Takmer 30 rokov starý hit Chrisa Isaaka Wicked Game sa v priebehu pár mesiacov dočkal už druhej coververzie v podaní slovenských speváčok. Najskôr ho prespievala Viktória Vargová na minuloročnom albume skupiny Peter Bič Project - Dream a teraz sa s tou istou piesňou pripomína Barbs, čo je hudobný pseudonym známej slovenskej herečky.

Nápad na nahratie coververzie Wicked Game dostala Barbora Žilecká počas svojho pobytu v New Yorku, kde strávila takmer celú zimu. Má za sebou prvé vystúpenie na Manhattane a chystá sa tam aj tento rok, keďže od miestnych hudobníkov dostala viacero ponúk na spoluprácu.

"Skladbu Wicked Game vnímam od svojej puberty. Je to klasická pieseň, ktorú si pustíte, keď ste nešťastne zamilovaní a chcete sa vyplakať. Alebo naopak, ak ste zaľúbený a chcete, aby sa váš vzťah na danú chvíľu ešte viac umocnil," opisuje svoj vzťah k tomuto nadčasovému hitu.

Od jam session k singlu

New York bol pre Barbs inšpiratívny aj v tom, že mala možnosť navštíviť rôzne nahrávacie štúdiá. "V hudobných štúdiách v New Yorku sme mali často jam session a hrávali sme si rôzne piesne, v akustických aj elektronických verziách. Túto sme si hrali len čisto s akustickou gitarou a totálne sa mi dostala pod kožu. Má pre mňa veľký význam, už len tým, že obdobie v New Yorku bolo pre mňa jedno z najkrajších v živote. A podľa mňa je to z môjho prejavu aj cítiť," dodáva sympatická speváčka.

Jej prirodzený, nesilený spev sme vyzdvihli už pri jej minuloročnom singli April's Fool. Novinkou potvrdila, že na mieste bolo aj prirovnanie k Lane Del Rey. Tú pripomína nielen atmosférou hudby ale aj vizuálom, ktorý je zmyselný a hravý, no zároveň trochu tajomný.


Videoklip za jeden deň

Barbora nakrútila videoklip Wicked Game s Dávidom Mináčom, synom známeho režiséra Mateja Mináča, oceneného významnou cenou Emmy Award v New Yorku za film Sila Ľudskosti (2002). Dávid sa venuje filmovej réžii, umeleckej fotografii, herectvu i komponovaniu hudby. Minulý rok bol ocenený ako objav roka v Českej republike za svoju audiovizuálnu tvorbu. Projekty, na ktorých sa podieľal, distribuovali napríklad BBC, Netflix, Amazon či iTunes.

Barbora a Dávid majú za sebou už dve úspešné výstavy v Prahe a práve nakrúcajú krátkometrážny film. "S Dávidom sa mi pracuje až bláznivo dobre. Obaja sme blázni, ale v dobrom slova zmysle, skvele sa dopĺňame. Absolútne mu dôverujem. Keď spolu fotíme alebo nakrúcame, cítim sa ako v talianskom filme," prezradila herečka a speváčka.

O tom, že si rozumejú naozaj výborne, svedčí aj fakt, že Barbs zavolala Dávidovi, že s ním chce nakrúcať videoklip, iba deň vopred. Spýtal sa, k čomu je videoklip. "Povedala som mu, ešte neviem. A on, že dobre, príď. V noci som nahrala demo skladby a táto 'vintage' verzia vznikla za pochodu. Všetko riešime spontánne. Hudba je pre mňa najcitlivejšia vec, najsilnejší a najintímnejší prejav," dodala Barbora.

Barbora "Barbs" Žilecká, videoklip Wicked Game Zdroj: Youtube / Dávid Mináč

Barbora Žilecká spievala od šiestich rokov v divadlách aj na súťažiach. Dokonca naspievala titulné skladby do rozprávok, hlavne pre RTVS. Na Slovensku sa stala znánou najmä ako herečka (účinkovala v seriáloch ako Búrlivé víno, Vdova, Za sklom či Prázdniny), no popri tom sa rozhodla vrátiť k spevu. Pred dvoma rokmi naspievala titulnú skladbu Voňavky dievčat k rozprávke Zázračný nos s Mirkou Partlovou a so známymi spevákmi sa objavila vo vianočnej piesni Nádej Vianoc pod vedením hudobného skladateľa Rasťa Dubovského.

Pod pseudonymom Barbs ako prvé zverejnila zhruba pred rokom coververzie skladieb How Deep Is Your Love (Calvin Harris & Disciples) a Runnin' (Naughty Boy). Jej prvým oficiálnym singlom sa však stala pieseň April's Fool, ktorú zverejnila v auguste 2017. Napísal ju pre ňu Paľo Janík a o produkciu sa postaral Esso (Strapo, Bekim, VeronikaS, Nerieš...). Zostáva len veriť, že nezostane pri coververziách a čoskoro opäť ponúkne niečo originálne a vlastné.


PS: Keďže sme v úvode spomenuli verziu Wicked Game od Peter Bič Project, treba dodať, že aj tá stojí za vypočutie. Videoklip zatiaľ nemá a zrejme ani nie je v pláne, keďže skupina má dostatok vlastných autorských piesní so singlovým potenciálom. Na Youtube však možno nájsť rôzne live verzie, napríklad túto zo štúdia. Ďalšie videá nájdete TU (koncertná s celou kapelou) a TU (televízne vystúpenie len v sprievode mandolíny), štúdiovú nahrávku zase môžete počúvať na Deezeri. A samozrejme nesmieme zabudnúť ani na skvelý originál.


Redakciu Hudba.sk informovala PR manažérka Anna Olvecká. Tlačovú správu sme upravili a doplnili.

Foto: Dávid Mináč