Rok 2013 priniesol jeden z najpamätnejších ročníkov Pohody. V piatok odohrala elektrizujúci koncert superkapela Atoms For Peace (Thom Yorke, Flea, Nigel Godrich...) a ďalší večer ho svojou atmosférou a intenzitou prekonal austrálsky rockový kazateľ Nick Cave. Budúci rok sa s kapelou The Bad Seeds vráti, aby ukázal, kam sa jeho tvorba posunula za posledné roky.

"Veľké mená na Pohode nezvykneme opakovať. Už počas koncertu na Pohode 2013 som vedel, že v prípade Nicka Cavea to neplatí. Taký výnimočný umelec, s takým výnimočným koncertom, volá po výnimočnom prístupe. Každý, kto tam bol, vie prečo - išlo jednoznačne o jeden z najsilnejších momentov v histórii Pohody. Som hrdý a šťastný, že si ho budeme môcť zopakovať," vraví Michal Kaščák o návrate jednej z najväčších hudobných ikon, aké kedy na trenčianskom letisku vystúpili.

Prečítajte si: Nick Cave na Pohode: Temný a očarujúci vrchol číslo dva

Nick Cave & The Bad Seeds spolu nahrali už 17 štúdiových albumov. Medzi nimi legendárne From Her to Eternity (1984), The Good Son (1990), Murder Ballads (1996), The Boatman's Call (1997) či Push the Sky Away (2013), ktorý predstavil pri svojej slovenskej premiére. No najsilnejšie a najhlbšie "režúce" chvíle jeho tvorby prišli najmä v posledných rokoch. Natočil mimoriadne osobné filmy ako 20,000 Days on Earth (2014) či One More Time with Feeling (2016), ktorý zachytáva produkciu a uvedenie albumu Skeleton Tree (2016) s osobnou spoveďou Nicka Cavea po strate syna. Album sa stal najvyššie hodnotenou nahrávkou v priemere recenzií na stránke Metacritic za rok 2016.


Suverénnou jednotkou roka sa stal podľa hudobných kritikov aj nasledujúci album Ghosteen a v takto nastavenej kvalitatívnej trajektórii pokračuje Cave aj na najnovšom albume Carnage (2021), ktorý nahral so svojím dlhoročným najbližším hudobným súputníkom Warrenom Ellisom. Ešte lepší než v štúdiu sú ale na pódiu. Zaklínači Nick Cave & The Bad Seeds to prídu budúce leto po štyroch rokoch opäť ukázať návštevníkom európskych festivalov. 

V kontraste s jeho úspechmi a obrovskej priazni a podpore hudobných médií a kritikov je fakt, že jeden z najoceňovanejších ľudí vo svete hudby nie je poháňaný skvelými recenziami či oceneniami. Dôkazom bola jeho reakcia na nomináciu na MTV Video Music Awards za duet s krajankou Kylie Minogue Where The Wild Roses Grow, keď v liste organizátorom slušne poďakoval, no vzápätí požiadal, aby bola jeho nominácia stiahnutá. "Moja múza ku mne prichádza s darom piesne a na oplátku sa k nej chovám s rešpektom, aký si myslím, že si zaslúži - v tomto prípade to znamená nepodrobiť ju ponižovaniu porovnávaním a súťaživosťou. Moja múza nie je kôň a ja nie som na konských dostihoch," napísal v spomínanom liste.

Umenie je preňho formou terapie, čo potvrdzuje piesňami, knihami, filmami či na svojom blogu Red Hand Files, kde odpovedá aj na mimoriadne osobné otázky fanúšikov a ktorý The Guardian označil za "úkryt pred online búrkou bez svárov a konšpirácií."


Ďalší z účinkujúcich Pohody 2013 Flea ho označil za najlepšieho textára všetkých čias. Podľa zosnulého hudobného publicistu Juraja Kušnierika je zase autorom najsilnejšieho love songu všetkých čias - Into My Arms. Mnohí návštevníci Pohody 2013 aj na príklade tohto hitu videli, v čom je Caveova sila. Nielen v podmanivých veršoch a melódiách, ale aj v nadaní všetko dokonale načasovať a naservírovať. Už krátko po najintímnejšej skladbe stál na ramenách uhranutých ľudí a spolu s kapelou hypnotizoval dav spôsobom, o ktorom denník SME v tom čase napísal: "Po tom, čo predviedol s kapelou The Bad Seeds, treba s pojmom charizma narábať oveľa opatrnejšie."

"V jednej chvíli intenzívne až hromové, a vzápätí nežné a katarzné. Skrátka majstrovské," napísal o jeho londýnskom koncerte na jeseň 2017 The Independent. Cave dokáže čiastočne preniesť výnimočnú energiu svojho koncertu aj cez slúchadlá či obrazovky, čoho dôkazom je aj fantastický záznam z koncertu Distant Sky: Live in Copenhagen z roku 2018. V mimoriadne intímnej polohe sa zase ukázal na minuloročnej nahrávke Idiot Prayer: Nick Cave Alone at Alexandra Palace, kde svoju tvorbu predstavil len sám s klavírom. Či už týmito alebo vyššie zmienenými štúdiovými nahrávkami sa dá naladiť na jeho vlnu, nedá sa nimi však nahradiť to, čo ponúkli a opäť ponúknu naživo na Pohode 2022.


Redakciu Hudba.sk informoval PR manažér Pohoda festivalu Anton Repka. Tlačovú správu sme upravili a doplnili. Viac sa dozviete na oficiálnej stránke www.pohodafestival.sk.

Foto: Marko Erd - archív Hudba.sk