Bratislavská kapela BlueZodiac odhaľuje novú skladbu Runaway. Akustická novinka, len v sprievode speváčky Daniely Obšitníkovej a gitaristu Martina Vasila, vznikla na jam session, ktorá dala vyznieť jej sile práve v hudobnej nahote. Runaway je štvrtým singlom finalistov minuloročného Košického zlatého pokladu a zároveň je predzvesťou prichádzajúceho albumu.

"Never knew I could do so much. But we met and I believed with your touch – počas svojho života človek vždy stretne niekoľko ľudí, pre neho výnimočných, vďaka ktorým sa mu otvoria nové dvere, rozšíria obzory. Človek však niekedy, bohužiaľ, príde na to, že tento vzťah alebo niekedy čo i len priateľstvo je pre neho toxické a ubíja ho. Nie je to však také jednoduché opustiť niečo, čo pre nás veľa znamená, a preto ak napriek snahe sa niekedy ocitáme presne tam, kde sme boli, rovnako smutní a zúfalí," vysvetľuje kľúčovú myšlienku piesne Daniela, pričom Runaway je speváčkiným textárskym debutom. "Je možné ju pochopiť rôznymi spôsobmi. Dáva priestor fantázii, a tým je pre mňa výnimočná. Dúfam, že pre ľudí bude ľahké stotožniť sa s ňou a pripodobniť ju svojim vlastným emóciám," dodáva s úsmevom speváčka.

Hudba ku skladbe vznikla pritom úplnou náhodou počas jam session. "Snažili sme sa prísť na zaujímavú vyhrávku do úplne inej skladby. Tam sa to síce nehodilo, ale mne sa melódia tak zapáčila, že hneď som vedela, kde by sme ju mali použiť. Následne sme to skúsili k tomuto textu a zafungovalo to," objasňuje Daniela.


Album vyjde ešte tento rok

Pieseň Runaway je ďalšou skladbou z pripravovaného albumu, ktorý by mal uzrieť svetlo sveta na konci roka 2020. "Postupne, ako život letí a dni nám ubiehajú jeden za druhým, tak súčasťou našich životov je hudba. S Danielou, odkedy sa poznáme, máme medzi sebou niečo výnimočné v rámci hudobného cítenia a tam by som rád podotkol, že za tým je aj vznik našej kapely. Veľmi radi spolu džemujeme a nechávame sa unášať práve vytvoreným prítomným okamihom. Každá skladba, ktorá nakoniec vznikne či už po džemovaní alebo spoločnej konštruktívnej práci a hľadaní, je vždy najjasnejšia a jej pravú tvár vidíme a počujeme v tej základnej forme ako je gitara a spev," hovorí gitarista Martin.

"Aj preto sme sa momentálne rozhodli poukázať na to gro a podstatno, ktoré znamená BlueZodiac práve zaznamenaním skladieb v spomínanej forme. Nie je nijakým tajomstvom, aj ja sám som to počul veľakrát, že skladba musí fungovať na akustike. Ak skladba funguje v základnej forme, s najväčšou pravdepodobnosťou bude fungovať i v plnom aranži s basou, bicími a tak ďalej," dodal.

Nakrúcanie session prebiehalo v profesionálnom nahrávacom štúdiu Lososound. "Bolo to veľmi príjemné natáčanie, podarilo sa nám vytvoriť atmosféru, v ktorej sme sa vedeli absolútne ponoriť a odovzdať aure a hĺbke natáčaných skladieb. Našou ambíciou bolo zachytiť prirodzenosť a intimitu a pevne verím, že sa nám to podarilo," prezrádza Martin dojmy z nakrúcania. Skladba Runaway bude totiž nasledovaná ďalšou skladbou Scared, ktorú nakrúcali súčasne. "Niekde podvedome sme cítili, že tieto skladby patria k sebe a vlastne aj vznikli obe pri džemovaní, a tak sa to prirodzene vyvinulo do nahrávacej session pozostávajúcej z týchto dvoch skladieb," dodáva Martin. O mix a mastering nahrávky sa postaral Erik Horák zo štúdia Lososound a vizuál natočil Jakub Horňák.

Informácie a foto redakcii Hudba.sk posytol Michal Neffe. Text správy sme upravili.