Spolupráca Flying Lotusa a Davida Lyncha vyvoláva veľké očakávania, ktoré však dvojica novinkou Fire Is Coming sebaisto rozpráši v surreálnom videu plnom zvieracích príšer. Hoci ide o predzvesť nového albumu s názvom Flamagra, ktorý vyjde 24. mája, sotva ju možno považovať za hudobný singel. Skôr pripomína albumovú medzihru.

Umelecký vizuál k novinke Fire Is Coming režíroval samotný Steven Ellison alias Flying Lotus spoločne s Davidom Firthom. Videoklip, ktorý nesie ponurú a mysterióznu atmosféru, otvára skupina rozbláznených detí v kostýmoch vlkov. Náhly alarm ich uvedie do pozoru a pred nimi sa objaví starý vlk. Keď otvorí tlamu, zjaví sa v nej tvár Davida Lyncha. Ten rozpovie skupine detí príbeh o chlapcovi menom Tommy, ktorý dostane podivný telefonát, pričom príbeh končí opakujúcimi sa slovami "Fire Is Coming".

Celé to pôsobí ako intro k albumu, no v jeho trackliste má Fire Is Coming poradové číslo 13. Buď sa teda jedná o intro/teaser k pesničke, ktorá ešte len bude zverejnená, alebo ani na albume táto nahrávka nie je skladbou, ale nehudobnou medzihrou (tzv. interlude). Celé video totiž okrem hovoreného slova sprevádzajú iba čudesné zvuky a až v úplnom závere možno počuť náznaky hudobnej produkcie.

Surreálne video Fire Is Coming je teda veľmi netradičnou "ochutnávkou" albumu. Zvedavého poslucháča má zrejme skôr navnadiť na umelecký zážitok, kým aktuálne hudobné smerovanie producenta a skladateľa, ktorý naposledy vydal album v roku 2014 (You're Dead), zostáva zatiaľ tajomstvom.


Večný oheň na kopci 

Ukážka v každom prípade predznamenáva niečo iné, hlboké, temné, tajomné až podivné, čo by sa mohlo snúbiť na albume Flamagra. Tlačová správa o pripravovanej nahrávke prezrádza, že pôjde o "astrálne afro-futuristické majstrovské dielo hlbokej duše, kozmického prachu a prekvapivej originality".

O komplexnosti diela vypovedá aj samotný počet skladieb na albume, ktorý sa vyšplhal až na číslo 27. Flying Lotus si pritom vybral na album prestížnych spolupracovníkov. Na nahrávke Flamagra sa podieľali aj Anderson .Paak, George Clinton, Little Dragon, Tierra Whack, Denzel Curry, spomínaný David Lynch, Shabazz Palaces, Thundercat, Toro y Moi či Solange

"Pracoval som na týchto veciach už päť rokov, ale vždy to bolo všade. Stále som mal na mysli túto tematickú myšlienku - pretrvávajúci koncept o ohni, o mieste s večným plameňom sediacom na kopci," uviedol na margo albumu Flying Lotus. "Niektorí ľudia to miesto milujú, niektorí ľudia ho nenávidia. Niektorí ľudia by tam chodili na rande a niektorí ľudia by v ohni zapálili milostné listy," dodal hudobník. 

Tracklist albumu Flamagra:

1. Heroes
2. Post Requisite
3. Heroes In A Half Shell
4. More feat. Anderson .Paak
5. Capillaries
6. Burning Down The House feat. George Clinton
7. Spontaneous feat. Little Dragon
8. Takashi
9. Pilgrim Side Eye
10. All Spies
11. Yellow Belly feat. Tierra Whack
12. Black Balloons Reprise feat. Denzel Curry
13. Fire Is Coming feat. David Lynch
14. Inside Your Home
15. Actually Virtual feat. Shabazz Palaces
16. Andromeda
17. Remind U
18. Say Something
19. Debbie Is Depressed
20. Find Your Own Way Home
21. The Climb feat. Thundercat
22. Pygmy
23. 9 Carrots feat. Toro y Moi
24. FF4
25. Land Of Honey feat. Solange
26. Thank U Malcolm
27. Hot Oc


Autorka: Marína Valentovičová (zdroj: Nme.com)
Foto: Youtube

Súvisiaci interpreti: Flying Lotus