Jedinečná pražská kapela The Tap Tap sa v slovenskej premiére predstaví aj v Bratislave. Koncert, ktorý organizuje České centrum Bratislava, sa uskutoční 24. júna v Letnom pavilóne Slovenskej národnej galérie na Rázusovom nábreží. Hosťami koncertu budú Dara Rolins, Dan Bárta a Richard Müller.

The Tap Tap je kapela telesne postihnutých študentov a absolventov škôl pražského Jedličkovho ústavu. Na koncerte uvedie skupina premiérovo aj hymnu proti koncu sveta s názvom „Konec světa – zrušeno“. „S Danom Bártom spolupracujeme už niekoľko rokov, tá spolupráca je vynikajúca, keď sme ho oslovovali, bol práve na turné s Richardom Müllerom, tak sme sa pokúsili cez Dana osloviť Richardov manažment a vyšlo to, z čoho mame veľkú radosť. Dara Rolins nahrala pesničku Slim Jim, je to taký dvojzmysel o záchrane sveta, takže sa nám do programu rovnako hodí. Náš spevák Jiří Holzman, Dan Bárta a Richard Müller zaspievajú spoločne pesničku Po schodoch, ktorú náš moderátor Ladislav Angelovič označil za ultrabariérovú, a preto ju bude hrať v Bratislave práve kapela The Tap Tap,“ uviedol pre TASR na stretnutí s médiami vedúci kapely Šimon Ornest.

Kapelu The Tap Tap založil v roku 1998 a dodnes vedie práve Šimon Ornest. Využívajú najmä bicie nástroje. Pravidelne vystupujú na domácich hudobných podujatiach aj  v zahraničí (Madrid, Varšava, Brusel, Luxembursko). Dlhoročné fungovanie preverilo umeleckú úroveň, ktorá v spojení s posolstvom a ideovým presahom je zárukou výnimočného a hlbokého zážitku pre divákov a poslucháčov. Medzi posledné úspechy kapely patrí nové CD s názvom Párty na kolečkách, na ktorom spolupracovali David Koller, Matěj Ruppert, Ewa Farna, Kamil Střihavka, Ondřej Hejma, Dan Bárta, Zdeněk Svěrák, Tomáš Hanák a Jaroslav Svoboda. V súčasnej dobe sa pripravuje na vystúpenie 21. júla v rámci sprievodného programu  olympijských hier v Londýne.

 „Keď som pred 16 rokmi nastúpil do pražského Jedličkovho ústavu, tak som v tej dobe aktívne cvičil na saxofóne, venoval som sa hudbe, hral som v niekoľkých skupinách. A hudba mi potom pomohla porovnávať život, zisťoval som, že niektoré veci a cvičenia robím sám kvôli sebe a dávalo mi to taký poriadok a poctivejší prístup, než keď vám len niekto vysvetľuje, čo máte robiť. To som chcel ponúknuť aj študentom škôl pražského Jedličkovho ústavu. U niektorých z nich som vnímal rezignáciu, demotiváciu, jednak tým zdravotným hendikepom, aj prístupom väčšinovej spoločnosti k nim, ktorá vlastne od nich nič neočakáva. Z toho impulzu vznikla kapela The Tap Tap, založená prevažne na rytmických hudobných nástrojoch a vydržalo nám to doteraz. Nevedel som si vtedy predstaviť, kam sa až s kapelou dostaneme, o to viac si uvedomujem, že zďaleka nekončíme,“ dodal pre TASR vedúci kapely Šimon Ornest. 

Zdroj: TASR
Foto: Thetaptap.cz 

Súvisiaci interpreti: Dan Bárta, Dara Rolins, Richard Müller