa skupina vrátila v pôvodnej zostave doplnenej o perkusionistu. Výsledkom intenzívneho koncertovania a nahrávania bol ich posledný radový album Why Call It Anything (2001). V roku 2002 ešte vydali nahrávku This Never Ending Now, ktorá obsahuje akustické prerábky ich starších skladieb a tiež coververziu piesne Moonage Daydream Davida Bowieho.

V súčasnosti nesie zástavu kapely spevák a basgitarista kapely Mark Burgess, ktorý s novými spoluhráčmi vystúpil v Bratislave aj pred dvoma rokmi. Tí, ktorí si vtedy koncert nenechali ujsť, určite potvrdia, že to stojí za to. Ďalšia príležitosť bude 19. mája v bratislavskej Fuge. Začiatok koncertu je naplánovaný na 20:00.

Vstupenky:  Predpredaj.sk


Zdroj: PR článok / Predpredaj.sk
Foto: PR