Podoba elektronického projektu Ima Teva sa po niekoľkoročnom vývoji prirodzene ustálila. Za singlom Obligátní klam z chystanej, zatiaľ bezmennej dosky, ktorá by mala vyjsť v júni 2021, stojí iba hudobníčka a výtvarníčka, zakladateľka projektu, Petra Juráčková. Aj o ceste k osamoteniu rozpráva aktuálnej singel, v ktorom sa zápasí, tancuje aj plahočí na snehových pláňach.

Projekt Ima Teva sa po štyroch rokoch existencie premenil a umelkyňa Petra Juráčková sa vracia na začiatok, k sólovej tvorbe. Svoje skúsenosti reflektuje aj na singli Obligátní klam, ktorý je, ako názov napovedá, napísaný v češtine. Rovnako ako predvlaňajší debut s názvom Chant aj singel a chystaná druhá platňa vychádza na nezávislom hudobnom vydavateľstve Divnosti. Ako producent sa na ňom už tradične podieľa Tomáš Tkáč.

Vo filmovom vizuálnom sprievode k singlu Obligátní klam sa príbeh o márnom snažení, osamostatnení, zmierení a odpustení sami sebe rozvíja na ploche takmer päťminútového klipu. Točilo sa na pláňach v snehu, v mystickej jaskyni aj v chladnom industriálnom priestore galérie Pragovka. "Všade okolo sú signály, ktoré nás varujú, že je s našim márnym snažením niečo zle, že si niečo namýšľame," hovorí o príbehu, ktorý sa v klipe odohráva, Petra Juráčková.


"A my o nich aj vieme, dokonca nás občas aj napadne zhodiť ten náklad konečne zo skaly, ale potom sa s ním vlečieme ďalej. Nakoniec ale príde moment, kedy to s nami hodí poriadne o zem, preberieme sa a musíme sa so situáciou nejako konfrontovať." Kvôli "fláknutí o zem" podstúpila Petra Juráčková, ktorá v klipe vystupuje, džudistický rýchlokurz. V klipe účinkuje tiež bubeník Národného divadla Štěpán Hon. Réžiu, strih a kameru obstarala filmárka Yvon Teysslerová.

Projekt Ima Teva, hebrejsky Matka Zem, založila Petra Juráčková v roku 2017 v Olomouci. V novembri 2019 vydala ešte ako duo debutový album Chant. Ima Teva sa podieľala okrem iného na hudbe k dokumentu o orbánovskom Maďarsku Iluze (2018) od Kataríny Turečkovej, počuť ju môžete na Rádiu Wave alebo Rádiu 1. Hudobné vydavateľstvo Divnosti založil muzikant a producent Tomáš Tkáč v roku 2018 ako prirodzené pokračovanie svojho holešovického nahrávacieho a producentského štúdia Vnitroblok. Súčasťou Divnosti sú: Parta vynikajících lidí, Makak akustikus, Pris, něco něco, Neřvi mi do ucha, Člověk krve, Ima Teva a Tomáš Tkáč so svojim sólovým projektom. Divnosti získali cenu Vinyl 2020 v kategórii Počin roka.

Informácie a foto redkacii Hudba.sk poskytla Alžběta Trusinová.