Olomoucki Dirty Old Dogs vydávajú prvý singel One Day spolu s videoklipom z pripravovaného albumu Let 'Burn Heaven Again. Skladba vznikla v štúdiu kapely, mixu a mastera sa chopil Amaki z Golden Hive.

One Day stojí na temných syntezátorových plochách, minimalistických gitarových aranžmánoch a charizmatickom speve Tomma Procházku. Grungeovú špinavosť zvuku s bluesovým napätím dopĺňajú psychedelické prvky. "One day odkazuje na nutné bolestné zmeny, čo je napokon jedna z tém celej nachádzajúci dosky. Intímna až meditačné skladba poukazuje na uzatvorenie starých kapitol s pozitívnym nádychom do budúcnosti. V klipe je vyobrazené rituálne spaľovanie, očistenie a oslobodenie. Chceli sme zachytiť až spirituálnu náladu, ktorá sa odráža aj v texte," hovorí o skladbe Tomm Prochazka.

Trojica aktuálnym počinom rozširuje svoju tvorbu o ďalší rozmer. One Day je prvým z troch videoklipov, ktoré sa postupne spoja v jednu príbehovú líniu. Nadchádzajúce dva videoklipy trilógie zverili do rúk dvom rôznym režisérom. Cieľom sú odlišné vizuálne spracovania témy očisty ohňom, ktorá je ústredným motívom viac ako rok pripraveného albumu.


"Natáčanie bolo spontánne, predstava spaľovania bola daná konceptom, ale vízia záberov vznikala až na mieste. Prázdna planina, obrí horizont a všeobjímajúce nebo. Jeho veľkosť, ťarcha a zároveň pokoj, ktorý vzbudzuje, mávam už od malička v snoch a iných zmenených stavoch vedomia. Preto mi prišlo príhodné sa na tom sám produkčne podieľať. Prizval som kameramana a kamaráta Jakuba Macoszka. Následný strih a editácia videa potom bola moja práca. V klipe so mnou hrá sučka Ela, ktorú som od šteňaťa občas strážil kamarátovi Jiřímu Jirákovi z Nylon Jail. Svoje úlohy symbolu oslobodenia sa zhostila perfektne," popisuje natáčanie Prochazka.

Dirty Old Dogs vznikli v roku 2015. Vyhrali súťaž kapiel Boom Cup 2017, a vďaka víťazstvu v súťaži Jump into Colours vystúpili na Colours of Ostrava. Zahrali si tiež na Colour Meeting festivale alebo Ostrave v uliciach. Začiatkom roka 2020 odohrali klubové turné po Nemecku. Tento rok sa chystajú na hlavné pódium Hradeckého slnovratu, kde zahrajú ako víťazi festivalovej súťaže Welcome scéna. Tretí radový album kapely Let 'Burn Heaven Again vyjde digitálne na streamovacích platformách 24. mája. Na jeseň sa fanúšikovia dočkajú aj vydania vinylu. Distribúciu albumu zaisťuje vydavateľstvo Indies Scope.

Informácie a foto redakcii Hudba.sk poskytol Ricardo Delfino.

Foto: Létoslav Chromek