Bratislavská kapela Riava vydala pred pár dňami na všetkých streamovacích platformách singel Lastúra. Pieseň je úvodným počinom spolupráce kapely so značkou Well Played Records, pod ktorej hlavičkou formácia už 2. mája vydá debutový album Zore.

Skladbu môžu fanúšikovia kapely poznať už z ich koncertov, no v štúdiovke sa kapela ešte viac pohrala so zvukom, aby lepšie dotvorila snovú, surreálnu atmosféru singlu.

"Pri písaní som sa inšpirovala príbehom Malý Princ od Exupéryho. Ten bol pre mňa podnetom zamyslieť sa nad tým, že často potláčame naše emócie, aby sme nevyzerali pred druhými slabošsky. Deti to majú inak - ich vnútro je v súlade s vonkajšími prejavmi. Napokon, detská nevinnosť, radosť a hravosť je v každom z nás, len sme ich bezpečne schovali," hovorí o inšpirácii pre vznik skladby speváčka a textárka kapely, Hana Sumbalová.

"Keď však padne opar úspechu, maska dokonalosti, nánosy obáv z názorov druhých, či ťarcha dospeláckych povinností, vystúpi z prázdnej schránky to skutočné - úplne malý, ale veľmi vzácny slobodný človek. To považujem za to najdôležitejšie, no je to skryté pred očami presne tak, ako perla skrytá v lastúre," dodáva.


Singel Lastúra, tak ako aj zvyšok pripravovaného debutu Zore, vznikal v domácom štúdiu klávesáka kapely, Mareka Votrubu. Poslucháči v ňom môžu počuť aj zvyšných členov kapely – Vadima Ramacsaya na gitare a Dominika Špulera na bicích. Mix skladby a aj celého albumu zverila kapela do rúk skúsených producentov Tomáša Lobba zo štúdia LVGNC a Juraja Petáka, známeho z projektov Purist či Lannne.

S vydaním singla bol spustený aj predpredaj albumu Zore, spoločne s limitovanými risografikami a plátenými taškami, na ktorých je vyobrazený vizuál albumu od autorky Lucie Večernej.

Informácie a foto redakcii Hudba.sk poskytol Daniel Bdžoch. Text správy sme upravili.