Na albume Lipa spieva Lasicu sa v roku 2005 stretli dve veľké mená slovenského umenia - medzinárodne uznávaný jazzový spevák Peter Lipa a ikonický Milan Lasica, tentoraz v úlohe exkluzívneho textára piesní. Dovtedy bola ich spolupráca len príležitostná, no po tomto albume spolu začali viac tvoriť aj koncertovať.


Lipa spieva Lasicu
je výnimočný a nadčasový album, na ktorého realizácii sa podieľala silná zostava štúdiových hudobníkov vrátane Juraja Tatára, Martina Gašpara, Marcela Buntaja, Juraja Bartoša, Michala Žáčka, Petra Lipu mladšieho a ďalších. Album patrí k tomu najlepšiemu, čo na slovenskej scéne vzniklo v prvej dekáde nového tisícročia, kedy vinylové platne s populárnou hudbou prakticky nevychádzali. Teraz sú však späť, a tak je ideálna doba na vydanie reedície albumu na LP, resp. 2LP. Dvojplatňa oficiálne vyšla 13. mája.


"Predtým, ako vznikol tento album, bola moja spolupráca s Milanom viac-menej príležitostná. Vždy, keď som potreboval nový text, či už na hotovú hudbu alebo na dodatočné zhudobnenie, nenápadne som sa u Milana ohlásil a potom trpezlivo čakal, kedy mi moje želanie splní. Niekedy to bolo až na poslednú chvíľu, lebo najlepšia inšpirácia je termín, ale vždy sa to nakoniec podarilo," hovorí Peter Lipa o spolupráci s Milanom Lasicom. "Priznám sa, že mi ani vo sne nenapadlo, že by sme mohli urobiť celý spoločný album. Ja by som si takú trúfalosť nedovolil. O to väčšie bolo moje prekvapenie, keď mi v mailoch pribúdali prvé texty. Prekvapenie a radosť. Naraz som tam mal 14 kúskov. Music USA vznikla až tesne pred nahrávaním ako bonus. Už bolo jasné, že vznikne nové CD," spomína spevák.

Peter Lipa, Milan Lasica - Lipa spieva Lasicu 2005 Zdroj: artwork - Marek Ormandík
Názov albumu Lipa spieva Lasicu neskôr inšpiroval aj názov ďalšieho albumu, ktorý vyšiel v roku 2008 - Müller spieva Lasicu, Lasica spieva Müllera, Müller a Lasica spievajú Filipa. Peter Lipa svoju inšpiráciu pre tento názov vysvetľuje nasledovne: "Ella Fitzgerald mala svojho času sériu albumov, ktoré mali v názve meno autora hudobnej zložky. Vždy mi to bolo sympatické. Ten názov bol jasný od prvej chvíle, navyše naše priezviská dávali názvu aj iné súvislosti a to sa mi páčilo. Milan to schválil, ale hudbu nikdy neschvaľoval. Mal som úplne voľnú ruku, mohol som si s textami robiť, čo som chcel. Samozrejme, že tá jeho dôvera bola pre mňa zaväzujúca a vo chvíli, keď som mu predstavoval nové piesne s jeho textami, som mal celkom malú dušičku. Ale fakt, že mi o pár rokov poslal ďalšiu sériu textov svedčí o tom, že bol s mojou prácou spokojný," dodáva Lipa, narážajúc na album Návšteva po rokoch z roku 2013.


K piesňam Mám túžbu, Kúsoček páperia a U doktora vznikli aj videoklipy. Pod dizajn albumu sa podpísal slovenský výtvarník Marek Ormandík.


Zoznam skladieb na 2LP Lipa spieva Lasicu:


A1: Mám túžbu

A2: Kúsoček páperia
A3: Dvadsať rokov som ťa miloval
A4: Slzy sú len slaná voda
A5: U doktora

B1: Raňajky s blízkou osobou
B2: Neopúšťaj mesto
B3: Chcem odísť
B4: Nostalgický motív
B5: Prečo sa stále...

C1: Ty si mi súdená
C2: Romantika
C3: Tíško a kradmo
C4: Mám čas
C5: Music USA

Informácie a fotografie redakcii Hudba.sk za vydavateľstvo Opus poskytla PR manažérka Renáta Tomášová. Správu sme upravili. Viac sa dozviete na oficiálnej stránke speváka www.peterlipa.com.

Súvisiaci interpreti: Milan Lasica, Peter Lipa