Ani sme sa nenazdali a Christina Aguilera zverejnila ďalšiu skladbu z pripravovaného albumu Liberation. Blondínka z New Yorku je odhodlaná dostať sa späť na vrchol a pomôcť jej má ktomu aj mladšia kolegyňa Demi Lovato. Nahrali spolu pieseň Fall In Line, ktorej silný a veľmi aktuálny odkaz podporujú výbornými speváckymi výkonmi. Už v nedeľu skladbu predvedú aj naživo.

Po tom, ako Christina Aguilera zverejnila nový singel Accelerate a neskôr pieseň Twice, zostali jej fanúšikovia trochu zmätení. Progresívnu, hip-hopovo ladenú skladbu totiž vystriedala balada ako vytrhnutá z éry dvanásť rokov starého albumu Back To Basics.

Názvom ďalšieho singla z albumu Liberation je fráza Fall In Line, vyjadrujúca prispôsobenie/podriadenie sa pravidlám alebo moci iných. Hneď na úvod treba povedať, že z doteraz zverejnených noviniek je táto skladba najlepšia a má zatiaľ najväčší potenciál, aby speváčke zabezpečila úspešný comeback. Hudobne ide o kompromis medzi oboma doteraz predstavenými polohami - je tam všetko to, pre čo si fanúšikovia Aguileru zamilovali v časoch jej najväčšej slávy, no tiež je cítiť vplyv hip-hopu a snahu o nový zvuk.

Všetko pritom v skladbe vyzdvihujúcej vnútornú silu žien dáva svoj zmysel. Mužský hlas v druhej polovici skladby reprezentuje svet majetníckych mužov, ktorí ženy podceňujú a považujú ich len za sexuálne objekty ("zavri ústa, vystrč pre mňa zadok, kto ti povedal, že máš dovolené myslieť..."), a dvojica speváčok mu oponuje slovami "...mám svoj rozum, aby som ukázala svoju silu, a mám právo hovoriť, čo si myslím. Budem za to platiť, upália ma na hranici, ale ja mám oheň v žilách a nie som tu preto, aby som sa vám podriaďovala".


Skladbu napísala ešte pred #MeToo, Demi ju dohnala k slzám

Perfektne funguje aj samotné spojenie oboch speváčok. Demi Lovato, ktorá je od 37-ročnej divy o dvanásť rokov mladšia, sa s Christinou v duete dopĺňa tak dobre, že si možno v niektorých častiach skladby ani neuvedomíte, ktorú z nich práve počúvate. Spojenie silných ženských hlasov dvoch generácií podčiarkuje feministický odkaz skladby, v ktorej hneď v úvode znejú slová: "Dievčatá, počúvajte dobre, pretože mne to nikto nepovedal, ale vy si to zaslúžite vedieť. V tomto svete im nie ste zaviazané. Nedlžíte im vaše telo a vašu myseľ."

Christina Aguilera základ piesne napísala už pred pár rokmi, ešte pred minuloročnými udalosťami, ktoré viedli k celosvetovému hnutiu #MeToo. V tom čase však speváčku zamestnávali najmä materské povinnosti (druhé dieťa porodila v auguste 2014), preto skladbu dokončila až teraz, pričom k finálnemu výsledku jej autorsky dopomohli Jonny Simpson, Mark Williams, Audra Mae, Jon Bellion a Rail Cubina.

Pieseň bola v štúdiu nahratá vo februári tohto roka, obe speváčky však spoluprácu až donedávna tajili. "Spolupracovala som s jedným z mojich najväčších idolov. Nemôžem povedať s kým, ale čoskoro to zistíte," napísala vtedy na sociálnych sieťach mladšia z dvojice. Spolupráca bola potvrdená až dva týždne pred vydaním singla, kedy bol oficiálne zverejnený tracklist albumu Liberation. Aguilera následne magazínu Billboard prezradila, že brunetka vôbec nebola voľbou, v ktorej by mala do začiatku jasno. "Prešli sme niekoľko ženských mien. Potrebovala som silnú speváčku a keď som ju v nahrávke prvýkrát počula, skoro som sa rozplakala," uviedla.

Už vyše týždňa je známe, že dvojica speváčok sa s novinkou predstaví naživo v nedeľu 20. mája počas odovzdávania hudobných cien Billboard Music Awards. Úplne prvé vystúpenie s touto piesňou však Aguilera ponúkla v rámci populárneho Carpool Karaoke. Svojim výkonom v ňom určite odrovná všetkých neprajníkov, ktorí v posledných rokoch jej spevácku kariéru zosmiešňovali. Blondínka totiž na sedadle spolujazdca vedľa Jamesa Cordena podala skvelý výkon s úplnou ľahkosťou a bez štipky zaváhania.


Autor: Dušan Marko
Foto: Facebook.com/christinaaguilera (koláž Hudba.sk)

Súvisiaci interpreti: Demi Lovato, Christina Aguilera