Úspešní slovenskí hudobníci prinášajú svoje skúsenosti zo zahraničia a odovzdávajú ich ďalej. Vďaka občianskemu združeniu Za hranice s hudbou sa už šiesty rok aktívne venujú mladým talentom a v blízkej budúcnosti plánujú na Slovensku založiť modernú, multižánrovú a medzinárodnú hudobnú akadémiu.


Všetko to začalo v roku 2017, kedy sa spojili vízie troch slovenských hudobníčok: speváčky a skladateľky Ester Wiesnerovej, flautistky a speváčky Márie Rehákovej a saxofonistky a flautistky Lenky Molčányiovej. Všetky tri študovali hudbu na prestížnych zahraničných školách (Berklee College of Music v Bostone, Guildhall School of Music and Drama v Londýne či Konzervatórium "L. Cherubini" vo Florencii).

Už v detstve a počas dospievania vedeli, že nie je iná možnosť študovať jazz či iné moderné hudobné žánre, než vycestovať do zahraničia. Na Slovensku totiž stále platí, že ku kvalitnému vysokoškolskému vzdelaniu na medzinárodnej úrovni v oblasti populárnej, jazzovej, elektronickej hudby či world music sa na domácich školách nedostanete.

Rozhodli sa preto túto situáciu zmeniť a popri svojich vlastných hudobných kariérach ísť za spoločným dlhodobým cieľom: posunúť Slovensko na svetovú úroveň vo vzdelávaní súčasných žánrov, v umeleckej kreativite a v rôznych oblastiach hudobného priemyslu a biznisu. Chcú vytvoriť pre mladých Slovákov a Slovenky príležitosti, ktoré ony nikdy nemali.

Letný workshop Za hranice s hudbou 2021 Zdroj: Gustavo Pizano
"Life-changing" týždeň v kaštieli v Ivanke pri Dunaji

Spoločne založili občianske združenie Za hranice s hudbou, s ktorým organizujú pravidelné hudobné workshopy, koncerty či jam sessions. Každoročnou hlavnou akciou je týždňový letný workshop Za hranice s hudbou pre hudobníkov a hudobníčky od 13 do 30 rokov. Toto leto sa uskutoční od 26. do 31. júla.

Špeciálnym hosťom ročníka 2022 bude hudobný producent a skladateľ Jonatán Pastirčák (Pjoni / Isama Zing), ktorý bude mať masterclass o tvorbe elektronickej a filmovej hudby. Jonatán je napriek mladému veku ostrieľaným a vyhľadávaným hudobníkom, producentom a zvukovým inžiniero s viac než 15-ročnými skúsenosťami v oblasti filmovej a elektroakustickej hudby. Okrem svojich vystúpení hráva aj s Katarziou, s ktorou sa podieľal na albumoch Antigona (2018), Celibát (2020) a n5 (2021) a skomponoval hudbu do filmov Špina (2017), Mečiar (2017), V sieti (2020) a ďalších.

Medzi lektormi sú samotné spoluzakladateľky o.z. a ďalšie zvučné mená zo slovenskej hudobnej scény: basgitarista Michal Šelep, klavirista Tibor Feledi, bubeník Jakub Valíček a gitarista Tomáš Lukáč, ako aj skvelý britský saxofonista Sam Knight.

Lektorky a lektori workshopu Za hranice s hudbou Zdroj: Gustavo Pizano
Na účastníkov čaká program plný spoločného hrania v kapelách a každovečerných jam sessions spolu s individuálnymi hodinami s niektorým z lektorov, intenzívnymi kurzami harmónie v rôznych leveloch, kreatívnymi workshopmi improvizácie a kompozície či songwritingu a zaujímavými prednáškami a diskusiami (o štúdiu v zahraničí či o tom, ako financovať hudobný projekt).

Workshop je otvorený aj pre začiatočníkov, jedinou podmienkou je základná zručnosť na nástroji alebo spev. Počas týždňa sa naučia počúvať harmóniu skladby, rozoznávať akordy a ich funkcie, ale aj to, ako ich použiť pri kompozícii.

"Jednotlivé hodiny vedieme kreatívnym a inovatívnym spôsobom, aby sme v mladých na Slovensku vzbudili záujem o aktívne hudobné vzdelávanie, povzbudili ich v sebarealizácii a objavovaní hudobných štýlov, a aby sme im pomohli prekonávať ich vlastné limity," dopĺňa skladateľka a speváčka Ester Wiesnerová, ktorá už o pár dní, 20. mája, vydáva vlastný debutový album Blue Journal.

Pozrite si aftermovie z ročníka 2021:


Účastníci letného workshopu Za hranice s hudbou každý rok odchádzajú plní inšpirácie a motivácie posúvať sa ďalej v hudbe, makať na sebe, tvoriť a hrať s ostatnými. "Ich spätná väzba, hudobné projekty a úspechy doma a v zahraničí, sú to, čo motivuje nás. Ako sa nám jeden z účastníkov napísal: 'Tento workshop bol pre mňa “life-changing!'," hovorí Lenka Molčányiová.

Deadline na prihlasovanie na aktuálny ročník je do polnoci 1. júna 2022. Ak patríte medzi nadšených mladých hudobníkov, chcete sa posúvať vpred, spoznať nových ľudí rovnako zapálených pre súčasné žánre a tvorbu, tento workshop je práve pre vás. Viac informácií a prihlasovací formulár nájdete na stránke www.zahraniceshudbou.sk/letny-workshop-2022.

Občianske združenie Za hranice s hudbou organizuje okrem letného workshopu aj viaceré aktivity počas roka, ako napríklad jednodňové hudobné workshopy na ZUŠ po Slovensku či špecializované vzdelávacie podujatia s hosťujúcimi lektormi. V roku 2021 OZ pripravilo svoj prvý online kurz "Za hranice s hudobnou teóriou", ktorý je dostupný k zakúpeniu TU.

Aktivity OZ Za hranice s hudbou môžete sledovať na sociálnych sieťach ako Facebook či Instagram. Kontakt a bližšie informácie o najbližších workshopoch a vzdelávacích produktoch nájdete na www.zahraniceshudbou.sk.

Letný workshop finančne podporili Bratislavský samosprávny kraj z BRDS a Sociálny a kultúrny fond SOZA.

Informácie a fotografie za OZ Za hranice s hudbou poskytla Lenka Molčányiová. Správu sme upravili a doplnili.